Gimnazija Prnjavor: Priča sa maturkse ekskurzije

Nakon višegodišnje pauze, maturanti JU Gimnazija Prnjavor su u periodu od 17. do 23. septembra 2022. godine, u pratnji odjeljenskih starješina Tatjane Topić i Jovanke Višekruna, kao i direktorice škole Dajane Ostojić, boravili u Grčkoj na maturskoj ekskurziji.

Na putu do Grčke, prvo odredište je bio Niš, gdje su učenici posjetili memorijalni kompleks Čegar i Ćele kulu, te saslušali predavanja o najvećoj nacionalnoj tragediji u Prvom srpskom ustanku. Nakon toga, obišli su Nišku tvrđavu i prošetali ulicama grada.

Nakon noćenja u Nišu, naši maturanti su posjetili Solun, jedan od najstarijih gradova u Evropi i drugi po veličini grad u Grčkoj. Obišli su srpsko vojničko groblje Zejtinlik, crkvu Sv. Dimitrija, zaštitnika grada Soluna, kao i Aristotelov trg, Bijelu kulu, spomenik Aleksandra Makedonskog i solunsku luku.

Nakon obilaska, uputili su se u ljetovalište Paralia, gdje su prenoćili. Sljedeći dan učenici i profesori su krenuli ka glavnoj destinaciji, Atini i usput su posjetili manastire Meteore koji se nalaze u blizini grčkog grada Kalambake, u zapadnoj Tesaliji. Manastiri su veoma poznati po svom nesvakidašnjem položaju na stijenama – stubovima i smatraju se najvrijednijom skupinom manastira u Grčkoj poslije Svete gore.

Na putu do Atine učenici su imali kraće zadržavanje kod Termopilskog klanca, gdje se odigrala čuvena termopilska bitka između Spartanaca i Persijanaca, te razgledanje Leonidovog spomenika podignutog u čast čuvenog spartanskog vojskovođe i kralja Leonida.

U poslijepodnevnim satima stigli su u Atinu, grad u kome je na najbolji način sačuvana ljepota antičke umjetnosti i vrijednost istorijskih spomenika. Atina je glavni grad Grčke, veliki i kosmopolitski grad. Često se naziva kolijevkom zapadne civilizacije zbog svojih kulturnih doprinosa tokom IV i V vijeka prije nove ere. Iz tog razdoblja u Atini je ostalo mnogo antičkih zgrada i umjetničkih djela. Najpoznatiji je svakako Akropolj, koji je priznat kao jedan od najboljih primjera klasične grčke umjetnosti i kulture. Tokom boravka u Atini, pored obilaska Akropolja, učenici i profesori su posjetili velik broj kulturnih znamenitosti: trgove Omnia i Sintagma, Parlament, Spomenik neznanom junaku, Olimpijski stadion, Predsjedničku rezidenciju, gdje su prisustvovali smjeni nacionalne garde, gdje su vidjeli čuvene Evzone u njihovoj tradicionalnoj narodnoj uniformi.

Sljedeći dan posjetili su Korintski kanal, koji razdvaja poluostrvo Peloponez od grčkog kopna, kao i Epidaurus, drevno arheološko nalazište, koje je poznato po otvorenom pozorištu sa izvanrednom akustikom. Nekada je tu bilo svetilište antičkog boga Asklepija i čuveno antičko lječilište.

U obilasku Peloponeza, učenici i profesori su posjetili Mikenu, najvažniji centar grčke civilizacije i kulture, kao i grad Nafplion, prvi glavni grad moderne Grčke.

Grad Nafplion je jedan od najljepših gradova Grčke, sa snažnim venecijanskim uticajem na dizajn i strukturu grada. Grad izlazi na more preko prelijepe luke i velikog uređenog šetališta, koje se pruža kilometrima duž obale.

Šesti dan, na putu ka Paraliji, gdje su učenici prenoćili prije povratka u Prnjavor, posjetili su Delfi, antičko proročište i dom proročice Pitije, koje se nalazi na obroncima planine Parnas u centralnoj Grčkoj.

Maturska ekskurzija je u potpunosti opravdala očekivanja i ispunila sve ciljeve i zadatke koji se postavljaju pred ovakav oblik vaspitno-obrazovnog rada.

Zahvaljujemo se turističkoj agenciji „Dinamik turs“ Brčko i turističkom vodiču Nikoli Dimitriću na uspješno realizovanom putovanju, sa kojeg su se naši učenici i profesori vratili sa pozitivnim utiscima i uspomenama.

Veliku zahvalnost dugujemo i načelniku opštine Prnjavor Darku Tomaš na podršci našim učenicima pri odlasku na matursku ekskurziju.

Podsjećamo, opština Prnjavor finansijski je pomogla odlazak na ekskurziju učenika srednjih škola iz Prnjavora na način da je agenciji uplatila iznos od 150KM za svakog učenika, a za pojedine učenike je uplatila cijeli iznos.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*