GKUD ”Pronija” održala ”Nikoljdanski dječiji koncert” (FOTO)

Članovi Gradskog kulturno-umjerničkog društva ’’Pronija’’ iz Prnjavora održali su sinoć ’’Nikoljdanski dječiji koncert’’ na kojem su nastupli brojni ansambli. Pored dječijeg i omladinskog ansambla iz Prnjavora svoje igračko umijeće, pokazali su i ansambli koji okupljaju male folkloraše iz Vijačana, Kulaša, Mravice i Smrtića.

Veliku podršku u organizovanju ovog kulturnog događaja pored opštine Prnjavor pružila je i *supernova koje na području BiH djeluje kao novi brend na tržištu telekomunikacije.

Ovaj praznični koncert koji je obradovao brojnu prnjavorsku publiku, posebno je obradovao i mališane koji su sa mnogo volje i umijeća na pozornici, prikazali svoje koreografije u vidu plesa i pjesme.

Član dječijeg ansambla iz Prnjavora Nikolina Biber kaže kako se uvijek raduje kada ima nastupe pred publikom.

’’ Imala sam nastupe u Prnjavoru i Kulašima. Meni je mnogo zabavno kada igram kolo. Upoznala sam mnogo drugara i to mi se jako sviđa’’,rekla nam je Biber.

Umjetnički rukovodilac GKUD ,,Pronija’’ Dario Topić kaže kako je ovo prvi od dva koncerta koji se održavaju uoči ili poslije Nikoljdana. Navodi kako na taj način, mladi i dječiji ansambli koji djeluju u Prnjavoru i na području Mjesnih zajednica, pokazuju svoje umijeće koje je savladano u proteklih nekoliko mjeseci.

’’ Njihova rad se tokom proteklih šest mjeseci zasnivao na uvježbavanju koreografija koje su vrijedno učili a koje su predstavili pred publikom ali i u ponavljanju onih koje su već savladali. Večeras smo premijerno za publiku prikazali jednu koreografiju a u pitanju su igre iz okoline Pirota. Naš dječiji ansamb iz Prnjavora je predstavio igre iz okoline Šumadije i Pomoravlja a pored toga izvedene su i druge koreografije koje su zaista privukle pažnju publike’’,rekao je Topić.

Topić podsjeća kako su ovakvi koncerti veoma važni pored promocije tradicije ali i zbog toga da naši dječaci i djevojčice koji djeluju u ansamblima, nauče da poštuju i cijene našu tradiciju.

’’Naš glavni akcenat je uvijek bio da podučimo djecu sa onim što je nekada naš narod upražnjavao i što je nekada za naš narod bio glavna zabava. Ne treba zapostaviti ni to da su djelovanja u okviru kulturno umjetničkih društava, uvijek dobre za razvoj socijalizacije kod djece pri čemu se više druže i upoznavaju našu tradiciju ’’, rekao je Topić.

U okviru koncerta svoj veliki angažman uzela je *supernova kao novi brend na našem tržištu a pod kojim djeluje kompanija ’’Blicnet’’ iz Banjaluke koja je predstavila zainteresovanim prnjavorčanima svoje usluge.

Šef službe za marketinške komunikacije i portparol kompanije Blicnet Danijela Marinković Orlić objašnjava kako su od nedavno prisutni u Prnjavoru gdje smo uveli optički internet i uslugu digitalne televizije sa naprednim funkcionalnostima.

Pored tih usluga želimo da pružimo podršku i manifestacijama koje treba da čuvaju tradiciju. Mi na ovaj način pored toga što želimo da pružimo podršku očuvanju tradicije, želimo i da pružimo podršku najmlađima. Naša kompanija Blicenet posluje na našem tržištu već gotovo tri decenije i imamo novi brend. Naša strategija je usmjerena da pružimo podršku radu Kulturno-umjetničkim društvima ali i svim događajima koji treba da čuvaju tradiciju našeg naroda’’ rekla je Orlićeva.

Iz ’’Pronije’’ su dodali kako će zbog ograničenih kapaciteta održati u nedjelju još jedan koncert pri čemu će svoje umijeće predstaviti i drugi mladi folkloraši. Inače GKUD ’’Pronija’’ okuplja oko 350 članova koji djeluju u okviru igračkih ansambala, pjevačke grupe i mješovitog narodnog orkestra.

TV K3

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*