Nasa vizija ili ispit politiske zrelosti Prnjavorčana

Kolumna (lat. columna u prevodu znači stub) je u novinarstvu stubačni tekst pisan u prvom licu jednine s neskrivenom ironijom i čak satiričnim karakteristikama. Pisac kolumne je kolumnista.

Moderator: aquarius

Post Reply
User avatar
vrsta8472
Posts: 21448
Joined: 29.09.2003. 20:24
Location: Прњавор
Contact:

Nasa vizija ili ispit politiske zrelosti Prnjavorčana

Post by vrsta8472 »

Наша визија или испит политичке зрелости Прњаворчана

Након нешто више од двије деценије, колико уживамо у благодатима друштвеног уређења еуфемистички названог демократија, хладне главе и полупразних стомака можемо да закључимо неке ствари.

Image
Као прво, преварили су нас! Демократија као владавина народа остала је само мртво слово на папиру, док је њено мјесто заузела владавина малог броја партијских функционера, широј јавности позната као партитократија. Смјењивање политичких странака на власти, одлазак старих и долазак нових, ријетко са собом доносе и бољитак за ширу заједницу. Улоге се мијењају, док (не)радња углавном остаје иста. Политички представници, након што буду изабрани у органе власти, своје рачуне полажу искључиво политичким партијама које су их номиновале. Грађани, бирачи по правилу остају изневјерени. Наш народ би рекао – намагарчени.

Ове негативне тенденције, наравно, није поштеђена ни наша локална заједница. Неријешени горући проблеми, попут водоснадбијевања, (пре)често остају у сјени страначких препуцавања, међусобних оптужби за опструкцију, као и многих других „цака и фазона“ којима се пажња обичног човјека преусмјерава са горућих на секундарне или чак имагинарне проблеме. Замисли, правимо котлић за Гиниса! Као да већ немамо довољно гротескних друштвених и политичких феномена које бисмо могли кандидовати за књигу рекорда. Манипулација на почетничком нивоу, али нажалост, још увијек даје (не)жељене резултате. Негативне посљедице партијског политиканства примјетне су на сваком кораку. Од највишег, па све до нивоа обичног грађанина. Антагонизми постају све већи и то не само у изборној години, како смо навикли, него сада већ и у континуитету. Озбиљност ситуације, као и борбу против ове болести, не бисмо смјели довести у питање.

Оно што охрабрује јесте буђење грађанске свијести у најави. Непосредан повод су избори за Савјете МЗ који су нам, за разлику од свих претходних избора, понудили нову и што је најважније – непартијску политичку снагу. Ради се о Удружењу младих „Наша визија“, које чине некомпромитовани млади људи, а који су се нашем граду већ доказали као способни људи којима волонтерски друштвени ангажман није стран и који могу да одраде позитивне ствари за нашу локалну заједницу. Поред тога, млади из „Наше визије“ нису осуђени на лојаност никоме до грађанима Прњавора. Нема гвозденог закона олигархије, стого хијерархијског односа, макијавелистичке „циљ оправдава средство“ доктрине, нити било каквих тоталитаристичких метода присутних у политичким странкама. Структура и односи унутар удружења, за разлику од оних унутар политичких партија, дозвољавају свакоме да изнесе своје мишљење, које ће сасвим сигурно бити уважено и прихваћено као релевантно. Стога и одлуке донесене на овај начин додатно добијају на квалитету.

На крају ваља истаћи још једну ствар. Ништа од горе наведеног није гаранција само по себи. Бројни су примјери образованих, младих, перспективних, па чак и генијалних људи од којих је чамотиња политике начинила моралне и духовне наказе, како наш велики правник и историчар Слободан Јовановић каже, полуинтелектуалце. Или можда чак и горе од тога. Међутим, то ни у ком случају не значи да својим досадашњим дјелима и горе наведеним стварима млади из „Наше визије“ нису заслужили шансу. Избори за Савјет МЗ који се одржавају у недељу прилика је да им је и укажемо. То ће за нас грађане бити најбољи показатељ да ли се можемо издигнути изнад партијског политиканства и да ли заслужујемо боље од тога. Мој одговор је да.

Саша Аулић


Хроничар свакодневнице

vedran@prnjavor.info

Post Reply