Predstavnici Asocijacije stvaraoca Srpske ne zaslužuju isplatu naknade za 5,5 godina

Na osmoj sjednici sadašnjeg saziva Odbora porodica poginulih i zarobljenih boraca Boračke organizacije  Republike Srpske, održanoj u Prnjavoru, izraženo je  nezadovoljstvo odnosom državne vlasti prema porodicama poginulih boraca.

Nezadovoljni su i  što predstavnici Asocijacije stvaraoca Republike Srpske, traže od Skupštine isplatu plate za 5,5 godina rada u skupštini bez naknade u ratnom periodu. Članovi Odbora smatraju da oni to ne zaslužuju.

Novac iz budžeta traže i poslanici prvog saziva Narodne skupštine Srpske. Oni insistiraju da im budu isplaćene plate za 5,5 godina koliko su radili bez naknade. Sa ovim se ne slažu predstavnici Odbora porodica poginulih. Smatraju da oni nisu istinski stvaraoci Republike Srpske i da to ne zaslužuju. Istinski stvaraoci Srpske su kažu,  borci koji su četiri godine proveli  u rovovima, kao i oni koji su svoje živote dali za stvaranje Srpske, i koje treba posthumno odlikovati.

“ Svim borcima koji su preživjeli i koji su proveli četiri i više godina u ratu, treba da se uplati dupli staž proveden u ratu, a koji nije uplaćen. S druge strane, da se nekome ko je pet i po godina sjedio u fotelji ili proveo u Srbiji, izvrši naknada za ovaj rad u proteklom ratu, za to se u potpunosti ne slažemo”, istakao je predsjednik Odbora porodica poginulih i zarobljenih boraca Boračke organizacije RS Zoran Vidić

 Na sjednici je zaključeno, da po istom osnovu kao i predstavnici Asocijacije stvaraoca,  i svi  borci Srpske od Narodne Skupštine traže da im se isplate 44 plate za ratni period. U Odboru kažu da itekako na to imaju pravo.

 “ To je zaključak našeg Odbora.  Mi da zatražimo ima osnove. Primali smo plate u bezvrijednim dinarima, i mi sada isto kao i oni tražimo plate. Ukoliko Skupština odobri zahtjev predsavnicima Asocijacije stvaraoca, a nama ne odobri,  sve porodice poginulih boraca pozvaćemo da se pojavimo pred Skupštinom i taj zahjtev zatražimo javno”, istakla je supruga poginulog borca Slavica POPIĆ HART.  

U odboru su nezadovoljni i odnosom države prema porodicama poginulih boraca. Prije svega prigovor je na malo povećanje invalidnina za 2016. Umjesto 5 odsto koliko su tražili povećanje, invalidnine su povećane za samo 1,6 odsto.Prnjavorska Boračka organizacija je bila domaćin današnje sjednice. Istoj je prisustvovao i načelnik opštine Darko Tomaš. Kaže  da je u cijeloj strukturi Boračke organizacije Republike Srpske, prnjavorska svojim aktivnim djelovanjem,  medju boljima, kao i da su sva Udruženja koja proizilaze iz reda boračkih populacija uvijek imale i imaće podršku lokalne vlasti.

“ Aktivnosti koje nam slijede jesu gradnja Spomen sobe poginulim borcima, kao  i gradnja Centralnog spomen obilježja u gradu. Uvjeren sam da će Boračka organizacija zajedno sa ostalim Udruženjima na području naše lokalne zajednice,  sa nama zajedno imati aktivnu ulogu da ovaj proces okončamo”, rekao je  načelnik opštine Prnjavor , Darko Tomaš.

Opština Prnjavor je dala ogromnu i nemjerljivu žrtvu za stvaranje RS, 626 boraca utkalo je  svoje živote u njene temelje.

TV K3

4 Comments

 1. Zato je Darko pametnom politikom pridobio Vladu,Bogoljuba i Sikanica ,vec je vidljiv napredak za boracku populaciju !!!

 2. Porodicama poginulih boraca i borackoj populaciji ne smeta sto sadasnji poslanici imaju primanja od 3 000 KM pa na vise, ali im smeta sto ovi traze da im se isplate naknade za rad? Interesantno.

  I dalje je tabu tema surova stvarnost koja se tice porodica poginulih boraca i boracke populacije, a koja se tice naknada i beneficija koje imaju.
  Sta imaju borci koji su bili toliko “nesrecni” da prezive, a nisu imali veze da dobiju posao poslije rata? Misli li iko na ljude koji su ostavili svoju mladost u rovu, koji i danas tesko prezivljavaju, zive kao podstanari jer su izgubili svoja ognjista i rade na dnevnicu ili za minimalac? Dobiju godisnje od drzave 130/140 KM, dok svi oni sa laziranim podacima dobijaju mjesecna primanja, plus taj iznos na kraju godine? Koliko je onih koji su bili par dana na liniji ili pobjegli sa iste, a vode se kao borci? Koliko je invalida koji su kupili nalaze i tako ostvarili status i mjesecna primanja?

  Koliko je porodica poginulih boraca koje su dobile i stanove i dodjeljeni im placevi, samo zato sto se supruge, odnosno djeca nisu zvanicno vjencavali za svoje sadasnje partnere, da ne bi izgubili prava?

  Niko ne moze da zamjeni clana porodice. Ali, isto tako ne moze niko ni da nadoknadi mladost i zivote ljudi koji su bili u rovovima u to vrijeme. Zalosno je sto su najglasniji u svojim zahtjevima oni koji su dobili najvise od drzave na konto boravka u ratu. Nista manji ratnici nisu oni koji ne drame i ne prave halabuku, ali se oni zaboravljaju. Njima ostaje sjecanje na ratne dane, na poginule saborce i jednom godisnje od drzave 140 KM. I PTSP.

  No, o tome se kod nas ne govori. U Prnjavoru je i dalje najveci borac od svih boraca Vlado Zivkovic koji je bez sumnje naplatio svoj angazman u ratu.

  Bitno je imati iste standarde u svakom trenutku i biti dosljedan. Inace svaka borba gubi smisao i postaje jasno da je politicki orkestrirana. Kada vidim sve te ljude da protestuju i traze svoja prava pred Skupstinom RS ili Parlemetnom BIH, bice jasno da nisu stranacki orjentisani.

 3. Predstavnici asocijacije Stvaraoci Republike Srpske svakako nisi u pravu vezano da se isplati nadoknada od 5,5 godina jer nisi ONI jedini stvataoci Republike Srpske kako su se sami prozvali,jer kad bi se svi stvarni stvaraoci Republike Srpske pozvali na isolate vezano za stvaranje mislim da tog budzeta nema koji bi mogao da im isplati ulozene zasluge.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*