Dramska scena promocijom monografije “Decenije od snova satkane” obilježila 20 godina rada

Prošlo je 20 godina od osnivanja Dramske scene Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” u Prnjavoru, a za dvije decenije postojanja na pozorišnu scenu izašli su 540 puta, postavili 71 premijeru, osvojili 93 festivalske nagrade i 50 puta učestvovali u humanitarnim aktivnostima.

Prvih 20 godina rada obilježili su manifestacijom “20 godina scenske čarolije u Prnjavoru” na kojoj je upriličena i promocija monografije “Decenije od snova satkane”, autora Brankice Radonjić, koja je i umjetnički rukovodilac Dramske scene već 20 godina.

“Večeras smo predstavili monografiju “Decenije od snova satkane” gdje smo na jedan privlačan, zanimljiv način, popularno i na umjetnički način prikazali naš rad, ali ne samo to. Mi smo željeli da u našem istraživanju odemo malo dalje, i ova knjiga sadrži sve zapise o dramskom amaterizmu u Prnjavoru od 1888. godine”, ističe Radonjićeva.

Jedan od saradnika na monografiji koja je svjetlost dana ugledala upravo u godini kada Dramska scena obilježava veliki jubilej, jeste i rukovodilac grupe za odrasle Siniša Tešanović.

Kaže, ova knjiga služi na ponos ne samo svih Prnjavorčana, nego i građana Republike Srpske.

Dramska scena je kroz 20 godina rada iznjedrila brojne generacije, a neki od njih su nakon srednjoškolskih dana, ponovo odlučili da zaigraju na daskama koje život znače.

Jedna od njih je i Jelena Jokić, članica grupe za odrasle Dramske scene SPKD “Prosvjeta”. Ističe, omiljena uloga joj je uloga gospođe Ministarke.

“Ulogu gospođe Ministarke igrala sam još tokom srednjoškolskih dana, a ona mi je ipak i dan danas omiljena”, kaže Jokićeva.

Iz Dramske scene kažu ponosni su na činjenicu da su sve predstave rađene po tekstovima domaćih autora, a sve sa ciljem promocije domaće pisane riječi. Osim jubileja od 20 godina, dječija grupa Dramske scene Prnjavorske Prosvjete ove godine obilježava deset godina rada.

“Do sada smo postavili osam predstava, obično su to predstave za djecu, bajke, predstave o životinjama koje djeca najviše vole. Djeca su zainteresovana za glumu, a svaku novu predstavu pripremaju sa osmijehom”, kaže Sandra Stojaković, umjetnički rukovodilac grupe za djecu.

Dramska scena od 2010. godine djeluje u sklopu Prnjavorske Prosvjete. Iz rukovodstva društva kažu ponosni su na njihove uspjehe kao i na broj Prnjavorčani koji okupljaju.

Manifestaciji “20 godina scenske čarolije u Prnjavoru” prisustvovao je i načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš.

“Čestitike cijeloj Dramskoj sceni a posebno Brankici Radonjić jer je ona najzaslužnija. Složio bih se sa njima da danas obilježavamo 20 godina čarolije u Prnjavoru, a ovo je jedna od značajnih manifestacija za našu lokalnu zajednicu, kaže prvi čovjek Prnjavora Darko Tomaš.

Iz dramske scene najavljuje planove rada sa djecom i mladim kreativcima zainteresovanim za pisanje filmskog i televizijskog scenarija, snimanje, montažu i režiju, dizajn svjetla i zvuka, scenografiju i kostimografiju, kao i nove predstave.

TV K3

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*