Glasom i muziciranjem oduševili publiku: Muzička škola ”Konstantin Babić” obilježila Dan škole (FOTO)

Prikladnim programom, Muzička škola ”Konstantin Babić” u Prnjavoru obilježila je Dan škola gdje su se svi odsjeci predstavili publici. Ujedno, kroz vokalno-instrumentalni nastup, obilježena je i godišnjica rođenja poznatog srpskog kompozitora po kojem ova škola nosi ime.
U muzičkom programu, mnogobrojna publika prepustila je svoja čula melodijama koje su dolazile iz flaute, klavira, harmonike i drugih instrumenata dok su im emocije bile posebno probuđenje horskim i solo nastupima koje su izveli osnovnoškolci i srednjoškolci.

Ovakvim koncertima uvijek se posebno raduju oni najmlađi učenici koji su odlučila znanje da steknu u muzičkoj školi. Tako se publici predstavio i Jovan Simić učenik 2. razreda Osnovne muzičke škole. Izvodeći na klaviru Paganinijevu kompoziju ”Kapris” ovaj dječak osvojio je srca publike.

” Ta kompozicija koju sam izveo sastoji se od par cjelina a prva je veoma pokretna. Malo mi je bilo u početku teško to da savladam ali uz pomoć nastavnika je bilo je poslije dosta lakše. Meni moj nastavnik uvijek pomaže oko svega i to mi mnogo znači. Ja sam do sada mnogo toga naučio iako sam drugi razred ”,rekao je Simić.

Ništa manje pažnje nisu dobili ni srednjoškolci kroz vokalno-instrumentalni nastup. Aleksandar Škorić učenik 3. razreda Srednje muzičke škole je kroz solo nastup izveo ”Devetu rukovet” od Stevana Stojanovića Mokranjca.

” Nama svaki nastup mnogo znači posebno onda kada možemo prikazati naše domaće kompozitore. Mi njihov rad i njihovo stvaralaštvo redovno obrađujemo tokom nastave zajedno sa ostalim kompozitorima i autorima. Ja sam veoma sretan kada mogu prikazati svoje vještine iz solo pjevanja. Za to treba mnogo vježbe i truda. Solo smjer je super smjer za svakoga ko želi da razvije svoje vokalne sposbnosti i da unaprijedite boju i čistoću glasa. Ja sam veoma zadovoljan što sam to postigao tokom školovanja u muzičkoj školi ”,rekao je Škorić.

Sa ovim mladim i ambicioznim ljudima, od kojih mnogi sebe vide kao uspješne vokalne ili horske soliste ili izvođače na određenom instrumentu, veoma se ponose i njihovi nastavnici i profesori koji su i ovog puta sa njima vrijedno radili kako bi se izveo ovaj koncert.

Profesor na smijeru za harmoniku Ljubiša Samardžija, rekao je kako se povodom Dana škole, publici predstavio učenik 3.razreda Osnovne muzičke Jovan Čolić izvodeći kompoziciju ”Put kozaka” te da je na to veoma ponosan.

” Iako nismo imali puno nastupa ipak se među njima morala naći harmonika koja je veoma popularna na ovim prostorima kao instrument. I ovoga puta smo dobili velike ovacije i to nam mnogo znači. Mogu da kažem da je sve više učenika koji se opredjeljuju za ovaj odsjek što dovoljno govori o tome koliko je ovaj instrument popularan u ovom društvu jer odražava i tradiciju ali može poslužiti i za klasično izvođenje”,rekao je Samardžija.

Direktor Muzičke škole ”Konstantin Babić” Tina Raković istakla je kako je februar, poseban mjesec za ovu vaspitno-obrazovnu instituciju te da Dan škole uvijek daje priliku da pokažu sav potencijal po pitanju muzičkog obrazovanja.

” I ovog puta smo se potrudili da publici predstavimo sve odsjeke i da prikažemo šta to naši učenici osnovne i srednje škole znaju i umiju. Jako nam je važno da se zvuk muzike daleko čuje i da se za muzičko obrazovanje uvijek nađe neki put i način da se naša djeca obrazuju. Taj muzički smijer sigurno je da donosi nešto dobro i da pomažu u razvoju djeteta. Mislim da dijete kada napuni nekih šest godina a ako iskazuje talenat za muziku, onda ga treba upisati u muzičku školu jer će to biti presudno za njegov dalji razvoj ”,rekla je Rakovićeva.

A pored muzičkog dijela povodom Dana škole, uručene su zahvalnice i priznanja za 69 učenika i 16 profesora i nastavnika koji su ostvarili dobre rezultate u protekloj školskoj godini.

Ova škola nosi naziv po poznatom srpskom kompozitoru koji je rođen 10. februara 1927.godine u Beogradu gdje je i preminuo 13. oktobra 2009.godine.

Konstantin Banić je autor oko 100 solističkih, kamernih, vokalno-instrumentalnih i simfonijskih dijela i velikog broja muzičkih kritika.

Njegova najznačajnija djela su Razbrajalice, Zagonetke, Koncertna intrada, Preludijum za simfonijski orkestar, Gudački kvartet, Sonatina i tokata za klavir, Burleska za violinu i klavir, Levačka svita, Balada za ženski hor a kapela, Kantata „Orfej među šljivama“.

Napisao je i mnogobrojne kompozicije za djecu, a komponovao je i scensku i filmsku muziku.

TV K3

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*