Nase zdravstvo

Kutak za sve one koji brinu o sebi i svom tijelu.

Moderator: aquarius

kuzmo
Posts: 814
Joined: 13.07.2010. 18:34

Re: Nase zdravstvo

Post by kuzmo »

------------
Last edited by kuzmo on 04.02.2014. 13:47, edited 1 time in total.

User avatar
vrsta8472
Posts: 21448
Joined: 29.09.2003. 20:24
Location: Прњавор
Contact:

Nase zdravstvo

Post by vrsta8472 »

diablo wrote:Moze li mi neko reci, 'nako, jaranski, ko je onaj sarlatan sto si umislja da je direktor DZ? Mislim da vrsi funkciju sekretarice. Izvinjavam se damama. :mrgreen:
Мора да је то онај, што зарађује 3100КМ
Хроничар свакодневнице

vedran@prnjavor.info

User avatar
diablo
Posts: 486
Joined: 01.10.2012. 16:31

Re: Nase zdravstvo

Post by diablo »

Ne znam samo sta radi toliko kada ima toliku platu. :roll: a ovamo se kuka o krizi i kasnjenju plata. Aplauz! :smt002
Život je ugodan. Smrt je mirna. Problematičan je samo prijelaz.

User avatar
CHEJK
Posts: 238
Joined: 13.07.2013. 21:56

Re: Nase zdravstvo

Post by CHEJK »

vrsta8472 wrote: Мора да је то онај, што зарађује 3100КМ
Vrsta to je onaj što "crnči" i dan i noć, radi tri posla jadnik za to malo crkavice, ovaj mjesec bi trebao dobiti i povišicu kako čujem. Kažu odradio je i dosta smjena u toku radnog vremena po okolnim kafanama oko DZ. :D :lol: :lol:
Cijeni riječi. Svaka od njih može biti tvoja posljednja.

User avatar
vrsta8472
Posts: 21448
Joined: 29.09.2003. 20:24
Location: Прњавор
Contact:

Nase zdravstvo

Post by vrsta8472 »

Хроничар свакодневнице

vedran@prnjavor.info

User avatar
bičbožiji52
Posts: 1716
Joined: 08.08.2012. 11:00

Re: Nase zdravstvo

Post by bičbožiji52 »

Emisija sadržajna,gosti relevantni.apostrofi pogođeni odgovornost za stanje u zdravstvu na prvom mjesti,u čemu su se svi složili.
Ministar pravi čovjek na pravom mjestu,a Tomaš čovjek budućnosti,doktor Manojlović prije svega stručnjk i mjstor svog znata,doktor Stvendić da ga nema trebalo bi ga izmisliti,samo šteta što previše strančari za pogrešnu stranku.
NE TREBA MI NIČIJE MIŠLJENJE.NI SA SVOJIM NEZNAM ŠTA ĆU.

User avatar
diablo
Posts: 486
Joined: 01.10.2012. 16:31

Re: Nase zdravstvo

Post by diablo »

CHEJK wrote: Vrsta to je onaj što "crnči" i dan i noć, radi tri posla jadnik za to malo crkavice, ovaj mjesec bi trebao dobiti i povišicu kako čujem. Kažu odradio je i dosta smjena u toku radnog vremena po okolnim kafanama oko DZ. :D :lol: :lol:
Jadni mi sa takvima. Malo mu tih para. A bas sam mislio da takvih nece biti sa novom vlasti :cry: :?
Život je ugodan. Smrt je mirna. Problematičan je samo prijelaz.

User avatar
KAMIKAZA
Posts: 15318
Joined: 20.05.2005. 05:50
Location: USA

Re: Nase zdravstvo

Post by KAMIKAZA »

Pa kad dodje nova vlast onda nece da ih bude :) ovi u vlasti su svi stari samo malo renovirani,kao nekad traktori koje je Pero Dusanic prodavao pod nove. :lol:
Svi smo mi Kamikaze !!!
Besmrtnim se postaje umirući za drugoga !

User avatar
svjedok.saradnik32
Posts: 1473
Joined: 02.03.2012. 08:27

Re: Nase zdravstvo

Post by svjedok.saradnik32 »

Milioni iz zdravstva završili na Maršalskim ostrvima
Image
Ugovor Fonda zdravstvenog osiguranja RS sa firmom “Farma Trejd” sa Maršalskih ostrva, koja ima predstavništvo u Cirihu, sklopljen je bez javnog tendera 2007. godine.
milorad dodik.jpg
Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srbije oštećen je za više od 9,5 miliona evra zbog spornog ugovora između Fonda zdravstvenog osiguranja RS sa firmom “Pharma Trade” sklopljenim u vreme vlade Milorada Dodika.
Naime, ugovor Fonda zdravstvenog osiguranja RS s firmom “Pharma Trade” sa Maršalskih ostrva, koja ima predstavništvo u Cirihu, sklopljen je bez javnog tendera 2007. g. nakon što je Vlada RS donela zaključak godinu dana ranije o prihvatanju informacije o dugovanjima prema zdravstvenim ustanovama u Srbiji i načinu izmirenja usaglašenih obaveza.
Deo dugovanja trebalo je da se izmiri putem isporuke medicinske opreme zdravstvenim ustanovama Srbije po izboru ministarstva zdravlja Srbije, a koje je Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske kupovao od “Pharma trade”.
Međutim, kod realizacije ovog ugovora, došlo je do određenih radnji, koje su sumnjive kao nezakonite a što se vidi u dokumentaciji koja je u posedu SDS i čiji je predsednik Mladen Bosić pre tri dana na konferenciji za novinare rekao da će kompletnu dokumentaciju proslediti nadležnim organima Srbije.
Sumnje se tiču pitanja zbog čega je dug plaćen opremom kada je RS imala novac da dug izmiri zdravstvenim ustanovama u Srbiji, zbog čega su u toku realizacije posla menjani uslovi ugovora na štetu RZZO Srbije, pa je tako osnovni ugovor podrazumevao da Pharma trejd snosi troškove carina, poreza i drugih dažbina vezano za isporuku opreme, a aneksima teret tih obaveza prebačen na Srbiju.
Sve je počelo u vreme kada je predsednik vlade bio Milorad Dodik 2006. kada je sa vladom Srbije postignut dogovor o izmirenju dugovanja prema zdravstvenim ustanovnama u Srbiji.
U cilju realizacije vladinog zaključka Fond zdravstvenog osiguranja je 22. novembra 2006. g. s Republičkim zavodom za zdravstveno osiguranje – Beograd, koje su zastupali Goran Kljajčin i Svetlana Vukajlović, zaključio Ugovor o regulisanju međusobnih prava i obaveza, broj:01-6895/06.
Nakon toga vlada Republike Srpske 10. maja 2007. g. donela je zaključak, broj:04/1-012-671/07 kojim je dala saglasnost Fondu zdravstvenog osiguranja za donošenje Odluke o pokretanju pregovaračkog postupka bez tendera, da bi 11. maja 2007. g. tadašnji direktor FZORS Goran Kljajčin doneo odluku o pokretanju pregovaračkog postupka bez objave obaveštenja o nabavci, broj :01-3389-1/07, da bi nakon toga doneo odluku o dodeli ugovora broj:01-2979/07 od 08.06. 2007.g. kojom je prihvaćen izveštaj o radu Komisije za provođenje pregovaračkog postupka bez objavljivanja obaveštenja o nabavci.
Za najpovoljnijeg ponuđača izabrana je firma Pharma trade S.A. Zurich.
Ugovor s firmom iz Ciriha Fond zdravstvenog osiguranja za nabavku medicinske opreme, broj 01-4628/07 potpisan je 20. juna iste godine. Ukupna vrednost ugovora o nabaci opreme koju je trebalo nabaviti i isporučiti zdravstvenim ustanovama u Srbiji je više od 10,9 miliona evra. U ugovoru, je navedeno i da dobavljač uzima rabat od 10 odsto neto vrijednosti opreme.
Navedenim ugovorom definisana je i dinamika plaćanja i to učešće od 10 odsto neto vrednosti ugovora u iznosu od 985.790,16 evra, 90 odsto neto vrijednosti ugovora u iznosu od nešto većem od 8,8 miliona evra putem kreditnog aranžmana na period od šest godina.
Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, na osnovu potpisanog ugovora s firmom iz Ciriha, je obezbedio i bankovnu garanciju s “Hypo Alpe-Adria” bankom u Banja Luci na iznos neto vrednosti ugovora za kompletnu medicinsku opremu uvećanu za kamate prema otplatnom planu, koja će se smanjivati srazmerno izmirenju obaveza po kreditu.
Pored ove, Fond zdravstvenog osiguranja RS, je obezbedio bankovnu garanciju od iste banke i firmi iz Ciriha na iznos učešća od 985.780,16 evra po ranije sklopljenom ugovoru o nabavci medicinske opreme.Nakon svega ovog zaključena su i tri aneksa ugovora, kojim se reguliše da je obaveza RZZO Srbije da plati PDV prilikom uvoza opreme, zatim je izmenjena specifikacija opreme po ustanovama u Srbiji i izmenjen je i rok isporuke.
Posle toga, tačnije, 26. oktobra 2007. g. je zaključen i četvrti aneks ugovora, kojim je izmenjen paritet kod uvoza opreme, da bi 3. aprila 2008.g. firma “Pharma trade” sa “Intesa Soditie Trade Finace Limited” iz Londona zaključio Ugovor o asignaciji prava i potraživanja za navedeni kredit.
U Banjaluci se već komentariše da iza ove firma s Maršalskih Ostrva stoji Radoslav Petković LaLe, koji se nalazi u pritvoru u slučaju Galenika, što se povezuje i sa bivšim ministrom zdravlja u vladi Srpske i trenutnim ambasadorom BiH u Beogradu Rankom Škrbićem.

Izvor: KURIR
Прије него што пустиш језик у погон, провјери да ли ти је мозак укључен..

User avatar
spile_86
Posts: 945
Joined: 09.01.2011. 18:48

Re: Nase zdravstvo

Post by spile_86 »

Посао за 20 најбољих доктора медицине

Бањалука - Најбољим студентима Медицинског факултета у Бањалуци, који су дипломирали у прошлој години, данас је понуђено запослење у Клиничком центру, Заводу за физикалну медицину и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“, Фонду здравственог осигурања и Медицинском факултету.

Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија истакао је да је ово изузетно значајно за Српску, јер доказује да постоје институције које најквалитетнијем кадру нуде посао и тиме их подстичу да остају у Српској.

„Надам се да ће ово бити пракса и на другим високошколским установама и да на овај начин шаљемо најљепшу поруку младим људима да се рад исплати и да друштво препознаје квалитет“, рекао је Мутабџија новинарима у Бањалуци.

Помоћник министра здравља и социјалне заштите Милан Латиновић нагласио је да студенти коју су са најбољим оцјенама завршили овај јако захтјеван факултет имају могућност да се запосле и наставе са усавршавањем у највећим и најпрестижнијим здравственим установама у Републици Српској.

„Ово је од 2007. године пракса коју подржава Министарство здравља и социјалне заштите. До сада је на овај начин запослено око 70 доктора медицине. Задовољство ми је рећи да од тих студената генерације већ имамо колеге које су завршиле специјализацију“, навео је Латиновић.

Према ријечима декана Медицинског факултета Милана Скробића, посао ће данас добити 20 најбољих студената. Осим првобитно планираних 16, посао ће добити још четворо најбољих студената.

„На овај начин стимулишемо наше студенте да знају да ако су најбољи у својим генерацијама, одмах ће добити посао. Ови млади људи потписаће уговоре на одређено вријеме и, уколико покажу интересовање и квалитет, биће примљени за стално и добити специјализацију од Министарства здравља“, напоменуо је Скробић.

Он је истакао да Република Српска има најмање љекара по броју становника у окружењу, те да анализе показују да ће садашњим трендом школовања кадрова, тек 2030. године имати одговарајући број љекара на број становника, према стандардима Европске уније.

Најбољи студент фармације Милица Гајић истакла је да се нада да ће, заједно са својим колегама, испунити очекивања и оправдати указано повјерење, те да ће радити у корист друштва.

Доктор медицине Александар Брковић, који је прошле године дипломирао са просјечном цјеном 8,2, рекао је да је ово идеална прилика да се ови млади људи покажу као добри здравствени радници, који ће грађанима пружити што бољу заштиту.

Он је додао да га за усавршавање интересује дјечија хирургија, те да нема намјеру да оде у иностранство, јер је у Српској добио прилику да се докаже.

http://www.glassrpske.com/drustvo/vijes ... 47254.html

User avatar
ekskalibur
Posts: 36
Joined: 21.02.2014. 17:41

Re: Nase zdravstvo

Post by ekskalibur »

Meni samo nesto nije jasno: a ko te to sve da plati???
Svi znamo u kakvom nam je haosu zdravstvo i Klinicki centar u Banja Luci,koliko viska radnika ima,kakva su primanja,u kakvom je stanju sam Centar, da nema kreveta da pacijent prespava,da nema peskira,a o lijekovima da ne pricam. Dajte molim vas,pa ovo je samo trik.Meni je zao tih studenata da neko na njoma gradi svoju kampanju i da se poziva na to! I ovaj Dodik jos ima i obraza da prica o tome,sramota! :twisted: :twisted:
Ljubaznost uzvrati ljubaznošću, ali zlo uzvrati pravdom.

User avatar
KAMIKAZA
Posts: 15318
Joined: 20.05.2005. 05:50
Location: USA

Re: Nase zdravstvo

Post by KAMIKAZA »

Slucajno sam razgovarao sa jednim covjekom,inace Prnjavorskim zetom :D radi sa sanitetskom opremom u njemackoj,i zamislite covjek ponudi njima dole,sad neznam dal u Prnjavoru ili BL,krevete kolica i stosta,kamion robe,sve skoro novo ili novo,samo je trebalo oni odozdo da organizuju transport i carinu,i njima je i to bilo puno,a mogli su dva tri puta godisnje da dobiju tako,jer se radi o nekim za zapad zastarjelim modelima,ali za nas nesto super, super novo sto mi ni za 50 godina necemo imati.I mozete misliti kakvo ce taj covjek misljenje da stekne o nama,da je balkanac mozda bi nam i oprostio ,ali nijemac ovakvu bahatost ne oprasta.
Svi smo mi Kamikaze !!!
Besmrtnim se postaje umirući za drugoga !

wanted
Posts: 250
Joined: 24.07.2008. 14:53

Re: Nase zdravstvo

Post by wanted »

Eto,sramota! Ali sto bi oni to radili,kad su vec sklopili ugovor sa nekom tamo firmom od nekog brata-rodjaka,i da drzavu zavrnu za koji milioncic?! Imamo najbolje strucnjake,ali uslovi su nula za rad. I sada neko pise o stipendijama i kojekakvim obecanjima,a para se nema za osnovne potrebe! Ko ce da plati da se zbave citostatici koji su potrebni? O tome niko ne pise. Kako ce se Fond zdravstva napuniti i da pocne isplacivati apotekama dugoven za lijekove sto su na listi? A za to niko ne odgovara, ne.I dalje se ponostite predsjednikom, sramota! :twisted:

User avatar
spile_86
Posts: 945
Joined: 09.01.2011. 18:48

Re: Nase zdravstvo

Post by spile_86 »

Ово око читаве ситуације у здравсту је толико изполитизовано да прелази сваку мјеру. Па зар ће се све што се уради сада у здравству било то лоше било то добро сада испадати лоше? Наравно постоје проблеми у здравству, али они се рјешавају као што је се доста проблема рјешило од прије и некоректно је само писати о лошим дјелима,а толико доста тога је се и добро урадило и за неповјеровати је да се сви проблеми око здравства пребацују на СНСД,а нико не прича о томе у каквом је стању било прије и у којем је такође било проблема,али очигледно о њима сада нико више неће да прича...

User avatar
ekskalibur
Posts: 36
Joined: 21.02.2014. 17:41

Re: Nase zdravstvo

Post by ekskalibur »

spile_86 wrote:Ово око читаве ситуације у здравсту је толико изполитизовано да прелази сваку мјеру. Па зар ће се све што се уради сада у здравству било то лоше било то добро сада испадати лоше? Наравно постоје проблеми у здравству, али они се рјешавају као што је се доста проблема рјешило од прије и некоректно је само писати о лошим дјелима,а толико доста тога је се и добро урадило и за неповјеровати је да се сви проблеми око здравства пребацују на СНСД,а нико не прича о томе у каквом је стању било прије и у којем је такође било проблема,али очигледно о њима сада нико више неће да прича...
Ahahahahahahahahahahahahaaaa...da ne povjerujes sta ovdje pise sada?Kada je SNSD dosao na rebublicki nivo? Kada je sve poskupilo? Kada su dosle fiskalne kase? Daj,covece ne brukaj se,znamo da radis tu gdje radis,ali ne skaci sebi u stomak. Cuj molim te,pa ja znam kako je bilo u Klinickom prije Mile,a znam i kako je sada. Procitaj Kamikazin post, pa ces vidjeti.
Ljubaznost uzvrati ljubaznošću, ali zlo uzvrati pravdom.

User avatar
vrsta8472
Posts: 21448
Joined: 29.09.2003. 20:24
Location: Прњавор
Contact:

Re: Nase zdravstvo

Post by vrsta8472 »

ekskalibur wrote:Cuj molim te,pa ja znam kako je bilo u Klinickom prije Mile,a znam i kako je sada.
И како је било прије, а како сада? Напиши молим те . . . ево ме баш сада пишем из КЦ
Хроничар свакодневнице

vedran@prnjavor.info

User avatar
ekskalibur
Posts: 36
Joined: 21.02.2014. 17:41

Re: Nase zdravstvo

Post by ekskalibur »

Pa samim tim sto mozes pisati i postavljati vijesti na portale, dovoljno sve govori,kako se radi i sta se radi! Ali ne bih o tome sada da polemisem, samo je dovoljno da ljudi odu i da vide. I sada poturaju neke stipendije,a visak radnika ja u Klinickom. Pojedini ne znaju ni sto su gore. :roll: i sada je to normalno. Ne daj Boze bolesti,pa da moras ostati na lezanju na Paprikovcu!
Ljubaznost uzvrati ljubaznošću, ali zlo uzvrati pravdom.

User avatar
vrsta8472
Posts: 21448
Joined: 29.09.2003. 20:24
Location: Прњавор
Contact:

Nase zdravstvo

Post by vrsta8472 »

Имам рецимо мало мобилни па могу, писати и уређивати сајт гдје год да се налазим.

Реци ми само, шта је то прије било боље него сада?
Хроничар свакодневнице

vedran@prnjavor.info

User avatar
ekskalibur
Posts: 36
Joined: 21.02.2014. 17:41

Re: Nase zdravstvo

Post by ekskalibur »

Lijepo! :smt006
Odgovor na to pitanje bi bio elaborat, a ja nemam bas toliko vremena za to. Ma dovoljno je samo da odes u apoteku i da pitas koliko para je obican andol 100 sada? A da ne pricam o drugim lijekovima i skidanjima sa sifara. Pa da ne pricam stanje u bolnicama, to je vec drzavni problem. Sramota je ovo ljudi. Primjer: Bolnica u Gradisci je vila za Paprikovac. Osoblje je ljubaznije i obrazovanije, sam krug bolnice je vrhunski, a sve ide na uputnicu i funkcionise normalno. Ali ne,Mile mora zeznut' i Klinicki centar sa svojim tajkunima i pranjem para. Sramota! I jos se pitate sta je lose sada? Ma sada je toliko lose da gore biti ne moze! A o natalitetu da ne pricam! :cry:
Ljubaznost uzvrati ljubaznošću, ali zlo uzvrati pravdom.

User avatar
vrsta8472
Posts: 21448
Joined: 29.09.2003. 20:24
Location: Прњавор
Contact:

Nase zdravstvo

Post by vrsta8472 »

ekskalibur није Милорад Додик апсолутно зло. И још уз све то, да је све и један његов потез погрешан. Да је цвјећка - није. Али да се упореди здравство прије и сада за вријеме њега.

То нема шансе. Па ни твој страначки колега, а мој колега по струци др Стевандић не би се сложио са тим.

Колико је гдје љубазно, то не знам. Али не треба генерализовати читав КЦ. Имаш одјела гдје су међуљудски односи гори него у некој школи. А имаш одјела, гдје све функционише супер и нема никаквих проблема. То је до људи и њиховог односа према послу. Знам то јер сам сваки дан на скоро сваком одјелу (осим очног и дио гинекологије - порађаона).

И немој да пишеш елаборат. Наведи ми двије ствари које су прије биле боље а сада да су горе. Није много :smt001

А за наталитет исто је крив Миле :lol:
Хроничар свакодневнице

vedran@prnjavor.info

User avatar
ekskalibur
Posts: 36
Joined: 21.02.2014. 17:41

Re: Nase zdravstvo

Post by ekskalibur »

Ne pisem polovicno,ali kada uhvatim vremana napisacu,i uporediti. Pa i cijene lijecenja i lijekova cu staviti,nadam se da ce biti dovoljno :smt003
A za natalitet je kriv Mile. :evil: Znas sto:jer je drzavu doveo do dna i ljudi nemaju posao,nemaju uslove da podizu djecu,od cega da ih hrane,oblace,skoluju. I mozda bi neko zelio da ima petoro djece a ima samo jedno,jer ne moze finansijski da podnese petoro. Jagodina i Palma nisu daleko,pa vidi kako je tamo. Ovde samo daj mojima,a ostali neka se snadju.
Ljubaznost uzvrati ljubaznošću, ali zlo uzvrati pravdom.

User avatar
vrsta8472
Posts: 21448
Joined: 29.09.2003. 20:24
Location: Прњавор
Contact:

Nase zdravstvo

Post by vrsta8472 »

Једва чекам, да то прочитам.

П.С.

А да ли и Швајцарци, Данци, Холанђани, Швеђани, Норвежани, Грци . . . имају Милу, па неће да се размножавају?!

Мислим да није у питању економска ситуација. Прије 50 година било је 100 пута теже прехранити породицу. Па су све сеоске школе биле пуне. А данас?

Стави прст на челу, и мало размисли да ли је БАШ за све Леми крив?
Хроничар свакодневнице

vedran@prnjavor.info

User avatar
ekskalibur
Posts: 36
Joined: 21.02.2014. 17:41

Re: Nase zdravstvo

Post by ekskalibur »

Ne zanimaju me ostali,ovde imamo dovoljno problema. :roll: eh,prije! Jbt,pa prije su se zene poradjale kod kuce a djeca bosa hodala i svi zdravi bili.A sada? Imamo kojekakve bolesti i viruse koje nam je nametnula farmaceutska mafija, gdje od obicnog gripa moze da se umre. Dajte ljudi! Govorimo o zdravstvu! Pored sudstva,jednoj od najbitnijih grana u nasoj drzavi,tj.trebalo bi biti. Mile je kriv za propast drzave,za praznu kasu,za neimastinu,za smanjenje penzija...Ali neka on ima milione,i neka je njemu dobro,neka njemu kuce i vile,a onoliko je beskucnika na ulicama. Mile je ipak za to KRIV! :oops:
Ljubaznost uzvrati ljubaznošću, ali zlo uzvrati pravdom.

User avatar
vrsta8472
Posts: 21448
Joined: 29.09.2003. 20:24
Location: Прњавор
Contact:

Nase zdravstvo

Post by vrsta8472 »

Хроничар свакодневнице

vedran@prnjavor.info

User avatar
ekskalibur
Posts: 36
Joined: 21.02.2014. 17:41

Re: Nase zdravstvo

Post by ekskalibur »

"Ne dozvoli da tuđi duh ovlada tobom. Budi svoj, uvijek slobodni elektoron koji se kreće, radi i misli. Onda će tvoja glava uvijek biti tvoja, a tvoj pogled samo tvoj. Ne možeš nikad tuđim očima vidjeti ono što vidiš svojim, i ne može tuđe srce osjetiti ljubav onako kako to može tvoje."
Ljubaznost uzvrati ljubaznošću, ali zlo uzvrati pravdom.

Post Reply