DiS Eurostandard planira širenje prodaje i prisustva na domaćem tržištu

Od 2005. godine, od kada postoji firma DiS Eurostandard, bavi se mašinskom obradom, hladnim oblikovanjem profila, savijanjem, izvlačenjem, dubokim izvlačenjem, rezanjem, probijanjem zavarivanjem i površinskom zaštitom (KTL i plastifikacija).

Kako je u razgovoru za Poslovne novine kazala Tanja Starčević, direktorica, glavna djelatnost im je proizvodnja polica za supermarkete i rashladne vitrine. Većinu onoga što proizvedu izvezu u Austriju, Italiju, Njemačku, Ameriku i Hrvatsku, a samo 2,8 posto ostaje na tržištu Bosne i Hercegovine.

„S obzirom na to da smo prepoznali zahtjeve evropskog tržišta i trudili se da udovoljimo njihovim zahtjevima, nismo nailazili na veće probleme u poslovanju sa inostranim kupcima. Možemo zaključiti da je saradnja sa tim zemljama prilično jednostavna. Razlog zbog kojeg manje radimo za domaće tržište jeste popunjenost kapaciteta za izradu proizvoda inostranim kupcima“, kazala je Starčević.

Proizvodni pogodn firme DiS sastoji se od polica za supermarkete i rashladne vitrine, raznih dijelova – poluproizvoda koji su sastavni dijelovi polica i rashladnih vitrina, vakuumski solarni kolektori, hladno oblikovanje profila, kondenzatori za rashladnu tehniku, konstrukcije za elektroinstalacije (koloture za provlačenje kablova, nosači kamera za ispitivanje vodovodnih i elektroinstalacija).

„Proizvodni program planiramo da proširimo izradom poljoprivrednih alatki i proširenje proizvodnje ALATNICA, (izrada alata za probijanje, duboko izvlačenje, savijanje). Najznačajniji projekti na kojima smo do sada radili su izrada vakuumskih solarnih kolektora, izrada izmjenjivača toplote, izrada poljoprivrednih alatki (špartač sa automatskim zasipačem vještačkog đubriva)“, istakla je Starčević.

U godini pandemije DiS je prvi put poslovao bez rasta prometa, te su zabilježili pad od 4 posto u odnosu na godinu prije. Radili su smanjenim kapacitetom, ali nisu gasili proizvodnju niti otpuštali radnike. Zbog kupovne moći obezbijedili su se sa velikim lagerom repromaterijala, pa su mogli primiti narudžbe i ispoštovati ih na vrijeme. Na taj način, kako je kazala Starčević, minimizirali su loše efekte, a u tom periodu pripremali su se za proizvodnju poljoprivrednih alatki.

„U ovoj godini smo do sada poslovali sa 13 posto rasta prometa u odnosu na prethodnu godinu i smatramo da nećemo zadržati tako visok procenat uvećanja, ali da on neće biti ni manji od 10 posto. Dogovorili smo saradnju sa kućama koje se bave prodajom poljoprivredne mehanizacije i alatki. Ispitivanjem tržišta smo stekli uvid u zainteresovanost velikog broja firmi za kupovinu alata za probijanje, duboko izvlačenje, savijanje i u procesu smo pokretanja pogona ALATNICA za te svrhe u Bijeljini“, istakla je Starčević.

Kada su u pitanju planovi za neki naredni period, Starčević je istakla kako idu u pravcu automatizacije, kao što je robot za zavarivanje, što je već završeno. Radimo i na uvođenju novih informacionih tehnologija, s ciljem praćenja proizvodnje, te na instalaciji solarne elektrane, s ciljem smanjenja troškova energenata, kako bi bili konkurentniji na tržištu.

„U planu imamo širenje prodaje i prisutnosti na bh. tržištu. Fokus nam je na proizvodnji polica i pribora za supermarkete, plasiranje uglavnom na domaće tržište i da tu proizvodnju upeterostručimo. U ovoj godini planiramo i pokretanje pogona Alatnice u Bijeljini“, otkrila nam je Starčević, te dodala kako im činjenica da su pouzdan i fleksibilan dobavljač pomaže da se izdvoje i budu uspješni toliko godina.

Akcenat DiS stavlja na fleksibilnost u rokovima izrade proizvoda, sposobnost firme da većinu poslova, izrade proizvoda odrađuju u sopstvenoj režiji, s obzirom na to da su opremljeni svom tehnologijom koja im je potrebna za to.

Njihov moto je da kupac svoj naručeni proizvod mora dobiti u naručenom roku.

Razgovarala: Minela Pamuk

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*