Izmjena pravilnika spas za porodilišta u Derventi i Prnjavoru

Fotoilustracija

 Jedino rješenje za opstanak porodilišta u Derventi je izmjena pravilnika. U suprotnom, bićemo prinuđeni da od ove borbe odustanemo i na porođajnu salu zauvijek stavimo katanac.

Rekao je to za “Glas Srpske” direktor Doma zdravlja u Derventi Mirko Šaran, istakavši da je 31. oktobra prošle godine porodilište ove zdravstvene ustanove prestalo da radi.

Priča o zatvaranju porodilišta u Derventi i Prnjavoru traje već godinu. S obzirom na to da je rok za modernizaciju koji im je ostavilo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS istekao 31. decembra prošle godine, Šaran jedinu nadu vidi u pojednostavljivanju uslova propisanih pravilnikom za rad vanbolničkih porodilišta.

– Ako pravilnik budemo morali ispoštovati bukvalno od A do Š, a to znači da imamo najmanje četiri anesteziologa, isto toliko instrumentarki, dvije sale, opremu, šansa za opstanak porodilišta je ravna nuli jer je to u ovom trenutku, pored sve naše želje, nemoguće obezbijediti – istakao je Šaran.

Sudbinu derventskog dijeli i porodilište u Prnjavoru, koje i dalje radi. Prema saznanjima “Glasa Srpske”, u tom porodilištu babice dežuraju svakodnevno, a ljekar radi do 15 časova, s tim što po potrebi dolazi i nakon smjene. Direktorica Doma zdravlja u Prnjavoru Svjetlana Malić potvrdila je da porodilište radi, iako, prema odredbama pravilnika, ne ispunjava sve uslove za rad.

– Nismo se uspjeli modernizovati u predviđenom roku, vidjećemo šta će dalje biti, da li će se ići u izmjenu pravilnika – rekla je Malićeva.

U Ministarstvu zdravlja ističu da su, cijeneći interes Dervente i Prnjavora i zahtjeve javnosti za održavanje porodilišta u tim sredinama, u okviru svojih nadležnosti izašli u susret ovim zdravstvenim ustanovama u pogledu davanja saglasnosti za specijalizacije.

– Zahvaljujući boljoj putnoj infrastrukturi, stečeni su uslovi za brži dolazak do najbliže zdravstvene ustanove sekundarnog nivoa i siguran ishod poroda. Do rukovodilaca ovih domova zdravlja i njihovih osnivača je da ocijene svoje mogućnosti ispunjavanja propisanih uslova i donesu odluke o budućem radu porodilišta – naveli su u ministarstvu i dodali da se kod donošenja propisa vode načelima obezbjeđenja sigurne i kvalitetne zdravstvene zaštite za pacijente, a u ovom slučaju očuvanju zdravlja trudnica, porodilja i novorođenčadi.

Porod u hitnoj pomoći

Mirko Šaran je podsjetio da derventsko porodilište ne radi već dva i po mjeseca.

– Imali smo porod u hitnoj pomoći, neke porodilje dođu kasno i tu smo u neugodnoj situaciji i mi i one. Realno, postoji potreba za porodilištem – rekao je Šaran i dodao da je u Derventi godišnje u prosjeku obavljano oko 160 poroda.

Glas Srpske

1 Comment

  1. Problem je cisto politicke prirode … Pred izbore je tema pokrenuta iako je vladajuca partija u RS to tad mogla resiti na nacin na koji se to sad polako priprema na mala vrata… Republika Srpska uvek spara na pogresnim mjestima. Na zdravlju svog stanovnistva…Sta sad ako Vam treba operacina sala, i svi ti strucnjaci ? Pa zaposlite ih ! Zaposlite i hirurga pa mozete i manje operacije obavljati i u prnjavoru i derventi … Populacija je tesko bolesna , posla ce biti … Pre 30 godina je narod masovno lezao u Prnjavoru u bolnici …pa bi mogli opet …

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*