Veliki problemi za voćare zbog snijega i vjetra; štete na malinjacima (VIDEO)

Vremenske neprilike, snijeg I hladnoća, napravili su veliki problem I prnjavorskim uzgajivačima voća a naročito malina. Pedeset posto roda je već uništeno a ako bude I mraza od ovogodišnjeg roda neće biti ništa kažu malinari.

TV K3

Proljećni snijeg napravio je veliku štetu u prnjavorskim malinjacima. Malinari kažu da su pod vlažnim i teškim snijegom najviše pucali rodni pelceri, pa se pribojavaju da bi šteta na prinosima mogla biti veća od 50 odsto a u nekim krajevima gotovo I 100 posto.

Voćar i uzgajivač malina Siniša Kljunić, koji u Gornjoj Mravici ima 4,5 duluma pod malinama I oko 1.000 stabala kruške I 300 stabala šljive, kaže da proteklih par sedmica ništa nije ukazivalo da bi se vrijeme moglo ovako drastično okrenuti.

Dodaje da su uradili sve što su mogli kao preventivu ali I pored toga šteta je velika naročito na malini gdje su polomljeni gotovo svi ljetorasti.

Ista ovakva situacija je I u susjednom selu Lišnja u malinjaku Fikreta Čelenke I Damira Hamzića. Na oko 5 duluma zasada procjenjuju da je trenutna šteta oko 50 odsto.

Nadamo se da bar neće biti mraza koji bi dokrajčio ovogodišnji rod maline ističe Čelenka.

Ovaj zasad maline podignut je prošle godine a ove godine je trebao da donese prvi rod I prvu zaradu kako bi se vratio dio uloženih sredstava, kaže Damir Hamzić.

Poljoprivrednici ističu da ukoliko I sada izostane pomoć države u ovoj situaciji biće prinuđeni da napuste ovaj posao I idu kako kaže narodna izreka trbuhom za kruhom.

Pored maline stradali su I voćnjaci gdje su oštećeni već zametnuti plodovi a I ako se šta povrati rod neće biti veći od 20 odsto.

Prošle godine voćare je dokrajčio mraz ove snijeg I vjetar I ukoliko se ovakvo vrijeme nastavi biće pogubno I devastirajuće za sve vrste voća,  a što bi moglo označiti I kraj malinarstva na ovom području, do čega nadamo se ipak neće doći I da će se vremenske prilike stabilizovati.

TV K3

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*