Prnjavor: Obilježen Dan sigurnog interneta (VIDEO)

Nove tehnologije djeci i mladima svakodnevno su na raspolaganju.  Međutim, ono što bi trebalo biti pozitivno iskustvo druženja, razmjenjivanja ideja i učenja – zna se pretvoriti u noćnu moru. Na inicijativu Evropske komisije već niz godina u svijetu se obilježava Dan sigurnog interneta. Svrha ovog dana jeste podizanje svijesti o odgovornom i sigurnom korištenju online tehnologije.

“Mi smo danas organizovali niz aktivnosti, kao što je edukativni kviz za učenike devetog razreda, gdje će se oni takmičiti u poznavanju korištenja interneta. Zatim, učenice koje su vršnjački edukatori danas dijele promotivne materijale, kako bi učenici i nakon ovoga dana razmišljali kako se pravilno koristi internet”, kaže Jelena Radivojević Stupar, psiholog u OŠ “Branko Ćopić”

Značajan je postotak onih koji se na internetu osjećaju neugodno, pa i ugroženo. Svake godine bira se slogan koji stavlja akcenat na određenu problematiku. Ovogodišnji Dan sigurnog interneta obilježava se pod sloganom “Stvaraj poštuj i poveži se – Bolji internet počinje sa tobom”. Vršnjački edukatori koji drugima prenosi znanja usvojena na seminaru, kao i učesnici kviza tvrde da sigurno koriste internet.

“Danas je Međunarodni dan sigurnosti djece na internetu i obilježili smo tako da bi upoznali djecu, naše drugare tačnije, o tome kako se treba ponašati na internetu. Naravno, i roditelje, pošto imaju brošure, savjeti za roditelje”, kaže Emilija Grumić, vršnjački edukator.

Obilježavanje Dana sigurnog interneta je jedna od aktivnosti projekta “Naša virtuelna stvarnost”, koji OŠ “Branko Ćopić”  realizuje u saradnji sa UG Zdravo da ste iz Banja Luke, a uz podršku In Fondacije za unapređenje socijalne inkluzije djece i mladih u BiH.

TV K3

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*