POMEN NA JUNAKA SA VUCIJAKA "VELJKA MILANKOVICA"

Kolumna (lat. columna u prevodu znači stub) je u novinarstvu stubačni tekst pisan u prvom licu jednine s neskrivenom ironijom i čak satiričnim karakteristikama. Pisac kolumne je kolumnista.

Moderator: aquarius

Post Reply
BoliMeNepravda
Posts: 2
Joined: 15.02.2013. 09:40

POMEN NA JUNAKA SA VUCIJAKA "VELJKA MILANKOVICA"

Post by BoliMeNepravda »

Juce je bilo punih 20god. kako je nas Saborac Veljko Milankovic otisao u vjecni pomen! Veljko Milankovic je rodjen u selu Kremna kod Prnjavora 1955 godine Po profesiji je saobraćajni tehničar i pre rata je bio privatni preduzetnik. Ne zaboravimo sve njegove zasluge udarajuci temelje nase Republike Srpske,braneci nejac,zene,djecu,starce i nemocne koji su strjepili od od potpunog istrebljenja sa svojih vjekovnih ognjista,zbog zatrovane politike tada vodecih celnika koji su zeljeli da se Srpska ognjista zatru i daju u zaborav kao da taj isti narod i njihova ognjista nikad nisu postojala.Zbog te bolesne politike u tim vremenima pokojni komadant Veljko Milankovic je na samovoljnu odluku stupio odlazeci u mjesto Golubic kod Knina,gdje prolazi obuku knindzi kao jedan od veoma sposobnih u toj obuci gde i sam postaje nesto kasnije potencijalni instruktor koji nakon kratkog boravka u Golubicu odlazi u rodno mjesto gde odma pocinje da okuplja manji broj iskljucivo dobrovoljaca koje ce da obucava u stecenom znanju iz golubica da ih pripremi za slucaj da se mora braniti kucni prag i vjekovna ognjista,jer tamosnja situacija je bila napeta u RSK. Ali vrjeme za polazak je veoma brzo doslo,akcija na Kozari oko releja ga je istakla kao veoma sposobnog vodju svojih tada vec pod imenom VUKOVA SA VUCIJAKA bez velikih poteskoca obronci Kozare su za veoma kratak period bilo ocisceni od neprijatelja koji je po svaku cjenu zeleo tu kotu na Releju odakle ima ostale opstine kao na dlanu...Prjedor,Banja Luka,Gradiska...idt. kada su obavili taj zadatak veoma brzo i efikasno proculo se daleko vec tada o Porucniku Veljku Milankovicu i njegovim Vukovima novi alarm je usledio za pomoc braci Srbima sa Druge Strane Tačno 24. avgusta, "Vukovi" su, noću, prešli Savu i ušli u selo Mlaka na lijevoj obali. Potom, kroz polja i bespuća, kroz šikare i kukuruzišta, s teritorije pod jakom ustaškom kontrolom, izbijaju na nadvožnjak u Vrbovljanima, u tom trenutku ključnu tačku za obranu Okucana. Sa zaprepašćenjem su konstatovali da na toj presudnoj tački nema srpskih snaga. U borbu ulaze odmah.
Okučani su odbranjeni, važna sela Tovac i Grijeđani oslobođena. .. Besni zbog velikih gubitaka i neuspjeha u pohodu na Okučane, ustaše otpočinju strašna divljanja u Jasenovcu
u mjestu Jasenovac gde su i za vreme 2 svjeckog rata Srbi bili zrtve ispastanja i stradanja na tim a i svim ostalim podrucima. u Augustu 1991 je usao sa svojim Vukovima u jasenovac sa svega 46 svojih junaka i porazio tada duplo veceg neprijatelja od sebe potukao ih do nogu,dok se to sve munjevito desavalo u jasenovcu stize depesa u Okucane u stab JNA, Preuzeli smo Jasenovac i protjerali neprijatelja vise nije na svetoj i mučeničkoj srpskoj zemlji bjeze u panici prema Novskoj. Zarobljena dva tenka T -84; jedan oklopni transporter, veće količine pješačkog naoružanja i municije, kompletno naoružanje, oprema i municija iz armirane stanice ustaške policije. NIsmo imali gubitaka .
U stabu je nastupila nevjerica jer nisu moglu da povjeruju u ono sto im se citalo ! tada je jedan od oficira rekao Nemoguće! Pa njih je, poslije prekjučerašnje odbrane Okučana, ostalo svega četrdeset šestorica! .Nepun sat i po kasnije pristigla je nova poruka:
"Ojačani vod" Vukova sa Vuicjaka 'sačekao je na Bročicama hrvatske snage koje su bježale iz Jasenovca i definitivno ih razbio. Neprijatelj je imao trideset sedam mrtvih i više desetaka teško Ranjenih. Naše snage - bez gubitaka ... "
Iste večeri iz Jasenovca je, s potpisom poručnika Veljka Milankovića, komandanta "Vukova s Vučjaka", stigla i treća depeša:
"Imamo pouzdana saznanja da Novsku u ovom trenutku ne brani više od sto dva deset ustaša. Tome treba dodati i izvjestan broj onih koji su se u rasulu povukli iz rejona Jasenovca ka Novskoj. Ovo je jedinstvena prilika da se, bez velikih problema, uspostavi naša kontrola nad ovim važnim mjestom. Tražimo hitno odobrenje za napad. "
Istorija će. ako još ima onih kojima to nije jasno, dokončati objašnjenje za što traženo odobrenje nikada nije stiglo.
U zviježđu "Belog vuka.Tačno 24. avgusta zbog cega nije tada usledio napad kada je neprijatelj bio u opstoj panici i rasulu ni danas se nezna Veljko je izrazio ogorcenje ali nije mogao protiv volje pretpostavljenih da samovoljno krene u akciju jer bilo je nemoguce tad obezbediti i opremiti samostalno njegove vukove svim potrebnim srestvima bez nadredjeni pa se tog puta povukao i ostano, pripravan. Nakon dobro obavljenog posla odlazi nazad na Vucijak gde pravi veoma kratak predah sa svojim momcima i osvjezava svoje snage primajuci jos rodoljuba i dobrovoljaca koji su tada pristupili svojoj braci u odbrani Srpskog Naroda... Nakog kratkog predaha bio je planiran napad na Novu Gradisku gde su Vukovi trebali da u noci predju preko save i dodju iza ledja neprijatelju uz podrsku sa Frontalne strane od TO Okucani i taman vec kada je sve bilo spremno da se taj zadatak obavi Veljaka tada 14.nov 1991 hapse pod nejasnim okolnostima i dan danas i drze ga u pritvoru mesec dana... Zato je bio uhapsen jos nismo naisli na tacan odgovor u ovih 20god. pretpostavlja se da je Veljko sklonjen da bi se mogao obavljati sverc sa gorivom i ostalim skupocenim stvarima jer u veljkovom prisustvu neprijatelj nije mogo da pridje do zeljenih tacki gde se nazalost trgovalo sa pojedinim Tajkunima danas uspjesnim gazdama nekih poduzeca i firmi. Izasavsi iz pritvora Veljko biva ogorcen na postupak koji ga je snasao vec tada za vreme njegovog zatvaranja Tudjman je iskoristio prilku da razbije tamosnji TO sela po zapadnoj slavoniji i unese velik strah i nemire medju stanovnistvom koje ze zeljno iscekivalo bilo kakvu pomoc,jednostavno bili su osudjeni na propast. U veoma kratkom roku oglasio se alarm u Okucanima gde je buktao sukob sa pregrupisanim neprijateljom koji je po svaku cjenu zeleo da slomi otpor u okucanima,Vukovi su brzo pristigli u pomoc onoliko brzo koliko je trebalo da se opreme i dodju do mjesta gde se vodile zestoke borbe.Veljko u periodu 28. februara 1992 pod sumljivim okolnostima krece u nocni napad gde je i ranjen stavsi na minu srecom tad ne fatalna rana. U oci same operacije komadant je imao sumlje da mu se sprema neka spletka te sagledavsi situaciju opet je ustao i poveo momke ta noc je za njega oznacila njegovo ranjavanje. Posle tog biva prebacnen na ljecenje u Beograd na VMA gde je trebao da se oporavlja,cuvsi da se sprema operacija Koridor koja je znacila put zivota za RSK i Druge ugrozene krajeve Republike Srpske,jer je bila prava agonija u tamosnjim krajevima bez snadbdjevanja osnovnim lekovima,hranom,gorivom i drugim potrpstinama,komadant na svoju odgovornost ustaje iz postelje sa gipsom na nozi ne okljevajuci upucuje se u stab da se javi da i on krece sa svojim Vukovima o probijanju Koridora puta zivota...

Iako je tad bio ranjen nije ga sprjecavalo da obavi naj teze zadatke u probijanju koridora puta zivota vodivsi svoje vukove uz povik zamnom vukovi! Rjetkost je bilo da neko ko vodi svoju jedinicu komadnu je zamnom junaci vise je bilo slucaja kod drugih gdje se culo samo napred napred! to je kod Veljaka bilo nezamislivo volio je da ga slede njegovi saborci koje je voleo svakog podjednako i svi su mu bili kao deca! Veljko je puno dao za proboj koridora a nezaboravimo i sve njegove pale saborce koji junacki dadose svojoj zemlji sto naj vise kosta a to je zivot,polozise ga u temelje proboja koridora koji je znacii zivot za nasu Republiku,nezaboravimo i sve ostale saborce da im je Vjecna Slava sto padose boreci se za svoj narod. po zavrsetku operacije koridor opet odlaze na veoma kratak zasluzeni odmor na Vucijak,nedugo posle usledio je jos jedan poziv da se pomogne braci u Srpskoj Krajini i taj je zadatak prihvatio i zurno poveo svoje vec prekaljene borce da pomognu braci da se spasu od totalnog unistenja. kada je stigao na zonu borbeni dejstava u Selu Kasic biva ranjen u jednoj akciji od neprijateljske artiljerije geler ga je pogodio u desni grudni kos ali njegovi Vukovi nisu poklekli zbog tog vec jos zesce i jace se bore da osvete svog komadanta,Veljko biva prebacen na VMA u beograd 14.feb.1993 gde je jos bio ziv i tek posle nekoliko sati umire navodno od posledica ranjavanja...to je izazvalo sumlju i ogorcenje da njihov komadant moze da umre od takve rane ma da je bio stabilizovan i da mu se od jednom stanje tako pogroska da bi bila fatalna posledica od koje umire... spekulisalo se da ga je smakeo neko kome je veoma Veljko smetao jer on se nije htjeo da stavi pod kapu takvih koji su trgovali teritorijama i ljuckim zivotima,Veljko je imao jasan stav da mu je Sveta Srpska zemlja i njezin narod nesto za sta vredi boriti se i poloziti zivot! Godine su prosle ratn nesretni se zavrsio mnoge majke su ostale zavijene u crno njihovi sinovi,muzevi i rodbina leze pod crnom zemljom zaboravljeni od svih prvo onih koji su bilo vodeci ovoj zemlji pa do ovih danas. Sve je manje pomena na one koji su se istinski rodoljubno borili,nazalost je danas da svi borci a i ranjeni nezaboravimo i porodice stradalih bivaju zapostavljene od strane vlasti nista nedobijaju zauzvrat vec samo ogorcenja da im se ukidaju primanja i smanjuje to malo zalosti sto je ostalo "Neka je sram svih koji zaboravljaju sta su ti ljudi dali za nas" da danas mozemo da zivimo kao tako tesko i bjedno za razliku od pojedini ali zivot je mio pa kakav bio to nezaboravite vi svi koji su ostali zivi zahvaljujuci Junacima koji svoje zivote polozise za radi tog!!!


http://www.youtube.com/watch?v=cOD2Xo58 ... klCbKkPYUQ

User avatar
vrsta8472
Posts: 21448
Joined: 29.09.2003. 20:24
Location: Прњавор
Contact:

Re: POMEN NA JUNAKA SA VUCIJAKA "VELJKA MILANKOVICA"

Post by vrsta8472 »

Хроничар свакодневнице

vedran@prnjavor.info

User avatar
vrsta8472
Posts: 21448
Joined: 29.09.2003. 20:24
Location: Прњавор
Contact:

Re: POMEN NA JUNAKA SA VUCIJAKA "VELJKA MILANKOVICA"

Post by vrsta8472 »Докумнетарни филм Масленица
Хроничар свакодневнице

vedran@prnjavor.info

Post Reply