Gimnazijalci na izložbi radova Nadežde Petrović „Modernost i nacija“

Učenici četvrtog razreda društveno-jezičkog smjera u pratnji profesora Željka Jelića posjetili su danas izložbu „Modernost i nacija” u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.

Izložba je priređena u čast jedne od najvećih srpskih slikarki, Nadežde Petrović, a povodom 150 godina od njenog rođenja. Organizovana je u saradnji sa Narodnim Muzejom Srbije i predstavlja njihov najznačajniji izložbeni projekat u ovoj godini, koji je iniciran od strane Ministarstva kulture Srbije, budući da je izvršni savjet Unesko-a izabrao Nadeždu Petrović za Unesko ličnost 2023. godine.

Njen reprezentativan likovni opus na izložbi predstavljen je posredstvom hronoloških tematskih cjelina kroz koje može da se prati cjelokupni razvoj njenog pristupa slikarstvu i formiranje njenog autentičnog likovnog izraza. Učenici su imali priliku da u potpunosti sagledaju razvojnu liniju od minhenskog perioda, slika zemlje i naroda, impresionističkih epizoda i nacionalnog narativa, pa sve do djela koja nastaju u Parizu, kojima Nadežda Petrović ostvaruje pobjedu moderne slike.

Kako bi stvaralaštvo Nadežde Petrović bilo predstavljeno na cjelovit i sveobuhvatan način, pored djela koje Narodni muzej baštini, izložba obuhvata i radove iz Muzeja savremene umjetnosti u Beogradu, Umjetničke galerije „Nadežde Petrović” u Čačku, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije Matice srpske u Novom Sadu. Zajedno sa djelima koja su postavila temelje srpskom modernom slikarstvu, naši učenici su imali priliku da upoznaju Nadeždu Petrović i kao prvu srpsku fotografkinju.

Gimnazija Prnjavor

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*