Moderators: vrsta8472, KAMIKAZA
Упадошмо и ми у ову маглу...prosvjeta wrote:Да се овај Образ мање црвени, ево мало плаве...
Калиграфско-литерарни конкурс Ћирилица.
Додјела награда уз програм Просвјетиних секција и Градског хора.
Специјална гошћа предсједница Удружења књижевника Српске...
Фотографије можете погледати на Просвјетином сајту. (повезница у потпису)
svraka wrote:Stamparske ne, ali pravopisne da. Rastuzuje i to sto nemas postovanja prema starijima od sebe.
Тражили воду, нашли гас
У Пиплићима, засеоку прњаворског села Кремна, и званично је потврђено да је на имању Ристе (79) и Љубице (73) Гајић, пронађен природни гас, односно плин.
Пиштала је у уторак громко справа у рукама републичког инспектора геолошке управе за инспекцијске послове РС. У Пиплићима, засеоку прњаворског села Кремна, и званично је потврђено да је на имању Ристе (79) и Љубице (73) Гајић, пронађен природни гас, односно плин!
Таман што су се са прњаворског подручја повукли стручњаци руске компаније „Калињинград геофизика“, са тешком мехнизацијом и још необелодањеним резултатима о истраживању могућих налазишта нафте и гаса, како су „Новости“ објавиле, у прошлу суботу из бунара Гајића, уместо жељно ишчекиване воде потекао је - гас.
Тачније, све је откривено пуким стицајем околности, услед варења на пумпи, када је из утробе земље букнуо плин, заједно са ватреном бакљом, угашеном тек интервенцијом прњаворске ватрогасне јединице!
- Инструменти су без дилеме показали да из бушотине, дубоке 65 метара, извире природни гас, односно плин - рекао је за „Новости“ Лука Јовановић, републички геолошки инспектор, који се одазвао позиву општинских служби Прњавора да се тачно утврди о чему је реч. - Међутим, тек детаљна истраживања би могла дати одговор на питање о којим тачно количинама гаса је реч, као и о евентуалном постојању нафте.
Инспектор Јовановић и стручни консултатнт Владо Бијелић, сматрају да се овом открићу свакако треба посветити дужна пажња, о чему ће бити обавештено и ресорно министарство РС.
- Приоритетни задатак нам је, засад, да ово извориште заштитимо, како не би дошло до неконтролисаног паљења, а и даљег точења плина - казао је Јовановић.
Међутим, ни у присуству спремних ватрогасаца и других инспектора, у уторак нико у дворишту Гајића није био вољан да се ни контролисаним паљењем игра ватром. Док је до ушију из утробе земље, тачније из цеви дубоке 65 метара, допирало громко преплитање воде и плина, који је, уместо ње, извирао...
НАЈВАЖНИЈА ЈЕ БЕЗБЕДНОСТ
ВЕСТ да је из његовог бунара у изградњи, уместо воде потекао плин, Драгана Гајића, сина Ристе и Љубице, затекла је на пословном путу у иностранству, одакле се одмах вратио.
- Да неко са мном не збија шалу уверио сам се тек кад ме је отац прекорио што сам био упоран да копамо воду, јер су мајстори уместо ње ископали плин. На првом месту, ипак, ми је безбедност укућана и комшија - рекао нам је Драган Гајић.
Овај некада истакнути спортиста и спортски радник, каже да ће, уколико држава не испољи интересовање, лично ангажовати стручњаке који би тачно утврдили о каквом гасу и о којим количинама је реч.
Нинко Ђуриђ - Вечерње новости
-zato što sam ovde rođen.bičbožiji52 wrote:Zašto je lijepo živjeti u Prnjavoru
Znači efekt sam postigao,cilj opravdava sredstvovrsta8472 wrote:Какве реакције и колико прегледа на овај текст. Нисам ни знао да ће људи, овако да реагују.
Ne može slovo isčeznuti ,nešto drugo je isčeznulo,ali dobro razumijem metaforu.marsovac wrote:Mjesto koje je u svom nazivu izgubilo, ili se dogodilo iscezavanje jednog slova " v " Prnja(v)or i tako je nase " Vele Misto" postalo Prnjaor.
Kritika nikad ne može biti nedobronamjerna, ako je kritika,bez obzira ko se gdje rodio ili evoluirao, čak i majčinska pljuska nije nasilan već dobronamjeran čin.marsovac wrote:Samo onaj ko nije rodjen i odrastao u Kestengradu, moze da upucuje negativne kritike na ovaj " najvjerodostojniji geografsko-antropoloski kroki modernog Prnja(v)ora!
Opet metafora i opet te razumijem, suze i plakanje niko i ne priziva, ali lažni snizibilitet je gori od lažne nade,a obadvoje zajedno ,daju nevjernu ljubav.marsovac wrote:Naravno, i ne vrijedi plakati i gorke suze liti, vec se potruditi, da se ono odbjeglo slovo " V" ponovo vrati u naziv mjesta u punom smislu znacenja!
I evolucija i revolucija su dava antipoda, jedan carski a drugi nebski,kako za koga.marsovac wrote:A vraca se, evolucijom, a ne revolucijom!
Ako 4 miliona Nijemaca nezna pisati i čitati džurni gramatičari i pravopisci su nam i te kako ,,potrebni''najgore je kad se kotao loncu ruga, a oba garva.marsovac wrote:Mozda ce neki od vjernih sljedbenika " teske gramatike i pravopisa" iz raznih talasanja , uvrstiti u jednu od mnogobrojnih buducih stampanih publikacaija u prozi ili stihu,, ovu " zivahnu,pateticnu, realnu i sjetnu" postavku prnjaorske dijagnoze, Bica Bozijeg!
Ave, ave mali zeleni.marsovac wrote:Ave Bic Boziji!
2012-те био је 100-ти ВашарТрадиција вашара заживјела је поводом православног празника Преображења Господњег још крајем 19. вијека.