Poskupljenje vode ili socijalizam na prnjavorski način

Kolumna (lat. columna u prevodu znači stub) je u novinarstvu stubačni tekst pisan u prvom licu jednine s neskrivenom ironijom i čak satiričnim karakteristikama. Pisac kolumne je kolumnista.

Moderator: aquarius

Post Reply
User avatar
vrsta8472
Posts: 21448
Joined: 29.09.2003. 20:24
Location: Прњавор
Contact:

Poskupljenje vode ili socijalizam na prnjavorski način

Post by vrsta8472 »Поскупљење воде или социјализам на прњаворски начин


Image

Воду из градске мреже, иако већ годинама није ни за елементарне хигијенске потребе, а камоли за пиће, ускоро бисмо могли два пута више плаћати.

Управа прњаворског „Водовода“ сматра да је то најбоље или, коректније, најмање лоше рјешење за финансијску дубиозу у којој се то предузеће тренутно налази. Према ријечима в.д. директора Бранислава Ђурића, дуговања јавног предузећа „Водовод“ у овом моменту износе око милион и по конвертибилних марака и због тога постоји реална опасност да дође до блокаде рачуна. Да се то не би десило, одборници локалне скупштине морају дати благослов предложеном поскупљењу и на тај начин ударити на ионако скромни кућни буџет Прњаворчана. Биће врло интересантно видјети како ће гласати поједини одборници, који су у прошлости били жестоки противници и авангарда протеста против поскупљења воде. Хоће ли заштитити интересе и стати у одбрану оних који су их изабрали, или ће их пустити низ воду? У буквалном и пренесеном значењу.

Оно што посебно интересује Прњаворчане јесте узрок оваквог стања у „Водоводу“. Ко је одговоран за катастрофалну финансијску ситуацију у коме се налази поменуто предузеће и чије то дугове грађани наше општине треба да отплаћују? Како је господин Ђурић пропустио да, у својој жалопојци о дубиози у предузећу чији је в. д. директора, позове надлежне органе да утврде одговорност за постојеће стање? Тешко можемо повјеровати у то да криминал није умијешао своје прсте у пословање овог предузећа и да надлежни судски органи не би имали посла у овом случају. Наш проблем је у томе што покушавамо да ријешимо посљедице, за које нисмо утврдили узрок, па уколико би нам и пошло за руком да привремено уклонимо негативне ефекте, узрок би остао да постоји и временом би нас довео у сличну, ако не и у исту ситуацију. Врло једноставно. Ако имате болест, прво морате да установите дијагнозу. Не можете да се лијечите, а да не знате од чега болујете. Другим ријечима, уколико бисмо и прихватили повећање цијене воде као реалност и на тај начин преузели на себе обавезу рјешавања овог проблема, ко нам гарантује да се исти након одређеног времена не би поново јавио и то на истом мјесту?

Као и сваки други, тако и овај проблем морамо да поставимо у одређен контекст. Транзициони период, током којег привреда једне земље прелази са социјалистичке планске на тржишну капиталистичку, иза себе је до сада оставио десетине, па и стотине предузећа која нису могла да издрже немилосрдну утакмицу на слободном тржишту. Не улазећи у то да ли је економски либерализам, у коме су привредни субјекти препуштени „невидљивој руци тржишта“ и према коме се и ми крећемо, исправан или не, чињеница је да унутар њега нема мјеста за државну интервенцију којом би се спашавала несолвентна предузећа, која нису у стању да остваре профит. А да не спомињемо она предузећа која се, усљед криминалног пословања или неспособног руководства (или и једног и другог), већ неколико година налазе у финансијском ћорсокаку и дужничком ропству. Паразити такве врсте припадају прошлости.

Очигледна дрскост и мањак моралне одговорности оних који би на леђа грађана пребацили сопствене проблеме, повлачи за собом мноштво питања. Једно од њих са пуним правом могу поставити бивши радници неког прњаворског предузећа, које је у овом турбулентом времену изгубило битку са слободним тржиштем и на тај начин нестало са позорнице. Како објаснити свим тим људима да је проблем „Водовода“ преседан, који, за разлику од њиховог случаја, захтјева хитну интервенцију, не само локалне власти већ и свих потрошача, укључујући и њих саме?

На крају крајева, пита ли неко становнике на које треба да падне терет поскупљења, налазе ли се они у финансијској дубиози и ко ће њихове дугове и рате кредита да отплаћује? Сигуран сам да главни заговорници рачунају на то да ће поданички менталитет нашег народа поново преовладати над осјећањем правде, те да ће грађани временом прихватити и ово поскупљење као реалност. Ајде да их изненадимо овај пут.

Саша Аулић
Хроничар свакодневнице

vedran@prnjavor.info

bobi1993
Posts: 268
Joined: 11.06.2012. 14:02

Re: Poskupljenje vode ili socijalizam na prnjavorski način

Post by bobi1993 »

Jedina dobra stvar ovog poskupljenja je ta da ce ljudi sad malo vise paziti kako trose vodu,tj pocece da je stede a nece se rasipati kao do sad
Браћа Грим су били добри,али какве бајке прича Додик :)

Post Reply