Nakon 7 decenija ne mogu zamisliti dan JEDNO BEZ DRUGOG: Ljubavna priča sa početka 20. veka počela KRAĐOM TREŠANJA

Foto: Tanja Vukomanović / RAS Srbija

Nasmejani i zagrljeni Marica (89) i Kosta (88) i nakon sedam decenija zajedničkog života podjednako se vole, ne mogu zamisliti dan jedno bez drugog i imaju brak na kome bi im svi pozavideli. Mesto Kulaši, pored Prnjavora, čuva jednu od najlepših ljubavnih priča, koja traje više od sedam decenija.

 

Foto: Tanja Vukomanović / RAS Srbija

Kosta i Marica poznaju se od detinjstva, kada je Kosta krao trešnje da bi dao Marici, dok ga je ona čekala ispod drveta

– Mi smo čitav život zajedno. Sećam se kad sam joj brao trešnje. Krišom se popnem na drvo i bacam joj grane, pa posle pobegnem dok me neko ne vidi – priča Kosta kroz smeh, dok grli svoju Maricu i priseća se šta je bilo pre više od 80 godina.

Iako Marica nije odmah pala na Kostina udvaranja, nije bila ravnodušna. Bilo je, kaže, mnogo momaka koji su joj se udvarali, mogla je da bira, ali ona je htela samo njega.

– U ono vreme su devojke birale. Nas pet devojaka na prelu, a po 30 momaka, ali ja sam izabrala njega za čitav život i nisam pograšila. On je toliko dobar čovek i želim svima da nađu nekog poput njega i budu srećne kao ja – kaže nasmejana Marica i nazdravlja sa svojim izabranikom.

Venčali su se davne 1950. godine, i od tada kroz sve prolazili zajedno, jednom drugom postali najveća podrška bez svađa i problema.

Foto: T. Vukomanović / RAS Srbija

– Nikada se nismo svađali, ali nismo imali ni vremna za to. On je radio kao građevinski radnik, a ja sam se brinula o deci i u svemu mu pomagala. Drugačije ni ne može, jer smo mi iz vremna kada su se stvari popravljale, a ne bacale, tako da smo se prebrodili – kaže Marica, i dodaje da joj je najteže bilo kada je Kosta bio u vojsci i kada su nekoliko meseci bili razdvojeni.

Kosta i Marica imali su devetoro dece, koji su im podarili 12 unučadi i devet praunučadi. Najstariji sin im ima čak 70 godina, a pre tri godine dobili su i prvu čukununuku.

Njihova deca o njima imaju samo reči hvale, kažu da je porodica uvek bila složna, a Kosta i Marica svoj deci dali najbolji primer.
– Oni su roditelji za primer, uvek su se slagali i bili dobri prema nama. Brat je bio privi u selu koji je išao u školu, tata se bavio i politikom i bio uključen u sva pitanja u selu. Uvek je bio aktivan, čak i sada zna sesti u auto i otići na groblje ili negde po selu – kaže njihova ćerka Biljana Petrović Mujanić i dodaje da su se pre roditelji brinuli za decu, a sada deca za njih.

Foto: T. Vukomanović / RAS Srbija

Podići mnogo dece u miru i bez svađe može se, kaže Marica, samo ako imate pametnija posla, te da zbog toga današnji brakovi traju sve kraće.

– Mi smo po celi dan radili, nešto na njivi, pa na perušanju, pa po kući. Nije kao sada, sve lako i na dugmad, pre se sve radilo ručno, nije bilo vremena za svađe. Ali mi nismo imali ni potrebe, da sam birala od svih na svetu opet bi izabrala njega, i sve ponovila – priča Marica.

Marica i Kosta zagrljeni i nasmejani, još razmene poljubac i lepu reč, te brakom koji traje koliko i desetak današnjih pokazuju kako je pokazuju kako je izgledala ljubav  u nekom drugom dobu.

Pet generacija za jednim stolom

Pet generacija za jednim stolom, za kojim najmlađa devojčila ima tri godine, a najstarija je njena čukun baka Marica, koja je od nje starija skoro 90 godina. Porodica iz Prnjavora, Doboja, Zagreba i Ljubljane okupili su se na proslavi, a neki se čak godinama nisu videli.

– Moje minđuše su starije od pola njih, a i većina mog nakita  – kaže Marica kroz smeh i dodaje da obožava zlato, koje joj uvek izmami osmeh na lice.

Prvi poljubac

Kosta i Marica se sa osmehom sećaju prvog poljupca. Ranije je, priča Kosta, bilo gotovo nemoguće poljubiti devojku, a on je želio Maricu, ali nije se kaže ni usudio pitati, pa je to uradio bez pitanja.

– Ma o ljubljenju nije bilo ni priče, to je bilo sramota. Zato sam je jednom, dok se ona ljuljana na ljuljašci, samo zaustvaio i poljubio. Nije imala kuda. Ona me posle htela tući, ali kasnije je popustila – ispričao je Kosta.

Blic – Tanja Vukmanović

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*