Prnjavor: Pčelar Vlado Preradović iz Donjih Vijačana (VIDEO)

Porodica Preradović na svom imanju od 1997. godine gaji pčele i trenutno posjeduje nešto više od 100 košnica. Glavni nosioc posla oko pčelarenja je Vlado Preradović, član Udruženja pčelara “Bagrem” iz Prnjavora, koji više od 20 godina pčelari u Donjim Vijačanima, selu udaljenom 15-ak kilometara od Prnjavora.

Petnaestak kilometara od Prnjavora, na regionalnom putu prema Čelincu nalazi se selo Donji Vijačani. Dio sela smješten je na obroncima planine Ljubić, a kroz ovo selo protiču rijeka Vijaka i manjim dijelom Ukrina. U tom prirodnom raju, pronašli smo i košnice Vlade Preradovića.

Pčelarstvom se počeo baviti prije dvadesetak godina. Član je Udruženja pčelara “Bagrem” iz Prnjavora u kojem djeluje već duži niz godina. Kaže, da je kad pogleda iza sebe, u minulom periodu bilo uspona i padova. Ali, ne žali, jer pčelarstvo mu je donijelo pregršt i lijepih i uzbudljivih trenutaka. Počeo je sasvim slučajno, a danas je dogurao do pčelinjaka od oko 100 košnica.

Preradović svoje pčele drži uglavnom stacionirane u pčelinjaku na porodičnom imanju u Donjim Vijačanima. Kako je prethodna godina bila izuzetno loša, kaže, da skoro svakodnevno obilazi pčelinjak. Dodaje, da je bila jako teška godina za pčele, sa peridočnim mijenjanjem sušnih i kišnih perioda. A dosta toga zavisi i od vremenskih prilika.

Zbog izrazito loše pčelarske godine, Vlado ističe da je prisutna nestašica meda. Ono što je bilo meda, bilo je dobro, ali nedovoljno. On ima svoju formiranu cijenu od oko 15 maraka po kilogramu i od nje ne odstupa. Med prodaje na kućnom pragu. Domaći med je danas izuzetno tražena namirnica, ističe Preradović, te dodaje da mu dolaze kupci sa cijele naše opštine.

Oko pčelarstva ima dosta posla. Vladina desna ruka u pčelinjaku je supruga koja ne bježi od porodičnog biznisa, te pomaže onoliko koliko je u mogućnosti. Trenutno nema želju za povećanjem broja košnica.

Brojni su problemi sa kojima se pčelari suočavaju tokom cijele godine. Klimatske promjene, bolesti kod pčela, nedostatak medonosnog bilja doveli su do toga da na stotine pčelinjih zajednica svake godine nestaje bez traga. Vlado ističe da je pčelarstvo posao koji nikako ne odmaže. Naprotiv, samo pomaže, i to na nebrojene načine.

Pčelarstvo je posao koji treba i živjeti da bi ga se umjelo raditi i od njega koristi imati. “Ja se trudim koliko mogu. Vrcam bagrem, livadu, lipu i zadovoljan sam prodajom i onim što imam od pčelarenje”, kaže Vlado, dodajući da je najzadovoljnji, jednostavno činjenicom da je “pčelar”.

TV K3

 

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*