Bend “DEMINUTIV” iz Prnjavora: “Muzika je jednaka za sve!”

U Dnevnom centru “Neven” u Prnjavoru u toku su posljednje pripreme za veliki nastup zakazan za 6. septembar/rujan na pozornici u gradskom parku. Katarina, Maja i Nemanja iz benda i UpShift tima “Deminutiv” proteklih mjesec dana uz volonterke Sanju i Branku na prilagođenim muzičkim radionicama djecu i mlade iz “Nevena” upoznavali su sa muzikom i muzičkim instrumentima, a Veca, Ado, Đorđe, Peđa, Jovan, Ljubiša i ostali jedva čekaju da svoje znanje pokažu na nastupu pred publikom!

“Idemo na koncert!”, kaže Jovan koji je na posljednjoj radionici bio zadužen za podjelu instrumenata, a na koncertu će svirati kastanjete. Ado i Veca su zadužili daire, a Đorđe kaže da može svirati šta bilo i najdraža pjesma mu je “Motori”.

“Ja sam već spreman i obući ću najljepšu majicu! Nema treme, Ado i ja izađemo na binu i sviramo”, dodaje Nedeljko. Među najveselijima na radionici bio je Predrag, a njegova mama Novka Dušanić koja je i predsjednica Udruženja “Neven” kaže kako su radionice pozitivno uticale na njega i sve ostale u Centru:

“Kao roditelj sam bila oduševljena kada su nam Nemanja i bend došli s idejom da organizuju radionice i koncert, i danas mi je puno srce. Svako dijete ima svoj talenat i sluha za nešto, super su se uklopili! Jedva čekam koncert, kao da ću ja da nastupam”, kaže Novka dodajući kako bi voljela i kako će se u Udruženju potruditi da bude još sličnih projekata vezanih uz muziku.

Za koncert se s ekipom priprema i Slobodanka Škobić koja u Udruženju radi kako socijalna radnica:

“Ovo je prvi put da imamo ovakve radionice muzikoterapije, baš im se svidjelo i vole kad dolazi bend i iščekuju svaki put. Zanimljivo je, pozitivno je uticalo na raspoloženje, raduju se svakom susretu, dolaze i vole rock muziku i etno pjesme koje su pripremali. Generalna proba je prošla dobro, mislim da će sve odlično izgledati i da će publika biti zadovoljna”.

Tim “Deminutiv” jedan je od pobjednika Prve zajedničke Upshift radionice Bosne i Hercegovine i Republike Srbijeodržane u Sarajevu u maju ove godine, gdje su ukazali na problem da se mladima sa teškoćama u razvoju ne pruža dovoljno prilika da se muzički edukuju.

“Ovo nam je bilo sjajno iskustvo i uživali smo u radu s djecom i mladima u Centru”, kaže Maja, članica benda i učenica završne godine Srednje muzičke škole u Prnjavoru, dok Nemanja dodaje kako je svaka radionica uljepšavala dan i podizala raspolođenje ekpi iz “Nevena”, ali i njima iz benda:

“Svirali smo skupa, pjevali, predstavili smo im naše instrumente, bio je i naš prijatelj s violinom, učili smo jedni od drugih i poenta je bila u druženju. Muzika je jednaka za sve, i to smo pokazali. Spremili smo ih za koncert, izaći će na binu, ljudi će im aplaudirati, i osjetiće isto ono što mi osjetimo na svakom našem nastupu”, kaže Nemanja, student prve godine Muzičke akademije u Banja Luci, prisjećajući se kako je priča benda ustvari počela uz Centar “Neven”:

“Sve je još bilo u počecima kad smo odlučili da organizujemo svirku za prikupljanje sredstava za Dnevni centar, i otada smo nekako u stalnom kontaktu. Zbog organizacionih stvari tada nismo uspjeli održati koncert, ali kasnije smo gledali da projekte koje radimo okončamo završnim koncertom  s kojeg smo dio prihoda obavezno namjenjivali Centru, i sada bar jedan koncert godišnje sviramo za njih”.

“Prikupljena sredstva s koncerta uvijek lično odnesemo, i to je svaki put prilika za druženje koje evo već traje. Pomagali su i oni nama, jednom su nam posudili vozilo da odemo na nastup. Bila nam je čast da nakon toliko godina druženja možemo i direktno raditi s ekipom iz “Nevena” i da smo prošli na UpShiftu s idejom za muzičke radionice koje su prošle odlično, na veliko zadovoljstvo svih nas”, dodaje Katarina kojoj je, kaže, “Deminutiv” promijenio život:

“Ostali su iz Prnjavora i znaju se kroz školu, a ja sam iz Dervente i znam ih kroz bend. Došla sam slučajno preko jedne prijateljice na njihovu probu, znala sam tri akorda i nisam poznavala nikog u Prnjavoru. Kroz svirke i druženje s njima, odlučila sam se da upišem i Srednju muzičku školu u Prnjavoru koju sam završila, i sad sam upisala Muzičku akademiju u Banja Luci. Da nisam došla na probu, vjerovatno bih ostala na ona tri akorda i ne bih se dalje muzički obrazovala”

“Vidjeli smo poziv ua UpShift, pa se nađemo navečer poslije svih obaveza, i pišemo do 11-12. Zbog korone su radionice bile online, ali smo se uspjeli snaći i prošli smo. Od dobijenog granta od 3.000 KM smo kupili četiri zvučnika i miksetu, i tako je počelo. Zbog korone su neke aktivnosti bile pomjerene, ali čim smo bili u prilici organizovali smo radionice, učili mlade da sviraju, održavali edukacije, prezentacije o muzici i bendovima, a naknadno smo održali i završni koncert”.

Ohrabreni pozitivnim iskustvom sa UpShifta, nastavili su aplicirati i na druge projekte vezane za muziku, i od svakog su sredstva ulagali u novu opremu. Na kraju ih je pomogao Grad Prnjavor od kojeg su dobili grant pomoću kojeg su uradili zvučnu izolaciju i još neke radove.

Prostor danas koriste muzičari iz Prijedora, ali i iz okolnih gradova, posebno bendovi čiji su članovi iz više gradova pa im, kažu iz “Deminutiva”, Prnjavor dođe kao zgodna tačka na kojoj se mogu sresti i uraditi probe.

“Od početka imamo podršku Centra za kulturu Prnjavor koji nam je ustupio prostor kojim mi upravljamo. Korištenje vježbaone je besplatno, ali većina bendova koji znaju koliko takvi prostori inače koštaju, nerijetko ostave neki “bakšiš” koji mi opet uložimo u dalje opremanje vježbaone. Osim bendova tu dolaze i solo muzičari, imamo prijatelja koji dođe i u tišini vježba violinu kako mu niko ne bi smetao, a prostor se sad može koristiti i za snimanje”.

Iz “Deminutiva” kažu kako namjeravaju vježbaonu i dalje unapređivati, od manjih detalja poput kačenja uokvirenih autograma bendova poput “YU Grupe” ili “Smaka”, pa do nabavke nove opreme. I dalje su u kontaktu s ekipom UpShifta, odnosno udruženja “Genesis” koje ga implementira:

“Oni su nam kao porodica. Mnogo su uticali na nas, od prve radionice, preko daljih kontakata i poziva na događaje gdje smo nastupali, pa do posljednje zajedničke radionice sa Srbijom pred koju smo i pored iskustva koje imamo iza sebe, ipak imali veliku tremu jer smo znali da dolaze najbolji projekti iz dvije države. Prošli smo i idemo dalje!”.

UPSHIFT program nastao je u UNICEF-ovoj Kancelariji za inovacije i provodi se u 38 država širom svijeta. UPSHIFT u Bosni i Hercegovini implementira Humanitarna organizacija Genesis Project u saradnji sa Kancelarijom UNICEF-a za BiH, uz finansijsku podršku DP World. Treća eUpShift radionica na kojoj je krajem 2020. učestvovao tim “Deminutiv” održana je uz podršku Švedske.

Unicef

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*