Sami sebi smanjili primanja

Foto: A. Atić

Odbornici Skupštine opštine Prnjavor pred sam kraj prošle godine doneli su odluku o smanjenju svojih odborničkih dodataka za 10 odsto. Tako će umesto dosadašnjih 460, ubuduće mesečno primati po 370 maraka.

Svih 28 odbornika odluku je donelo jednoglasno i uz obrazloženje da je posledica zakonske osnove da naknade ne prelaze polovinu prosečne plate zaposlenih u opštinskoj upravi za prethodnu godinu. Ipak, glasanju je prethodila burna rasprava.

Savko Tubak (SP RS), u ime odborničkog kluba “Petica”, izrazio je nezadovoljstvo, kako je rekao, “nepravednim zakonom ministarke Lejle Rešić”, koji je izričito n aložio “kresanje” primanja odbornicima.

– Nepošteno je da se smanjuju naknade nama odbornicima koji smo, istina kao i načelnik opštine, jedino direktno izabrani po volji naroda, a vama, funkcionerima, koji to niste, nije naloženo smanjenje plata – rekao je Tubak, čije je viđenje podržalo i više odbornika iz drugih partija.

Međutim, dr Darko Tomaš, načelnik opštine, obrazložio je da su većini odbornika naknade dodatna primanja, dok su to njegovim saradnicima, funkcionerima i načelnicima odeljenja, jedini izvor prihoda, bez mogućnosti da zbog sukoba interesa budu besplatno i članovi komisija.

– Još u mom prethodnom načelničkom mandatu 2011. godine opštinskim funkcionerima su smanjene plate za 10 odsto. Od tada nisu ni povećavane. Problem je što su primanja opštinskih radnika u Prnjavoru dosta manja u odnosu na njihove kolege, recimo, u Banjaluci, Srpcu, Laktašima i drugim okolnim opštinama. Više nego skromne plate inspektora, šalterskih i drugih radnika nastojaćemo da u dogledno vreme povećamo, što će ići u prilog veće nadoknade odbornicima – najavio je načelnik Tomaš.

N. ĐURIĆ – Novosti

16 Comments

 1. najsmešniji smo mi koji se nadamo da će se oni jednog dana postideti i prestati da rade to što rade.

 2. смањили плате да би удомили подобне и своје најближе у предузећа типа пошта, дома здравља, електра,шумарије,социјалног,општине уааааа

 3. Mary, mnogo pitanja mi je postavljeno, a ja zaista ne znam zbog čega.

  A ja pitam logično i jednostavno pitanje:” Da li postoji bilo kakvo objašnjenje zašto pozornik PS Prnjavor ima veću platu od opštinskog inspektora???”

  Kakve veze imam ja sa ostalim budžetskim korisnicima??? Ja govorim o onom što je apsurd, a tiče se moje službe. Čime sam obavezan da se ja brinem o platama radnika “Standarda”, prosvjetnih radnika ili nakupaca na buvljoj pijaci?

  • Obraz opstine su svi njeni gradjani. Vi sebe stavljate u prvi plan. To je dobro za Vas. Ali, zasto bi za to imao razumjevanja radnik “Standarda”, prosvjetni radnik ili nakupac na pijaci? Ili bilo koji drugi zaposleni koji nije sluzbenik opstine?

   Vi ste se pozvali na radnike u Evropi koji se bune i protiv manjih procenata razlike u platama. Niko ne brani radnicima opstine da se bune i da protestvuju (jeste da ste cutali kada vam je sadasnji nacelnik prije 6 godina smanjio plate, valjda je bilo politicki korektno u tom trenutku). Samo ne trazite da to ostali zaposleni razumiju.
   Vasi komentari ne odaju utisak da razumijete druge profesije i probleme sa kojima se suocavaju. Radnik ste opstine i kao takav bi trebalo da ste u sluzbi gradjana. Dobro, to je teorija. Praksa je takva da plate opstinskih sluzbenika, odbornika, kao i ostalih budzetskih korisnika zavise od politike.
   I, da, vezano za policiju – moj utisak o obimu njihovog posla i tezini poslova koje obavljaju je ocigledno potpuno drugaciji od Vaseg. Moje misljenje je formirano na osnovu toga sto sam sretala policajce i u sred noci na terenu, u raznim vremenskim uslovima i vidjala neke od stvari sa kojima se susrecu. Mislim da opstinski inspektor nema takve radne zadatke, niti sam sretala opstinsku inspekciju u takvim situacijama.
   I policija i inspekcija nose teret (ne)opravdane price o mitu i korupciji. No, ima i onih koji izuzetno obavljaju svoje radne zadatke.
   Budzet opstine se ne puni carobnim stapicem. Pune ga i radnici Standarda i nakupci na pijacama i cistaci ulice i radnici u pekari. Zato bi Vas trebalo biti briga za njihove plate.

   Necu ulaziti u bilo kakve dalje rasprave sa Vama nakon ovog komentara, posebno ne koristeci javni virtuelni prostor.
   Svako dobro.

 4. Шта заправо значи да су плате административих радника општине Прњавор “доста” мање у односу на сусједне општине? Да ли је то доста мање 2-3%? Или можда 3-5%? Због много мањих процената по цијелој Европи радници излазе на улице.
  А овдје, у Прњавору, административни радник има 50% мању плату него онај у Српцу, рецимо, да не спомињемо Бањалуку и Лакташе! Тамо је преко 100%. А Прњавор је у групи развијених општина РС. Србац, рецимо није. Како ово објаснити?

  • Sudeci po tome koliko poznajete problematiku vezanu za plate opstinskih slubenika, vjerovatno ste jedan od njih.
   Plate svih zaposlenih treba da budu na nivou koji omogucava pristojan zivot.
   Nego, gospodine Zeljko, ja ne vidjeh da ste digli glas kada je skoro bio clanak, odnosno, razni clanci o najavljenim otpustanjima i/ili smanjenjima plata drugih zaposlenih koji dobijaju platu iz opstinskog budzeta. Zasto? Kolika je razlika u tim primanjima u Banja Luci, Laktasima, Srpcu i drugim opstinama i u Prnjavoru?

   Uostalom, tema clanka je bila da su smanjena primanja odbornika, sto je samo privremena stvar jer su najavljena povecanja plata sluzbenika opstine i samim tim dizanje prosjeka za odbornicka primanja.
   I skrenuh paznju na to, jer mi se potenciranje smanjenja cini kao odlican marketinski trik u ovim uslovima – potenciranje zrtvovanja odbornika, a sa druge strane se uopste ne govori o najavljenim povecanjima plata administraciji.

   Sve je to politika. Samo…. Da li su odbornici i svi ostali sluzbenici u opstini u sluzbi partije koja je na vlasti u datom trenutku ili u sluzbi svih gradjana? Gdje je kriticna masa koja pokrece bunt kada se u bilo kojoj sferi smanje plate za 2-3%? Ili je bitno da pojedinac ima, a ostali neka gladuju? Vrijedi li svaki radnik onoliko koliko je sposoban ili samo onoliko koliko je politicki podoban?

   Jer, u Prnjavoru, kao u citavoj BIH, sve se svede na to. I zato je prirodni prirastaj takav kakav jeste, zato odlazi ogroman broj mladih i formira porodice u inostranstvu i ostaje vecinsko starije stanovnistvo. U takvim uslovima, kada je prilican luksuz da se ima porodica i odgajaju djeca, Vi i dalje govorite samo o platama administracije i plati inspektora koji kaznjava, dok je sve drugo nebitno.
   Pa…. Dobro je dok imate koga da kaznjavate i od koga da naplatite kaznu.
   Kada vec spomenuste policajce: i oni kaznjavaju kriminalce i izlozeni su svakodnevnom riziku. Plus sve ostalo sto ide sa tom sluzbom. To svakako nije poenta ovog clanka koji se komentarise.
   Sve mi vise mirise da ce ovo biti jos jedna u nizu prica u duhu izreke: “Od drveta se ne vidi suma”.

 5. Позорник ПС Прњавор, са основном школом и курсом за полицајца, има 40% већу плату од општинског инспектора(образ општине). То су чињенице. Али, шта ће нам уопште инспектори? Па они само кажњавају!!! И ово што добију је чисто бацање пара. Де пустите људе да се слободно баве криминалом, и свима добро.

 6. ДА ЛИ СЕ ИКО ОДРЕКАО ДОДАТАКА, А ТРЕБАЛО ДА ИМ УВЕДУ РАДНО ВРИЈЕМЕ ПА БИ ВИДЈЕЛИ КОЛИКО СУ ЕФИКАСНИ И УОПШТЕ КО ОД ОДБОРНИКА ЈЕ КОМПЕТЕТАН И СТРУЧАН ЗА БИЛО ШТА ГДЈЕ СУ СЕ ОНИ СВИ ДОКАЗАЛИ У СТВАРАЊУ БИЛО КАКВЕ МАТЕРИЈАЛНЕ ВРИЈЕДНОСТИ

 7. Interesantno kako niko od komentatora nije primjetio kraj teksta, u kom Nacelnik jasno kaze da ce doci do povecanja plata opstinskim sluzbenicima, pa samim tim i naknada odbornicima.

  Zaista je za svaku pohvalu smanjenje odbornickih naknada. Moje misljenje je da bi se isplatama dnevnica i putnih troskova po zasjedanju postiglo vise nego potpunim ukidanjem naknada koje je spomenuto u komentarima.
  Ukidanje naknada ne bi garantovalo da neko radi za narod, nego bi u odbornickim klupama najcesce sjedili samo oni koji su situirani, sto moze na drugi nacin biti problematicno. Niko ne brani sadasnjim odbornicima koji imaju primanja da svoje nadoknade daju u humanitarne svrhe ili ih se odreknu.

  Postovani sugradjani, obratite paznju na cijeli tekst koji se objavi. I prisjetite se nedavno objavljenog teksta o platama u Vrticu i tome kako su najavljena obavezna smanjenja zaposlenih i/ili plata. I zapitajte se, bar, ponekad (nezavisno od politicke orjentacije): “Da li nama vise trebaju dobri i pristojno placeni pedagoski kadrovi da nam djeca izrastu u dobre ljude ili dobro placena opstinska administracija ?”

  Ne zaboravite da su svi odbornici na tom mjestu jer smo im mi dali glas.

 8. U Trebinju su ukinuli naknadu odbornicima I to je jedini pravi način da se izvrši selekcija između mora kandidata na lokalnim izborima,jer samo oni koji su spremni da rade bez naknade radili bi za interes građana a ne svoj džep !

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*