ENERGETSKA EFIKASNOST – Gradip sagradio prvu zgradu A klase energetske efikasnosti u Prnjavoru i među prvima u Republici Srpskoj

Iako još uvijek nije na snazi zakonska obaveza o energetskom certifikovanju zgrada preduzeće GP Gradip AD ovih dana privodi kraju radove na stambeno – poslovnom objektu u Prnjavoru koji ispunjava sve propise neophodne za dobijanje „A“ oznake energetske efikasnosti zgrada što je prvi takav objekat u Prnjavoru i među prvim u okruženju. Ovim primjerom je pokazano kako se na objektima namjenjenim za javnu upotrebu mogu koristiti inteligentna rješenja koja će biti od koristi svima nama, a i za primjer generacijama koje dolaze.

Iz Gradip-a ističu kako su zadovoljeni svi propisi za gradnju energetski efikasnih zgrada po pitanju potpunog eliminisanja „hladnih mostova“ na konstrukciji, ugradnja šestokomornih PVC profila i troslojnog stakla prilikom izrade vanjske stolarije, oblaganje vanjskih zidova i krova termoizolacijom sa niskim koeficijentom toplotne propustljivosti, a posebno čime se ovaj objekat ističe u odnosu na sve ostale u okruženju je taj da je prilikom ugradnje kompletne rasvjete u objektu korištena LED tehnologija, kao i LED vanjska rasvjeta, te su na ovaj način pokazali smjer u kojem bi se trebali graditi objekti budućnosti kao i na koji način bi trebali razmišljati rukovodici u javnim i komunalnim preduzećima prilikom izrade javne rasvjete u gradskom području.

2 Comments

  1. Nemogu a da ne komentarišem kada sam video ovu sliku sa balkonima i gubljenja temperature koja izlazi vani. Ako je ova slika od te zgrade (predpostavljam da jeste) onda stvarno neznam kako su gradjene one zgrade koje nemaju to “A” Sudeći po slici tu sva temperatura izlazi vani kroz zid pa šta tu vrijede šestokomorni i sa tri stakla prozori? Svaka čast ukakili ste (Gradip), izuzev ako ova slika nije sa tog objekta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*