Učiteljica sa kistom u ruci

Darija Preradović 32-godišnja Prnjavorčanka, podjednako dobro radi svoj redovni posao, ali i hobi kojim svakodnevnicu čini ljepšom.

Kada stigne kući, počinje joj drugo radno vrijeme u kojem je spojila hobi i uživanje. U životu se opredijelila da bude učiteljica. Nakon časova provedenih u školi, one slobodne sate koristi za svoja djela. Svoje misli, osjećaje i raspoloženje Darija je odlučila prenijeti na slikarsko platno.

“Slikati volim od malena, moj talenat su još tada mnogi primijetili, a sve je zapravo ozbiljno krenulo tek nedavno. Slikanje mi predstavlja pravo zadovoljstvo i iskreno uživam šarajući platna veselim bojama”, kazala je Darija.

14691915_10206363746047524_6338776038724680870_o

Umjetnička duša i dar za slikarstvo, ipak nisu bili dovoljni da se opredijeli za Akademiju umjetnosti. Uprkos spoznaji da joj slikanje ide za rukom, odlučila se da bude učiteljica.

“Razlog zbog kojeg se nisam odlučila da slikarstvo bude moje primarno životno zanimanje, već samo hobi, jeste to što bi bilo suludo očekivati da se u našoj sredini može obezbijediti egzistencija od istog”.

U trenucima provedenim ispred slikarskog platna, sa kistom u ruci, inspiracije joj ne manjka. Na njenim slikama mogu se vidjeti razni motivi, a slikarstvo nije jedini vid umjetnosti kroz koju ispoljava svoju kreativnost.

14589943_10206392420764374_7252550979646816564_o

“Inspiraciju pronalazim u stvarima koje nas okružuju, a na mojim platnima prisutni su razigrani, nježni i romantični motivi. Obožavam sve što je kreativno, tako da pored slikanja u slobodno vrijeme šijem, pletem, heklam, izrađujem torte od fondane, radim dekupaž. Bog je bio darežljiv prema meni, a ja nisam bila lijena pa da to ne iskoristim”, dodala je za kraj Darija.

Tamo gdje su prisutni rad i trud, javlja se želja. Ovoj Prnjavorčanki želja je da u budućnosti izloži dio svog kreativnog kutka. Ako ovako nastavi, na dobrom je putu da neki budući medijski natpis glasi “Od hobija do izložbe”.

Prnjavor.info – Zoran Ančić

2 Comments

  1. Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso says:

    Svaka cast!Ovo je remek djelo ma kakav nadrealizam od Dalia sta ti svaras!Ne moze se cak porediti sa Van Gogogovom “Zvjedanoa noc”,itd… 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*