Božićne poslanice arhijerejskog namjesnika prnjavorskog Duška Drinića i ukrajinskog sveštenika Orela Zakaljuka

Rođenje Isusa Hrista, Božić je praznik porodice, ali i više od toga, poručio je vjernom narodu protojerej – stavrofor Duško Drinić, arhijerejski namjesnik prnjavorski.

Božićnu poslanicu pročitao je i ukrajinski sveštenik Orel Zakaljuk u kojoj poručuje da se Bogomladenac Isus Hristos odrekao nebeskog carstva, da bi postao čovjek, a ljudi da bi se uzdigli u život vječni.

Često se govori i piše da je Božić porodični praznik, nije on samo to, on je praznik mladosti, praznik majki koje se raduju porodu, praznik siromašnih, jer je i sam Isus bio siromašan i nije imao krova nad glavom. To je praznik nježnosti i ljepote, slavljenja onog koji se u današnjem troparu naziva – sunce pravde. Praznik iznanika, oduzetih, slijepih, hromih, utamničenih, oklevetanih i nevino postradalih, rekao je u svojoj božićnoj poslanici protojerej – stavrofor Duško Drinić, arhijerejski namjesnik prnjavorski.

“Zadnje tri nedjelje pred Božić posvećene su djeci, majkama i očevima. Kroz ove pripremne nedjelje pred Božić, Crkva nam poručuje i govori o važnosti porodice. Nemamo dovoljno riječi da iskažemo koliko nam je porodica važna i prevažna. Porodica je živa ćelija i majka hrišćanskog društva i Hristos nam kroz porodično gnijezdo dolazi. Ljepota ovih naših praznika i običaja je u njihovoj skromnosti i jednostavnosti, naši običaji, Bogu hvala, ne zahtjevaju neodmjereno trošenje, njihov smisao je da nas podstaknu na međusobnu ljubav i pažnju”, rekao je protojerej- stavrofor Duško Drinić.

Drinić napominje da je danas nažalost primjetno da olako i brzopleto zamjenjujemo naše divne običaje i prihvatamo tuđe kojima obično ne znamo smisao i značaj.

“U današnjem savremenom društvu uočava se težnja i napori da se sve što je staro zamjeni novim i praktičnim, s napretkom nauke i kulture mijenjao se i način života i mnogo čega što je nekad bilo ustupa mjesto novom. Ali ima nešto što je staro, a uvijek je novo što se ne mijenja, niti se može ma čim drugim zamijeniti što nikad ne zastarijeva što je vječno. To je blaga vijest Hristova o carstvu Božijem, blaga vijest Hristova oplemenila je dušu srpskog naroda, ovo što je najljepše i najbolje u duši narodnoj rezultat je blagotvornog uticaja Hristovih uzvišenih načela”, dodaje arhijerejski namjesnik prnjavorski.

U Božićnoj poslanici svim ukrajincima koji Božić proslavljaju po julijanskom kalendaru, ukrajinski sveštenik Orel Zakaljuk, paroh prnjavorski, poručuje da je tajna rođenja Hristovog je radost dolaska sina Božijeg u svijet pun bijede, bola i stradanja. On napušta slavu nebesku da bi ušao u ljudsku slabost svih vremena, kultura i naroda. Hristos Bog postaje ne samo čovjek, nego siromah, čovjek sa margina društva, čovjek koji strada od početka svog ovozemaljskog života.

“Svim hrišćanima koji proslavljaju praznik rođenja Gospoda našeg Isusa Hrista po julijanskom kalendaru, svom sveštenstvu, monaštvu, našim državnim i opštinskim vlastima želim od srca sretan i blagoslovljen Božić, sretniju i blogoslovljenu Novu 2022. godinu gospodnju. Drage braćo i sestre, danas ponovo dijelimo neizrecivu radost svetog Božića koja ispunjava srca svakog vjernika, sin Božiji je postao jedan od nas, uzevši za majku djevu Mariju iz Nazareta. Sin vječnog i svemogućeg Boga, tvorac svega vidljivog i nevidljivog rodio se u siromašnim jaslicama i lično doživi sve ljudske potrebe. Ovo nije samo istorijska činjenica, događaj prošlih vremena već i naša realnost”, rekao je Orel Zakaljuk, ukrajinski sveštenik.

Do skoro smo živjeli u svijetu u kome su žeđ za materijalnim bogaćenjem često prerastali u novo idolopoklonstvo novca, a ekonomija je pokazivala veliki nedostatak pažnje prema čovjeku, što čovjeka svodi na samo jednu njegovu potrebu, a to je potrošnja, ipak u poslednje dvije godine to se promijenilo, i sada ponovo rođenje Bogomladenca proslavljamo okrenuti porodici, doda je u svoj poslanici ukrajinski sveštenik Orel Zakaljuk, paroh prnjavorski.

“Danas je čini se opet neko drugo vrijeme, već dvije godine slavimo praznik rođenja Gospoda Isusa Hrista suočeni sa globalnim ljudskim bolom izazvanim pandemijom korona virusa, iako mnogo toga ne znamo o ovoj bolesti, jedno smo sigurno već dobro shvatili, a to je da virus ne zanima ni mjesto stanovanja, ni bogatstvo ni društveni status. Svima nam je podjednako potrebna pomoć i snaga koja prevazilazi sve ovozemaljske mogućnosti i snage, dakle Bogomladenac Isus Hristos čije rođenje proslavljamo je za nas svjetlost, nada i radost u današnjoj tami, straha i smutnje”, dodao je paroh prnjavorski Zakaljuk.

O prazniku Hristovog rođenja molitveno se obraćamo Bogomladencu Hristu da u ovom smutnom vremenu sve nas ohrabri, osnaži i da unese svoj mir i dobru volju među sve ljude. Mi pravoslavni hrišćani sa radošću i molitvom dočekujemo ovaj praznik, proslavljamo ga i svijetu javljamo da nam se danas rodi spas koji je Hristos Gospod u gradu Davidovu, zaključio je protojerej-stavrofor Duško Drinić.

Mir božiji Hristos se rodi.

TV K3

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*