Republika Srpska

Politička dešavanja u Republici Srpskoj i BiH

Moderators: vrsta8472, KAMIKAZAUser avatar
regeman
Posts: 8267
Joined: 19.05.2003. 22:24
Location: kingston

Re: Republika Srpska

Post by regeman »

Kako možeš li naći vijest ko je kupio danube foods grup i koji general je sada vlasnik svih tih firmi a samim tim i mljekarske industrije u RS:) pitam tebe jer voliš da čačkas:)
That same year, Strummer reportedly cried when he learned that "Rock the Casbah" had been adopted as a slogan by US bomber pilots in the Gulf War.

nenad 10
Posts: 456
Joined: 01.04.2011. 11:23

Re: Republika Srpska

Post by nenad 10 »

Ko,je li ja? :smt006

User avatar
KAMIKAZA
Posts: 15318
Joined: 20.05.2005. 05:50
Location: USA

Re: Republika Srpska

Post by KAMIKAZA »

575 Miliona.


"Danube Foods Group" (DFG) saopštila je danas da je ta kompanija prodata investicionom fondu "Mid Europa Partners" za 575 mil EUR.

- U cilju objektivnog informisanja i transparentnosti poslovanja, kao i sprečavanja spekulacija i netačnih informacija, želimo da obavestimo javnost da vrednost ugovora o prodaji DFG investicionom fondu "Mid Europa Partners" iznosi 575 mil EUR - saopštila je "Mid Europa Partners" kao i "Danube Foods Group".

Svetlana Glumac direktor za korporativne i regulatorne poslove "Danube Foods Group" izjavila je da je u transakciji, pored "Mid Europa Partners" učestvovala i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), kao i vodeće evropske banke: UniCredit, Raiffeisen, ING, BNP i Citi, i domaći partner Andrej Jovanović.

- Sa zadovoljstvom želim da istaknem i to da je prodaja DFG jos jedna potvrda da je Srbija definitivno dobila status sigurne i atraktivne destinacije za strane investicije - rekla je Glumac.

Direktorka korporativnih i regulatornih poslova DFG Svetlana Glumac ponovila je da se zaključivanje transakcije očekuje u prvoj polovini ove godine, nakon ispunjavanja svih uslova kupoprodajnog ugovora.

U okviru Danube Foods Grupe nalaze se srpske kompanije "Imlek", "Mlekara Subotica", "Bambi" i "Knjaz Miloš" kao i mlekare u vlasništvu "Imleka" u Makedoniji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori.
Svi smo mi Kamikaze !!!
Besmrtnim se postaje umirući za drugoga !

User avatar
regeman
Posts: 8267
Joined: 19.05.2003. 22:24
Location: kingston

Re: Republika Srpska

Post by regeman »

Mislio sam na kamija, iza ove grupe stoji general Vesli Klark.
That same year, Strummer reportedly cried when he learned that "Rock the Casbah" had been adopted as a slogan by US bomber pilots in the Gulf War.

User avatar
schwabo No1
Posts: 658
Joined: 25.05.2009. 15:06

Re: Republika Srpska

Post by schwabo No1 »

Meet the Mid Europa Team

Mid Europa is one of the largest teams exclusively dedicated to private equity in Central and Eastern Europe and Turkey, combining deep, local presence with institutional investment experience. The Firm's Partners have been working together at Mid Europa on average for over a decade, and have an average of 14 years of work or investment experience in the region. In total, the team includes 27 investment professionals with diverse, multi-lingual backgrounds (including 10 nationalities from the region).

The Mid Europa team is further complemented by 8 Senior Advisors and members of the Industry Advisory Board who have extensive operational experience and industrial networks in the region, and with whom Mid Europa has long-standing relationships.

Mid Europa Fund Management Limited ("MEFM"), based in Guernsey, is the Fund Administrator for Mid Europa Partners' Funds. MEFM provides an exclusive and bespoke administration service for the Funds and their investors. For more information on MEFM, please visit their website www.mideuropafm.com.
Partners
Thierry Baudon
Robert Knorr
Matthew Strassberg
Zbigniew Rekusz
Nikolaus Bethlen
Michelle Capiod
Kerim Turkmen
Pawel Padusiński
Manish Mittal
Directors and Associate Directors
Andrej Babache
Robert Chmelar
Tomasz Blicharski
Lukasz Gawlik
Jan Krzewiński
Senior Associates, Associates and Analysts
Berke Biricik, Murat Buyumez, Csanad Daniel, Viktoria Habanova, Ratko Jovic, Dominika Kozlowska, Artur Sieńczewski, Tas Tobias, Martin Zita, Evtim Chesnovski, Krzysztof Jedrzejek, Gyozo Lantos, Lukasz Wlodarczyk, Can Karapence
Остале не набрајам јер и онако све што је наведено на званичној презентацији
http://www.mideuropa.com/
није тачно.

Права истина је да је Додик дао лову оном каубоју Веслију Кларку, што је 1999. године хтио ратовати са Русијом, да у његово име покупује компанију која је власник највећих брендова Србије, како би извозио млијеко у западни свијет. Организовани криминал, нема шта.
Извор: Чавић, Драган.

User avatar
regeman
Posts: 8267
Joined: 19.05.2003. 22:24
Location: kingston

Re: Republika Srpska

Post by regeman »

Ne budi takav:)Nema veze ovo sa Cavicem niti Dodikom, niti je to bila tema mog posta. Ne sjećam se ni kad su ove mljekare privatizovane, samo kako se neke bitne stvari odvijaju mimo paznje javnosti
That same year, Strummer reportedly cried when he learned that "Rock the Casbah" had been adopted as a slogan by US bomber pilots in the Gulf War.

User avatar
julija
Posts: 798
Joined: 17.12.2013. 22:22

Re: Republika Srpska

Post by julija »

Ništa se ne dešava slučajno.. Imlek i Knjaz su bile firme M.Beka, iako se zvanično nije vodio kao vlasnik

User avatar
vrsta8472
Posts: 21448
Joined: 29.09.2003. 20:24
Location: Прњавор
Contact:

Republika Srpska

Post by vrsta8472 »

Ово је туга

Хроничар свакодневнице

vedran@prnjavor.info

Iris
Posts: 1717
Joined: 22.12.2013. 15:57

Re: Republika Srpska

Post by Iris »

https://dijaliza.wordpress.com/2014/09/ ... rezeniusu/


Vrsta, ovo je još strašnije šta radi javno-privatno partnerstvo našem zdravstvu i što je još gore našim ljudima (bolesnicima)


User avatar
schwabo No1
Posts: 658
Joined: 25.05.2009. 15:06

Re: Republika Srpska

Post by schwabo No1 »

Цитат из Регемановог поста на другој теми:
Član dva je dovoljan da se neko po prijavi za uznemiravanje javnog reda i mira provede u stanicu 24 časa, a ko ocjenjuje šta je red i mir na internetu.
Мислим да је примјереније да се овдје води расправа о спорном закону:
Значење израза
Члан 2.

(1) Јавни ред и мир, у смислу овог закона, јесте усклађено стање међусобних односа грађана настало њиховим понашањем на јавном мјесту и дјеловањем органа и служби у јавном животу ради обезбјеђивања једнаких услова за остваривање права грађана на личну безбједност, мир и спокојство, приватни живот, слободу кретања, заштиту људског достојанства и права малољетника и других лица.
(2) Прекршајима јавног реда и мира сматрају се: прекршаји против функционисања државних органа и јавних служби, прекршаји против интереса малољетника и других категорија лица и остали прекршаји јавног реда и мира који су учињени на јавном мјесту.
(3) Јавно мјесто, у смислу овог закона, јесте мјесто на којем је слободан приступ појединачно неодређеним лицима без услова или под одређеним условима, као и просторије државног органа, привредног друштва, другог правног лица и других мјеста када је, усљед близине или изложености видику или чујности, извршеном радњом дошло до узнемиравања или негодовања грађана.
(4) Јавно мјесто, у смислу овог закона, јесте и свако друго мјесто на којем је почињен прекршај, а посљедица је наступила на јавном мјесту.
(5) Група, у смислу овог закона, јесте најмање три или више лица која заједнички почине прекршај.
(6) Граматички изрази употријебљени у oвoм зaкoну зa означавање мушког и женског рода подразумијевају оба пола.
Ако не жели Регеман, молим било кога да ми објасни гдје се у овом члану спомиње притвор, или задржавање до 24 сата? Чиме су угрожене слободе и права грађана. Ако се мисли на тачку (3) у којој се дефинише јавно мјесто, погледајте шта пише у образложењу Закона о јавном реду и миру који је усвојила Хрватска, још 2007. године:
Od važnijih novina koje donosi ovaj prijedlog Zakona ističe se definiranje pojma javnog mjesta i grupe (članak 2. prijedloga Zakona), što važeći Zakon nije sadržavao. Tako se javnim mjestom smatra svaki prostor koji je u bilo koje vrijeme bezuvjetno dostupan svakome, prostor koji je uz ograničenje vremena ili pod drugim uvjetom dostupan svakome te prostor koji je pod određenim uvjetima dostupan određenim osobama. Također, propisuje se da je prekršaj protiv javnog reda i mira počinjen i u slučaju kada je počinjen na prostoru koji nema obilježje javnog mjesta, ako je to mjesto dostupno pogledu ili čujnosti s javnog mjesta ili je njegova posljedica nastupila na javnom mjestu.
а сам члан је уобличен овако:
Članak 2.
(1) Pojedini izrazi korišteni u ovome Zakonu imaju sljedeće značenje:
1. javni red i mir je stanje u kojem je osigurano neometano ostvarivanje sloboda,
prava i dužnosti koje su građanima utvrđeni Ustavom i zakonima Republike
Hrvatske;
2. javno mjesto je svaki prostor koji je u bilo koje vrijeme bezuvjetno dostupan
svakome. Javnim mjestom smatra se i prostor koji je uz ograničenje vremena ili
pod drugim uvjetom dostupan svakome, kao i prostor koji je pod određenim
uvjetima dostupan određenim osobama. Prekršaj je počinjen na javnom mjestu i u
situacijama kada su njegova obilježja ostvarena na prostoru koji nema značaj
javnog mjesta ako je to mjesto dostupno pogledu ili čujnosti s javnog mjesta ili je
njegova posljedica nastupila na javnom mjestu;
3. grupa ljudi su tri ili više osoba koje zajednički počine prekršaj.
(2) Izrazi koji se koriste u ovome Zakonu koji imaju rodno značenje, bez obzira jesu li
korišteni u muškom ili ženskom rodu, odnose se jednako na muški i ženski rod.
Како то да ништа од овог идентичног рјешења није засметало ни ОЕБС-у, ни удружењима новинара, ни америчкој амбасади прије седам година, а ево Влада Републике Српске уводи диктатуру, пореде са Сјеверном, гурају у инквизицију.

Посланици опозиције нису ни прочитали Закон, важно је да се стекне утисак да ништа не штима на нивоу Републике Српске, а на нивоу БиХ цвјета цвијеће. И Џаферхоџићи.

User avatar
regeman
Posts: 8267
Joined: 19.05.2003. 22:24
Location: kingston

Re: Republika Srpska

Post by regeman »

Zato što se javnim mjestom smatra internet, valjda ti ne treba objasnjavati šta znači kontrola pisanja po internetu i koliko je to nemoguće?
Što se tice pritvora, pa zar se ne može osoba privesti ukoliko krši javni red i mir?
That same year, Strummer reportedly cried when he learned that "Rock the Casbah" had been adopted as a slogan by US bomber pilots in the Gulf War.

User avatar
schwabo No1
Posts: 658
Joined: 25.05.2009. 15:06

Re: Republika Srpska

Post by schwabo No1 »

regeman wrote:Zato što se javnim mjestom smatra internet,
Ваљда зато што он то и јесте. Јавно мјесто, и то јавно мјесто са неограниченим бројем приступа, за разлику од улице, трга, сале или канцеларије који су просторно ограничени.
Понављам још једном: како то да овакво рјешење толико засмета борцима за људске слободе само у Републици Српској. Ја сам нашао дефиницију јавног мјеста у хрватском Закону зато што познајем језик. Вјеујем да би ви, који познајете енглески, шведски, француски и друге свјетске језике, могли наћи још много примјера дефиниције јавног мјеста у другим земљама, а који се подударају са овим у Закону Републике Српске.
regeman wrote:Što se tice pritvora, pa zar se ne može osoba privesti ukoliko krši javni red i mir?
Привођење и задржавање у службеним просторијама је област коју регулише Кривични закон и Закон о прекршајима. Ја нисам правни стручњак, ја сам полуписмени учитељ у пензији. Није моје да тумачим. Ја само покушавам пронаћи некога да ми објасни зашто бих и ја требао да дигнем свој глас против доношења оваквог закона, и да подржим оне који га оспоравају.

User avatar
regeman
Posts: 8267
Joined: 19.05.2003. 22:24
Location: kingston

Re: Republika Srpska

Post by regeman »

Pa eto tako, svako pisanje na netu se može sankcionisati. Naša policija koja nema goriva za treću smjenu ce logistički obezbjediti da se internet nadzire.
That same year, Strummer reportedly cried when he learned that "Rock the Casbah" had been adopted as a slogan by US bomber pilots in the Gulf War.

User avatar
svraka
Posts: 1845
Joined: 14.05.2013. 14:29

Re: Republika Srpska

Post by svraka »

U slobodno vrijeme uglavnom sam u krugu porodice. Izbjegavam javna mjesta. Kako je i ovo postalo javno mjesto, logično je da ću i ovo javno mjesto ubuduće izbjegavati. Bar dotle dok veliki vožd ne siđe sa scene, i ovaj bolesni zakon be bude ukinut. Pozdrav svima.

User avatar
vrsta8472
Posts: 21448
Joined: 29.09.2003. 20:24
Location: Прњавор
Contact:

Republika Srpska

Post by vrsta8472 »

Када сада пребаце све на комуналну полицију да контролишу интернет :smt001
Хроничар свакодневнице

vedran@prnjavor.info

User avatar
bičbožiji52
Posts: 1716
Joined: 08.08.2012. 11:00

Re: Republika Srpska

Post by bičbožiji52 »

Švrakac
Veoma je upitno kada će Veliki Vožda da siđe sa scene.A kad jednog dana i siđe,popeće se neki drugi. Mi Srbi nikad nismo bili bez Velkog Vožda.
Siptomatično je za tebe to, da si kao čovjek i profesionalac i profesionalno vezana za nekakvu harmonju javnog prostora,da si tako rigidan protiv nekog zakona (koga nazivaš bolsenim čak ) a koji takođe ima za cilj da ostavri veću hramoniju na nekom novostvorenom javnom prostoru.
Naravno ne vjerujem da ćeš se ti baviti harmonijom dodatnog javnog prostora,jer naprsto niste za to osposobljeni,a i haramonija komunalnog javnog reda i mira, je sasvim opterćavajuće za vas(komunalce) s obzirom na kulturu življenja naših malograđana.
Novostvoeni javni prostor Titovi pioniri i u biti nerazumiju o čemu se tu radi.Ne samo Titovi pioniri, već i mnogi drugi,čak i onimi u čijim glavama nebi trebalo biti kreča.
Apsolutne slobode ne postoje,i one prestaju tamo gdje ugrožavaju druge slobode, i slobode drugih.Tako smo učili i Socijologije,nauke koja je starija od Intereneta i takozvanih Društvenih mreža,ili novostvorenog javnog prostora.
Što je dozvoljeno Bogovima nije volivima.Ovim zakonm se ne ugrožavaju slobode izražavanja oni kreativaca koji imaju spoznaju o vlasatitom samopoštovanju,odnosno kako to neki nazivaju autocenzurom.To su oni koji trebaju da znaju gdje prestaje njegova, a počinje nečija tuđa sloboda.
Ja znam da ti ovo bolje razumiješ od mene, i da bi isto bio jako protiv nekog novog zakona o Komunalnom redu recimo, kada neki Veliki Vožd suprotno prdhodnoj anlogiji eventualnog sankcionisanja novim zakaonm proširenog javnog prstora,donio zakon, u kome je dozvoljeno pišati kakao pišaju psi lutalice.
Ti kao profesionalac i komunalni harmničar nebi dozvolio pišanje na javnom mjestu,što je manje anahrono i bolno od psovanja nekom majke putem interneta,ja li ti Društvenih mreža,koje dans svi koji imaju dupe, imaju i društvenu mrežu na raspolaganju.
Nemoj da brineš, moći ćeš slobodno da kritikuješ Velikog Vožda,nije ničija gorjela do zore,svi koji su donosili zakone nerijetko na vlastitoj koži znali osjetiti iste ,odnosno djelo svojih glava i ruku kad su nekad vladali.
Neko ti je pogrešno protumačio, da se svako pisanje po Internetu može sankcionisati.To je ordinarna glupost,pardon laž.
NE TREBA MI NIČIJE MIŠLJENJE.NI SA SVOJIM NEZNAM ŠTA ĆU.

User avatar
ZMIJA
Posts: 7701
Joined: 09.01.2008. 18:23
Contact:

Re: Republika Srpska

Post by ZMIJA »

10. 02. 2015
PRESS

KEC IZ RUKAVA - NENAD KECAMNOVIĆ

Tri Republike Srpske
"
Opstanak Republike Srpske uopšte se ne dovodi u pitanje. Ona kao takva ostaje dio BiH i svi ozbiljni političari to znaju", obradovao nas je Džonatan Mur, šef misije OEBS-a za BiH u intervjuu beogradskoj "Politici". Američki diplomata je u pravu utoliko što Srpsku posle dve decenije postojanja zaista niko ozbiljan ne dovodi u pitanje. Prošlo je srećom vreme kada su Haris Silajdžić i mnoge zapadne diplomate govorili o "genocidnoj tvorevini" koju treba ukinuti, ali nažalost, ne i vreme tokom kojeg se neprestano održava otvorenim pitanje: koja, odnosno kakva Republika Srpska. Prema slovu Dejtonskog sporazuma, Srpska je bila jedno, posle otimanja nekoliko desetina izvornih nadležnosti postala je nešto drugo, a prema promenama kojim joj se i dalje preti postala bi nešto treće. Na koju od te tri Republike Srpske misli Džonatan Mur?

Kada kaže da Srpska "kao takva" nije sporna, dalo bi se zaključiti da misli na onu drugu, to jeste na ovu kakva je danas. A to praktično znači onakvu kakva je postala posle revizije Dejtonskog sporazuma, učinjene mimo aneksa četiri mirovnog sporazuma, mimo potpisa Izetbegovića, Miloševića i Tuđmana, mimo garancija SAD, Rusije, Britanije, Francuske, Srbije, Hrvatske, te pritiskom na legitimne predstavnike naroda RS itd. Zbog toga je Narodna skupština RS pre nekoliko godina donela odluku da zatraži da joj se vrate sve otete nadležnosti. A pošto je izazvala žestoku kontraoptužbu OHR-a da "želi da poništi sve rezultate višegodišnjeg dejtonskog procesa", saznali smo da "bonska ovlašćenja", OHR, Petrič i Ešdaun nisu samo prolazne epizode u istoriji RS, nego deo dugoročnog procesa redukcije njenih nadležnosti.
Da je tako, odnosno da Džonatan Mur zapravo ne misli ni na drugu nego na treću Republiku Srpsku, svedoči već njegova naredna rečenica: "Ali jasno je Dejtonski sporazum i ustav moraju da se menjaju ako BiH želi u EU". Kao dobro upućen američki diplomata zna da BiH ne može u EU protiv svoje manje polovine i da ta polovina daje prednost očuvanju izvornog dejtonskog statusa RS nad bilo kakvim integracijama. Bile one bh., evropske ili atlantske. A šta bi Mur mogao pomenuti kao argument za promenu ustava nego "Sejdić-Finci", ali, naravno, ne kaže da je to Srpska odavno rešila i da je problem isključivo u Federaciji. Principijelno tu konkretnu promenu treba doneti, ali praktično svi znamo nema nikakvog efekta, kao što nisu imale ni druge ustavne promene. Recimo, nacionalno trokomponentna Armija BiH realno može jedinsteno da ustane u odbranu BiH od suseda (Srbije, Hrvatske, Crne Gore) taman koliko i Sejdić i Finci da dobiju većinu glasova na izborima u BiH.
Da će šef OEBS-a za BiH pomenuti i problem škola u koje hrvatska i bošnjačka deca ulaze na dvoja vrata, mogli smo znati čim se nad tim onomad zapanjila ambasadorka SAD. Ali Hrvati su već našli rešenje u katoličkim školama, a ni mejtefa ne manjka. Posle će svi na jedna vrata da uđu u entitetsko ministarstvo da bi overili diplome. Međunarodni faktori, uključujući i OEBS, dramatično loše ocenjuju današnju situaciju u BiH. Bilo bi dobro da prije nego što krenu u nove ustavne reforme (treća RS) naprave ozbiljnu analizu šta su donele prethodne (druga RS). Sve ukazuje na to da su manje-više sve bile kontraproduktivne ili bar jalove i da je izvorni Dejtonski sporazum (prva RS) bio ipak najbolje rešenje
Samo budalu, dva puta ujede zmija iz iste rupe !

User avatar
vrsta8472
Posts: 21448
Joined: 29.09.2003. 20:24
Location: Прњавор
Contact:

Republika Srpska

Post by vrsta8472 »

На помолу нова афера у месној индустрији СрпскеШунка, пилећи филе и пилећа прса више се не смију продавати у Републици Српској и то све због новог Правилника о употреби прехрамбених адитива у храни.


До сада је било дозвољено да у килограм меса произвоиђачи додају максимум пет грама фосфата. Новим правилником инспекција рачуна додате фосфате заједно са природним – који се већ налазе у месу. Апсурд је што већина производа, и без додатака, крши правилник и није за употребу.

Чајна, кулен, плећка, печеница, врат, пршут једноставно не би смјели да се налазе на полицама јер сви они имају преко пет грама фосфата по килограму и што је најзанимљивије то су све производи који се не третирају додатним фосфатима – значи то се искључиво ради о природним фосфатима који су већ садржани у месу”, каже Бојан Поповић, директор продаје у фирми “Лебурић комерц” из Прњавора

Нови правилник Министарства пољопривреде прави огроман проблем на тржишту не само за увозне, него и домаће производе. Да апсурд буде већи правилник на БХ нивоу не сабира природне и додате фосфате тако да љубитељи пилећих прса из Републике Српске убудуће ће морати да их набављају у Федерацији.

“Ми би сад практично морали да или да производимо производе од лошијег меса. Значи који имају мање протеина а самим тим и мање полифосфата или да не производимо те производе”, објашњава Немања Васић, предсједник Удружења месара и месопрерађивача.

Додатно објашњење нуди и Поповић.

“Поменули сте пилећа прса. Она у самој структури због садржаја протеина имају 5,4 грама по килограму као сирово месо. Ви то кад испржите, кад дође до испаравања – тај однос се сигурно повећа на неких шест и по, седам грама по килограму. Значи све роштиљнице ми би требало да затворимо”, рекао је Поповић.

Произвођачи прогнозирају милионске губитке. И након афере “Пекабеско” прст упиру у помоћника министра за ветеринарство Радмилу Чојо. Траже појашњења, заједно са измјенама Правилника који је већ објављен у Службеном гласнику РС. Да ли је до грешке, како кажу произвођачи, дошло случајно или намјерно – Радмила Чојо није одговорила јер се читав дан није јављала на телефон. Док чекају на одговор из Владе, произвођачи очекују и прве инспекторе који би по халама које прште фосфатима могли да униште на тоне готових производа.

Погледајте прилог из Централних АТВ вијести!


Хроничар свакодневнице

vedran@prnjavor.info

User avatar
ZMIJA
Posts: 7701
Joined: 09.01.2008. 18:23
Contact:

Re: Republika Srpska

Post by ZMIJA »

Ovdje neko nekoga pravi budalom.Poštrena kontrola kvalteta hrane na tržištu (u ovom slučaju mesnih prerađevina), ne znači automatski i zabranu prodaje, i to baš u Republici Srpskoj.Zaštita potrošača (građana) i njihovog zdravlja mora biti isped interesa pjedinih kompanija i pojedinaca.Na našem domaćem tržištu,uvozi se i prodaje se sve i svašta ,jer je kontrola uvoza prehrambenih proizvoda na granicama BiH, na nivou simbolike.Bespredmetno je objašnjavati kako su nastale mesoprerađivačke dinastije Lijanovići i drugi, na golom hercegovačkom kamenu,koje su iz evropski zemalja uvozli niže kvalitete mesnih proizvoda i mesni otpad ,koji su prerađivali i bez ikavaih kontrola, i mimo propisanih evropskih standarada o kvalitetu hrane,prodavali na domaćem tržištu.Dakle domaći proizvođači u konkretnom slučaju mesoprerađivaći moraju jedno naučiti da proizvode i za svjetsko tržište,pa neka onda lokalne pravilnike,na koje su tako alergični, svate samo kao mali pokušaj približavanju evropskim standardima, kada je u pitanju kvaliteta.Najalakše ja napadati pravilnike i zakonske propise, ali je veoma teško naviknuti iste poštovati.Šta o aditivima i kvaliteti hrane znaju ekonomisti,o tome trebaju govoriti kompetentni stučnjaci iz labartorija za biotehnološka istraživanja i kontrolu bezbednosti i kvaliteta hrane
Last edited by ZMIJA on 16.02.2015. 12:47, edited 2 times in total.
Samo budalu, dva puta ujede zmija iz iste rupe !

User avatar
svjedok.saradnik32
Posts: 1473
Joined: 02.03.2012. 08:27

Re: Republika Srpska

Post by svjedok.saradnik32 »

Vasilj Timkov, Ukrajinac rodom iz Naseobine Lišnja kod Prnjavora, dobio je pravnu bitku sa Vladom Srpske.Uspio je da obori Zakon o eksproprijaciji, jer mu je, kako kaže, bez naknade uzeto sedam dunuma zemljišta za potrebe izgradnje autoputa Prnjavor-Banjaluka. Ustavni sud uvažio je njegovu žalbu pokrenutu prije godinu dana.

“To su čiste laži gdje pričaju da su riješeni imovinsko –pravni odnosi. Sa mnom uopšte nije riješeno, sa mojim komšijom takođe nije. Znači, nije tačno da su riješeni – to je opet laž, medijska laž – odnosno tih političara ili tih odgovornih lica koji danas narod lažu, a ne odgovaraju za to”, kaže za ATV
Vasilj Timkov iz Lišnje kod Prnjavora.

Pravna bitka koju prnjavorski Ukrajinac vodi sa državom traje pet godina. U obimnoj fascikli čuva i tužbu protiv Vlade Srpske kojoj, osim upada u posjed bez naknade, zamjera i, kako je naveo, nedostatak glavnog projekta, ekonomske opravdanosti, građevinske i ekološke dozvole.
Dušan Topić, direktor “Autoputeva Srpske” nije se danas javljao na telefon, pa nije ni ponovio ranije priče da je Autoputevima izdata ekološka dozvola za komletnu trasu autoputa od Doboja do Banjaluke.

O slučaju iz Naseobine Lišnja ne oglašava se ni novi ministar Neđo Trninić. I on vikendom ne obraća pažnju na zvonjavu telefona.

Obarajući Zakon o eksproprijaciji Ustavni sud Srpske pozvao se na Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava. Konvencija bi, ako se ispostavi da Vasilj Timkov nije usamljen slučaj, lako mogla da blokira gradnju autoputa.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti!
Прије него што пустиш језик у погон, провјери да ли ти је мозак укључен..

User avatar
ZMIJA
Posts: 7701
Joined: 09.01.2008. 18:23
Contact:

Re: Republika Srpska

Post by ZMIJA »

Vasilj Timkov, Ukrajinac rodom iz Naseobine Lišnja kod Prnjavora, dobio je pravnu bitku sa Vladom Srpske.
Pravni spor može dobiti svako u Republici Srpskoj, bez to da li je Ukrajinac,Čeh,Srbin,Hrvat ,Musliman,Srbin ili Crnac,samo glupi novinari lijepe ove nacionalne prefikse, i od običnog sudskog spora ,''prave''slavne bitke i još ''slavnije'' ratove i to protiv Vlada Republike Srpske.
“To su čiste laži gdje pričaju da su riješeni imovinsko –pravni odnosi. Sa mnom uopšte nije riješeno, sa mojim komšijom takođe nije. Znači, nije tačno da su riješeni – to je opet laž, medijska laž – odnosno tih političara ili tih odgovornih lica koji danas narod lažu, a ne odgovaraju za to”, kaže za ATV
Vasilj Timkov iz Lišnje kod Prnjavora.
Nikad niko od političara i zvaničnika nije nigdje izjavio da je izuzeta zemlja i nepokretnost na trasi autoputa Banja luka- Doboj završena u stoprocentnom iznosu.Dapače su rekli da cirka 3 % nezadovoljinih eksprpijcijiom zemljišta na predmetnoj deonici puta mogu svoje pravo potražiti putem suda.
Pravna bitka koju prnjavorski Ukrajinac vodi sa državom traje pet godina. U obimnoj fascikli čuva i tužbu protiv Vlade Srpske kojoj, osim upada u posjed bez naknade, zamjera i, kako je naveo, nedostatak glavnog projekta, ekonomske opravdanosti, građevinske i ekološke dozvole.
Dušan Topić, direktor “Autoputeva Srpske” nije se danas javljao na telefon, pa nije ni ponovio ranije priče da je Autoputevima izdata ekološka dozvola za komletnu trasu autoputa od Doboja do Banjaluke.
Gosn Timkov sem opravdane potrebe da mu se kao i ostalim vlasnicima zemljišta i nekretnina,takođe izvrši zakonom predviđena nadoknada,on ima potrebe da se češe gdje ga i ne svrbi, glede predviđene dokumentacije za izgradnju autoputa,a posebno ekonomske opravdanosti istog.Svrsishodno nema šta
O slučaju iz Naseobine Lišnja ne oglašava se ni novi ministar Neđo Trninić. I on vikendom ne obraća pažnju na zvonjavu telefona.
.Vikendom ljudi ne rade,jedino ako nisu dežurni u Vladi .
svjedok. wrote:Obarajući Zakon o eksproprijaciji Ustavni sud Srpske pozvao se na Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava. Konvencija bi, ako se ispostavi da Vasilj Timkov nije usamljen slučaj, lako mogla da blokira gradnju autoputa.
Do toga sigurno neće doći,svugdje u svijetu u ovakvim slučajevima ,gdje dođe do ev. kršenje zakona i neopoštovanja zakonskih procedura i gdeje se naruše građanska i bilo koja druga prava,stavr se zavaršava na sudu.Zatao i postoji sudska vlast u svakoj pravnoj državi,pa i u Republici Srpskoj.

PITANjE:
Narodni poslanik Božo Džuveleković, Klub poslanika PDP postavio je na Trideset prvoj sjednici održanoj 4. novembra 2013. godine

POSLANIČKO PITANjE

VLADI REPUBLIKE SRP SE
Kolika je bila cijena zemljišta otkupljenog za potrebe autoputa Banja Luka-Gradiška i trase autoputa na dijelu Doboj-Prnjavor?

Odgovor dati kao prosječnu cijenu po metru kvadratnom zemljišta za opštine kroz koje prolazi trasa puta.

ODGOVOR:

Broj: 13.03/011-2124/13

Datum: 25.11.2013. godine

NARODNA SKUPŠTINA

REPUBLIKE SRPSKE

Predmet: Odgovor na poslaničko pitanje

Narodni poslanik Džuveleković Božo na 31. sjednici Narodne skupštine Republike Srpske održanoj 5. novembra 2013. godine, postavio je sljedeće poslaničko pitanje:

„Kolika je bila cijena zemljišta otkupljenog za potrebe autoputa Banjaluka – Gradiška i trase autoputa na dijelu Doboj – Prnjavor? Odgovor dati kao prosječnu cijenu po metru kvadratnom zemljišta za opštine kroz koje prolazi trasa puta.“

U skladu sa članom 82. Poslovnika Vlade Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 10/09) kao i članom 264. Poslovnika Narodne skupštine Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 31/11), dajemo sljedeći

ODGOVOR

Troškovi eksproprijacije za izgradnju autoputa Banjaluka-Doboj, zaključno sa danom 31.10.2013. godine, iznose 48,269,236.70 KM (isplaćena naknada za eksproprisane nepokretnosti). Uz navedeno, troškovi postupka iznose: 757,028.42 KM - troškovi zastupanja i 643,651.29 KM – naknada za vještačenje.

Dakle, ukupno isplaćena sredstva, u svrhu eksproprijacije za potrebe izgradnje autoputa Banjaluka – Doboj iznose 49,669,916.41 KM.

Za potrebe izgradnje ovog autoputa eksproprisan je koridor ukupne dužine 72,912 km.

U pogledu eksproprijacije za izgradnju autoputa Banjaluka – Gradiška, napominjemo da je ona vođena u dvije faze, i to:

- Prva faza vođena je od strane JP „Putevi Republike Srpske“, i prema podacima preuzetim nakon osnivanja JP „Autoputevi Republike Srpske“, za ovu fazu ukupno je isplaćeno 20,819,984.59 KM, što obuhvata naknadu za eksproprisane nekretnine, kao i troškove koji su nastali u pogledu zastupanja i vještačenja.

- U drugoj fazi, plaćanje je, za preostalih oko 29 km autoputa, u jednom dijelu vršilo JP „Putevi Republike Srpske“, a u drugom je plaćanje preuzeto od strane JP „Autoputevi Republike Srpske“.

U ovoj fazi je JP „Putevi Republike Srpske“ izvršilo plaćanje iznosa od 30,232,159.55 KM, što uključuje sve troškove eksproprijacije nekretnina, te zastupanje i vještačenje, a od preuzimanja isplate naknade od strane JP „Autoputevi Republike Srpske“ ukupno je isplaćeno 13,321,061.50 KM (eksproprisane nekretnine, zastupanje, vještačenje).

Ukupni troškovi faze 2 za eksproprijaciju radi izgradnje autoputa Banjaluka – Gradiška, zaknjučno sa danom 31.10.2013. godine su iznosili 43,553,211.05 KM, što ne uključuje troškove petlje „Mahovljani“ i petlje “Aleksandrovac“, koje su tretirane kao posebni projekti.

Na osnovu navedenog, eksproprijacija za koridor autoputa Banjaluka – Gradiška, dužine 33,30 km, iznosila je 64,373,205.64 KM.

Napominjemo, da se cijena u postupku eksproprijacije utvrđuje od strane sudskih vještaka u dvostranačkom postupku, u kome interese Republike Srpske zastupa Pravobranilaštvo Republike Srpske, te da je ista zavisna od: postojanja građevinskih objekata, kulture i klase zemljišta, zasada, voćnih stabala, šume, kao i naknade za izgubljenu dobit i na ime ličnih prilika ranijeg vlasnika. Pored navedenog, vlasnik ima pravo zahtijevati da mu se ekspropriše i preostali dio parcela, koji ne može koristiti na dotadašnji način, pa je i po tom osnovu Republika Srpska otkupila oko 15% zemljišta na oba autoputa, a koje ne ulazi u putni pojas ali čini ukupnu isplaćenu cijenu na ime eksproprijacije.

S poštovanjem,

M I N I S T A R

Nedeljko Čubrilović
Samo budalu, dva puta ujede zmija iz iste rupe !

User avatar
dkrajina
Posts: 560
Joined: 21.01.2011. 22:23
Location: tamo daleko

Re: Republika Srpska

Post by dkrajina »

Pitajte g.Timkova kako je doslo do promjene trase auto puta,prilazna petlja(ukljucenje na auto put).
Zasto se borio da preko njegove zemlje ide prilazni put?
Zasto je prvobitni plan mijenjan?
U sve je upucen najbolji nacelnik kome je doticni gospodin ujak.
zivot je surov

Post Reply