Nase zdravstvo

Kutak za sve one koji brinu o sebi i svom tijelu.

Moderator: aquarius

Iris
Posts: 1717
Joined: 22.12.2013. 15:57

Re: Nase zdravstvo

Post by Iris »

ttps://dijaliza.wordpress.com/2014/05/08/afera-plus-kako-fresenius-namice-profit-u-republici-srpskoj/


User avatar
vrsta8472
Posts: 21448
Joined: 29.09.2003. 20:24
Location: Прњавор
Contact:

Nase zdravstvo

Post by vrsta8472 »

Дом здравља Прњавор, без дугова

Од укупно 54 дома здравља у Републици Српској њих тек 14, или приближно тек сваки четврти, редовно измирује своје обавезе када су у питању доприноси, док сви остали имају дуговања, изјавио је Драган Богданић, министар здравља РС.

Он је навео да ће се и остали директори домова здравља морати угледати на ове који немају губитке јер дуговања за порезе више неће бити толерисана.

"Када имамо ситуацију да од укупно 54 дома здравља у РС њих само 14 плаћа редовно доприносе, значи да ови који нису плаћали негдје праве грешку и сад је на њима да то исправе", казао је Богданић.

Он је истакао и да ће ускоро бити организован састанак директора, на којем ће менаџери између себе размијенити искуства да се види како ови који добро послују воде своје установе.

Неки од домова здравља који немају дуговања за доприносе су Дом здравља "Јован Рашковић" Мркоњић Град, Дом здравља Прњавор, Дом здравља "Свети Пантелејмон" Котор Варош, Дом здравља "Др Младен Стојановић" Лакташи, Дом здравља "Свети Сава" Теслић и Дом здравља Бијељина.

На другој страни, према подацима Пореске управе РС, највећа дуговања по овом основу на крају прошле године имали су домови здравља Модрича 4,2, Градишка 3,6, Бањалука 3,5, затим Требиње 3,4, Соколац 2,5 и Зворник 1,5 милиона КМ.

Младен Милић, директор Фонда ПИО РС, казао је да здравствене установе тренутно дугују око 70 милиона КМ Фонду ПИО и да је то повећање за 100 одсто у односу на период од прије годину дана.

"Није ми јасно да су тако брзо могли направити толики дуг. То је дуг који је настао посљедњих година и који се из мјесеца у мјесец повећава. Посебно је отежавајуће што на примјер здравствене установе ранијих година нису толико дуговале и од њих смо имали колико-толико редовну исплату. Сада нам ово све веће дуговање значајно отежава пословање", нагласио је Милић.

Из Фонда здравственог осигурања РС саопштено је да укупна дуговања за доприносе за здравствено осигурање износе око 230 милиона марака.

"На примјер, тренутним дугом за доприносе за здравствено осигурање Фонд би могао да финансира комплетну здравствену заштиту у болницама на годишњем нивоу", илустративно су појаснили у овој институцији.

Миодраг Фемић, потпредсједник Уније синдиката запослених у здравству РС, казао је да је ситуација са дугом за доприносе све тежа и да тренутно хиљаде здравствених радника раде на црно.

"Доприноси се не уплаћују за око 85 одсто запослених у овој области", казао је Фемић.

Душица Станковић, портпарол Дома здравља Бањалука, казала је да је дуг за доприносе који ова установа има настао у периоду од марта до августа 2013. године и да се од тада све обавезе према радницима редовно измирују.

"За овај дуг ми ћемо направити репрограм, док добијемо закључак Владе РС на који начин ће то бити дефинисано", казала је Станковићева.

Милорад Кузмић, директор Дома здравља "Свети Пантелејмон" из Котор Вароша, казао је да у овако тешкој ситуацији није нимало лако редовно исплаћивати обавезе према радницима, али да ова установа то уз велике напоре чини већ дужи низ година.

"Ми већ годинама имамо најниже коефицијенте у односу на остале установе и опредијелили смо се за то јер сматрамо да је боље да плате буду ма
ње, али редовне као и да је редовна уплата доприноса", казао је Кузмић.

Домови здравља који редовно плаћају доприносе

- Дом здравља "Јован Рашковић" Мркоњић Град
- Дом здравља Дрвар
- Дом здравља Прњавор
- Дом здравља "Свети Пантелејмон" Котор Варош
- Дом здравља "Свети врачеви" Челинац
- Дом здравља Дринић
- Дом здравља "Др Младен Стојановић" Лакташи
- Дом здравља Шипово
- Дом здравља Дервента
- Дом здравља "Свети Сава" Теслић
- Дом здравља Бијељина
- Дом здравља Лопаре
- Дом здравља "Стојан и Љубица" Рудо
- Дом здравља Невесиње

Домови здравља који највише дугују за доприносе:

- Дом здравља Модрича 4,2 милиона КМ
- Дом здравља Градишка 3,6 милиона КМ
- Дом здравља Бањалука 3,5 милиона КМ
- Дом здравља Требиње 3,4 милиона КМ
- Дом здравља Соколац 2,5 милиона КМ
- Дом здравља Зворник 1,5 милиона КМ

Извор: Независне новине
Хроничар свакодневнице

vedran@prnjavor.info

User avatar
vrsta8472
Posts: 21448
Joined: 29.09.2003. 20:24
Location: Прњавор
Contact:

Nase zdravstvo

Post by vrsta8472 »

Хроничар свакодневнице

vedran@prnjavor.info

Post Reply