Ekipa osnovne škole „Branko Ćopić“ Prnjavor pobjedila na finalnom takmičenju programa „Škole za 21. vijek“

Program Britanskog savjeta „Škole za 21. vijek“, realizovan je u protekle tri godine uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, Ministarstva prosvjete i kulture RS, Republičkog pedagoškog zavoda i ministarstava obrazovanja u Bosni i Hercegovini.

Cilj programa je nadahnuti mlade ljude da kroz programiranje mikrobit računara osmisle projekte povezane sa Ciljevima održivog razvoja i istraže rješenja za probleme sa kojima se susreću u svom svakodnevnom životu.

Nakon održanih šest ciklusa pozivane su sve škole da se prijave za finalno

takmičenje. OŠ „Branko Ćopić“ Prnjavor pobijedila je u svom ciklusu sa projektom „Stvaramo eko heroje“ gdje su učenici kodirali mikrobit uređaje čija je namjena da broje PET flaše prilikom ubacivanja u posebne kutije.

Za završno takmičenje ovog programa otišli su korak dalje. Projektom „WIN WIN WIN bicikl“ školskog Koding kluba objedinili su znanja iz: informatike, matematike, fizike i tehničkog obrazovanja. Iskoristili su stari školski bicikl na kom je napravljen sistem gdje se uz pomoć diname mehanička energija pretvara u električnu koja se koristi za punjenje mobilnih telefona. Kako bi „vožnja“ bila zanimljivija pomoću mikrobit uređaja kreirali su igricu sa tri nivoa složenosti tako da istovremeno imamo višestruku korist: fizičku aktivnost, punjenje telefona ekološki čistom energijom i svakako zabavu.

Od mnogobrojnih prijavljenih projekata ideja učenika JU Osnovna škola „Branko Ćopić“ Prnjavor izabrana je kao jedna od 20 najboljih iz cijele Bosne i Hercegovine za učešće u finalnom takmičenju koje je održano 10. maja u Sarajevu.

Projekat „WIN WIN WIN bicikl“ JU Osnovne škole „Branko Ćopić“ Prnjavor osvojio je prvo mjesto, vrijedne nagrade i svakako podsticaj da kod učenika nastave razvijati kreativnost, inovativnost i kritičko mišljenje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*