Farmeri iz RS-a prave svoju mljekaru u Prnjavoru

Farmeri u Srpskoj, koji se bave proizvodnjom mlijeka, u Prnjavoru će graditi svoju mljekaru, saznaje portal CAPITAL.

U njoj će se praviti visokokvalitetni proizvodi, poput sireva kojih nema na domaćem tržištu i koji se uglavnom uvoze.

Projektom se upravlja iz Banjaluke gdje je 16 proizvođača uz Udruženje mljekara Republike Srpske osnovalo preduzeće “Naša mljekara”.

Prikupili su preko 133.000 maraka osnivačkog kapitala, a suvlasništvo je podijeljeno u procentima od 7,51 do 12,77 odsto.

Opština Prnjavor dala je zeleno svjetlo za ovu ideju i obećala zemljište u industrijskoj zoni. Očekuje se da se u izgradnju krene na proljeće naredne godine.

“Fokusiraćemo se na ono što nedostaje na tržištu. Nije nam cilj proizvodnja UHT mlijeka kojeg ima na tržištu, tako da nećemo biti konkurencija domaćim prerađivačima koji imaju niži stepen obrade”, kaže za CAPITAL direktor novoosnovanog preduzeća Miljan Erbez.

Kaže da je cilj krenuti sa preradom od pet do 10 hiljada litara na dnevnom nivou, a kasnije je povećavati.

Dodaje da će početna investicija koštati 1,4 miliona maraka.

“Sa razvojem tržišta povećavali bi i proizvodnju. Imamo dobru lokaciju, blizu autoputa, blizu Banjaluke i drugih većih gradova, što bi bila naša prednost. Proizvodnja će biti ekološki orijentisana i maksimalno ćemo izbjegavati plastiku”, pojašnjava Erbez.

On smatra da nova fabrika neće napraviti poremećaj na tržištu sirovog mlijeka, a čija je proizvodnja u padu.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača, mljekara RS kaže da je ideja postojala godinama unazad.

“Kada je Banjalučka mljekara razvaljivana ja sam od aktuelne vlasti tražio da nam je prepišu zajedno sa dugovima, a da kasnije, kada je podignemo na noge, postanemo akcionari. Tri puta smo do sada pokušali da napravimo svoju mljekaru i svaki put je to razvaljeno raznim smicalicama, nadam se da ovaj put to neće biti slučaj”, rekao je on.

Tvrdi da izbor nije pao na Prnjavor zbog njega, nego zbog dobrog geografskog položaja.

“Bićemo na rakrsnici puteva gdje nećemo smetati nikome. Čekamo da dobijemo plac da krenemo u projektovanje i izgadnju objekta čija bi vrijednost u konačnici bila oko pet miliona maraka”, zaključio je on.

Podsjećamo, BIH je od januara do avgusta ove godine uvezla 33 hiljade tona mlijeka i mliječnih proizvoda vrijednih 144,5 miliona maraka, najviše iz Njemačke.

CAPITAL / D. Tovilović

4 Comments

    • Naprotiv , ideja je super… Samo im treba dobar strani ulagac npr. nasa dijaspora da otkupi dio akcija odnosno izvrsi direktna ulaganja u gotovini da se neuzimaju skupi krediti. Naravno i lokalno stanovnistvo. 200 ljudi po 10.000 eura vidite koje su to pare…
      Moze da se podigne mljekara koja ce moci pokriti sve potrebe cele BiH i sire.
      Ne samo sireve nego i dobre jogurte (vocne) , Za 2% od cene proizvoda moze se dobiti ime i recept evropski poznatog i priznatog proizvodjaca… tehnologija proizvodnje itd….

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*