Proizvođač jagoda Zoran Pezer: Rad se isplati! (FOTO VIDEO)

Berba i prodaja jagoda počela je prije dvadesetak dana i na teritoriji opštine Prnjavor. Jedan od proizvođača, koji svojim kupcima obezbeđuju ovu poslasticu je i Zoran Pezer iz Gornjih Galjipovica jedan od najvećih proizvođača u regiji.

– Ove godine u plasteniku imamo dvije hiljade sadnica, a na njivama u tri parcele sedam hiljada zasada jagode. Sezona je za sada dosta dobra. Trudimo se da sačuvamo jagodu, pogotovo kad počne da sazrijeva, štitimo je da ne kisne, da ne izgubi kvalitet – kaže Zoran Pezer.

Za razliku od prošle godine, kada su vremenske prilike išle na ruku proizvođačima jagoda, ovogodišnja učestala kiša ometa proizvodnju. Padavine ne smetaju samo jagodama, nego i drugim poljoprivrednim kulturama.

– Jagodi ne odgovara velika količina kiše, ali ni kukuruzu, ni krompiru, koji sam sijao u dvije – tri etape. Rasadu ljudi zbog mrazeva nisu mogli da posiju. Mi smo dežurali tokom noći da sačuvamo zasade – priča Zoran.

U domaćinstvu Pezer proizvodnjom jagodama se bave već desetak godina. Osim što treba truda, rada i vremena, kaže naš sagovornik, onome ko se odluči za proizvodnju ovog voća, potrebna su i ulaganja.

– Ako hoćete kvalitetan zasad, morate kupiti orginalne sadnice. Treba najlon, navodnjavanje, burad, špaga, sistem za đubrenje, ambalaža za jagode… Ima dosta ulaganja, pogotovo u proljeće, ali vremenom se to vrati – priča Zoran, koji je znanje o uzgoju jagoda skupljao na raznim stranama i primjenjivao na svojim zasadima.

Radovi u ovom domaćinstvu u punom su zamahu i njegovi članovi imaju pune ruke posla, jer jagode nisu jedino čime se naš domaćin i njegova porodica bave.

– Dugo godina se bavimo i proizvodnjom rasada. Sadimo i papriku, paradajz, krastavac, zatim celer, patlidžan, bostan, dinju… Gledamo da imamo svega – kaže Zoran.

Osim glave porodice, Zorana, na poljoprivrednim poslovima angažovane su i njegova supruga i kćerke Brankica, Slađana, najmlađa Sandra i po potrebi sezonski radnik. Najmlađa kćerka ide u osnovnu školu, ali mnogo pomaže, kaže otac Zoran. I za starije kćerke, jednu diplomiranog geografa, drugu, inženjera informatike, ima samo riječi hvale.

– Predale su na biro i čekaju zaposlenje. A, pošto kod nas ima puno raditi, ne mogu ostati bez posla. One najviše rade. Najviše se oslanjam na djecu – kaže Zoran.

Radni dan u domaćinstvu Pezer traje cijeli dan. Međutim, Zoran kaže da se od rada može živjeti i da je rad zapravo jedino što se isplati.

– Neko me zimi pita da li odmaramo. Nema tu odmora. U januaru čistimo i pripremamo plastenike, u februaru sadimo rasadu… Ako pada kiša napolju, u plasteniku ima šta raditi. Uvijek ima posla – kaže Pezer.

Inače, proizvodi iz domaćinstva porodice Pezer plasirani su na domaće tržište. Jagode visokog kvaliteta su odavno našle put do kupaca, a oni koji tek žele da ih probaju, mogu ih pronaći na prnjavorskoj zelenoj pijaci.

(TV K3)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*