Линија мањег отпора или зашто су прњаворске стипендије све н

Kolumna (lat. columna u prevodu znači stub) je u novinarstvu stubačni tekst pisan u prvom licu jednine s neskrivenom ironijom i čak satiričnim karakteristikama. Pisac kolumne je kolumnista.

Moderator: aquarius

Post Reply
User avatar
vrsta8472
Posts: 21448
Joined: 29.09.2003. 20:24
Location: Прњавор
Contact:

Линија мањег отпора или зашто су прњаворске стипендије све н

Post by vrsta8472 »

Прњаворске ученике и студенте који су у петак у Дому културе присуствовали потписивању уговора о стипендирању, трећу годину заредом дочекало је неугодно изненађење. Иако се већ из локалног буџета за 2015. годину јасно видјело да ће износ мјесечне стипендије бити додатно умањен, овако драстично смањење је, ипак, мало ко могао (или хтио) да замисли. Међутим, уколико неко због тога очекује прозивке и оптужбе искључиво на рачун општинске власти која, сада већ континуирано, умањује буџет намјењен за стипендирање ученика и студената, нека му одмах на почетку буде јасно да је на погрешном мјесту. Не зато што за прозивке и утемељене оптужбе нема и више него довољно материјала, и то за неколико оваквих текстова, већ прије свега због тога што кривица не припада искључиво представницима власти.

Наиме, свака власт, па тако и ова наша локална, користи онолико простора колико јој грађани оставе на располагању. Уколико су они незаинтересовани, пасивни и инертни, то значи да ће маневарски простор за доносиоце одлука бити практично неограничен. Другим ријечима, уколико нити једна одлука, колико год лоша и скандалозна била, за собом не повлачи негативну реакцију људи на које се она односи, онда то заправо значи да власт без било каквих посљедица може да одлучи шта год жели. На примјеру општинских стипендија, видимо да се управо то десило у нашем граду. И то студентској популацији која би, као највиталнији дио сваког друштва, морала да буде најоштрији критичар и основни корективни фактор сваке власти, без обзира која политичка опција ту власт чинила.

Насупрот томе, за разлику од наших колега које широм Европе воде уличне ратове са полицијом и боре се не само за стипендије и лична права, већ прије свега за опште вриједности и интересе заједнице у којој живе, овдашњи студенти нису у стању, тачније, немају вољу да се изборе ни сами за себе, а камоли да буду носиоци свеобухватних друштвених промјена, које су нам насушно потребне. Штавише, већина на то, сигуран сам, никада у свом животу није ни помислила. Достојанство, храброст и лични интегритет, као особине по којима су се студенти одувијек препознавали, код нас су замијењене празним погледима, страхом и конформизмом. Док се студенти у Шпанији и Грчкој на запаљеним барикадама боре против политичких и финансијских елита, за незапослене и обесправљене суграђане и сународнике, родитеље и комшије, овдје дозвољавамо да нас, уз подсмијех, за нос вуче неколико моралних и интелектуалних патуљака, локалних аутсајдера, неријетко неписмених и препознатљивих искључиво по примитивизму и дугогодишњој учахурености у политици. Е, управо такви, кретајући се линијом мањег отпора и рачунајући на нашу пасивност, годину за годином умањују издвајања за оне којима цинично говоре да су „будућност општине“, а све како би могли да обезбиједе своју политичку будућност или, прецизније, нагомилане рођаке, кумове и остале страначке саборце у локалној администрацији и јавним предузећима.

Дио прњаворског буџета предвиђен за стипендирање ученика и студената 2012. године је био 390 000км. Годину након тога смањен је на 350 000км, да би прошле године износио свега 240 000км. Буџетом општине Прњавор за 2015. годину, та средства су додатно умањена и сведена на износ од 180 000км. Колеге студенти, будући интелектуалци, уколико реакција изостане као што је до сада био случај, погађајте како ће изгледати буџет за 2016. годину.

Саша Аулић

http://prnjavor.info/kolumna-linija-man ... -sve-nize/
Хроничар свакодневнице

vedran@prnjavor.info

Post Reply