Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave 🔴🔵⚪

Na časovima istorije i srpskog jezika u svim odjeljenjima Gimnazije održana su predavanja povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koji se obilježava 15. septembra u Republici Srpskoj i Republici Srbiji.

Uz prigodan program radnici i učenici JU Gimnazija Prnjavor su obilježili praznik našeg identiteta, kulture, istorije i jezika!

Čas istorije je održan u vidu prezentacije na temu „Srbija u Prvom svjetskom ratu“, gdje su se nakon svakog slajda učenici uključivali sa komentarima i diskusijom na datu temu.

Prezentaciju su realizovali učenici četvrtog razreda društveno-jezičkog smjera, Milan Mojević i Teodora Aleksić, uz pomoć prof. istorije i latinskog jezika Sande Krivdić i profesorice istorije Slavice Divčić.

Na časovima srpskog jezika istorijski sadržaji (Proboj Solunskog fronta i velika srpska pobjeda u Prvom svjetskom ratu, kao i događaji koji su prethodili – srpsko stradanje od 1914. do Albanske golgote…) tumačeni su sa stanovišta analize književnih tekstova. Razgovarano je o književnim tekstovima koji su tematizovali nacionalno stradanje. Profesor je govorio o snazi književnog teksta koji ima moć da razobliči zlo, ukaže na vezu ljubavi prema nevinoj srpskoj žrtvi, s ciljem da učenici shvate da nas veliki istorijski događaji prije svega obavezuju da pamtimo svetinju kolektivne žrtve da bismo izgradili život u miru i u zajednici sa drugima.

Učenici su nakon književnoistorijskog proučavanja tekstova slušali srpske pjesme koje su bodrile nacionalni duh u XX vijeku (Tamo daleko, Vojvoda Stepa na konju jaše, Kreće se lađa francuska).

Časove je realizovala Tanja Ančić Milijašević, magistar književnih nauka.

Srećan Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave!

Gimnazija Prnjavor

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*