Prnjavor: U selu Gusak- Gajevi održana 10. jubilarna “Kazanijada” (VIDEO)

U prnjavorskom selu Gusak Gajevi proteklog petka održana je deseta Kazanijada, koju organizuje ugledni domaćin i proizvođač kvalitetne domaće rakije, Radivoje Kuzmanović.

Iako ova godina  prinosom nije bila bogata kao prethodne sezone, domaćin “Kazanijade” Radivoje Kuzmanović  kaže da u zalihama ima više od 11.000 litara nekoliko vrsta rakije. U prosječnoj godini sa 2670 stabala prinos bude oko 6.000 litara dok je ove godine oko 1.000.

Kuzmanović je sa svojim proizvodima nastupao i na više od 200 sajmova o čemu svjedoče i mnogobrojne diplome i nagrade za kvalitet, a njegovi ukućani pripremaju se i za nastup na novembarskom banjalučkom Velesajmu.

Tradiciju kazandžijskog posla Radivoje je naslijedio od svojih predaka, koji se ovim poslom bave još od 1.853.godine.

Prigodnom veselju povodom 10. jubilarne “Kazanijade” prisustvovao je veliki broj gostiju, poslovnih partnera i prijatelja iz gradova banjalučke regije, kao i iz opštine Prnjavor i grada Doboja. Među velikim brojem gostiju bila je i delegacija opštine Stanari, sa kojom Kuzmanović takođe odvija tijesnu saradnju i njihovim udruženjem poljoprivrednih proizvođača “Poljoprivrednik”.

Nastojanja Radivoja Kuzmanovića da sačuva ugled jednog od vodećih proizvođača rakije u Republici Srpskoj, pohvalio je i nekadašnji turistički radnik I direktor turističke organizacije Tihomir Ljubojević, koji redovno stiže na smotre ovakve vrste.

Za Radivoja njegov komšija Živko Jotanović kaže da je još od mladih dana bio vizionar koji je od kada je počeo aktivnije sa ovim poslom znao da će doći momenat kada će ovaj njegov trud i rad da bude cijenjen i da se isplati.

Najpoznatija rakija Kuzmanovića je šljivovica a tu su još I rakija od kruške “Karamuta”, rakije od smokve, dunje, loze I jabuke a pored toga prave i razne likere.

TV K3

8 Comments

  1. Није коректно. Домаћин заиста има одличну ракију. Погледајте његове уређене шљивике и труд који улаже г. Кузмановић и његова породица. Свака њима част. Желим им све најбоље.

  2. Већ неколико година сам био на овој привредној и турустичкој манифестацији. Ради се о веома добром домаћину, вриједној породици, која је властитим радом и трудом створила углед широм Републике Српске у Србији, Аустрији. Породица је на породичном имању наставила дугогодишњу традицију печења домаће ракије шљивовице “Гусачанке”, која је заиста одличног квалитета. Угледном домаћину од кога никад нисам чуо слабу ријеч за било кога, желим да идућа година буде родна и берићетна, одличан приход и успјешну продају.

  3. kod kazna je bio i uvaženi šef kluba narodni tribun i odbornik Dražen Mikić , iskoristio je priliku da prisustvuje pošto u susjednom selu nije stigo na perušanje

  4. Napravio je pricu od cega su mogli i mnogi drugi ali nisu znali. Jaca prica no rakija al svejedno neka je pozitivna

  5. nisam znao da u gusku ima i smokava bogami ovaj radivoje neznam od cega jos nece praviti rakiju ,,,,,,,,,djed mu je poznat bio po komadari …….

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*