Politički i nepolitički nokauti

Kolumna (lat. columna u prevodu znači stub) je u novinarstvu stubačni tekst pisan u prvom licu jednine s neskrivenom ironijom i čak satiričnim karakteristikama. Pisac kolumne je kolumnista.

Moderator: aquarius

Post Reply
User avatar
vrsta8472
Posts: 21448
Joined: 29.09.2003. 20:24
Location: Прњавор
Contact:

Politički i nepolitički nokauti

Post by vrsta8472 »

Politički i nepolitički nokauti

Image

Pošto uvidjeh da nas se goruće teme, poput najave poskupljenja osnovnih životnih namirnica ili institucionalizacije kriminala i korupcije na svim nivoima vlasti, uopšte ne tiču, te prolaze nezapaženo u sjenci zahuktale predizborne kampanje, odlučih i ja da vidim šta je to što nas tako neodoljivo privlači u tu društvenu sferu koju, paradoksalno, nerijetko upoređujemo sa najstarijim zanatom.

Dobri poznavaoci našeg mentaliteta taj neobični poriv za politikom objašnjavaju time da smo mi ratoboran narod, kojem politika u mirnodopskim uslovima služi upravo tome da na civilizovan način zadovolji tu svoju ratobornost. Vrlo moguće, imajući u vidu intezitet kojim, ne samo kandidati i njihovi poltroni, već i „posmatrači sa strane“ brane svoje političke favorite. S druge strane, siguran sam da nam se ti isti kandidati iza leđa smiju, čudeći se istovremeno našoj naivnosti i žestini kojom ih zastupamo. Ali dobro, ništa drugo i nismo zaslužili.

Ono što karakteriše gotovo svaku predizbornu kampanju, pa tako i ovu na lokalnom nivou, jeste povećana aktivnost političkih stranaka i njihovih kandidata, stagnacija lokalnog parlamenta, ukoliko je skupštinska većina (kao ova naša) nestabilna, te mnogo novih forumaša, sakrivenih iza senzacionalnih pseudonima, na lokalnim internet portalima. Naravno, tu su i nezaobilazne afere, gomila kleveta, laži, kao i rječnik prilagođen takvim prilikama. Ništa neobično, rekli bismo. Da politika nema veze s moralom, znao je italijanski filozof i prvi moderni politikolog, Nikolo Makijaveli, još prije 500 godina, rekavši tom prilikom da „Cilj opravdava sredstvo“. Ono pak, što Makijaveli nije znao, a na šta nam naši lokalni politikanti ovih dana skreću pažnju, jeste to da je politika povezana sa sportom. Poučeni iskustvom nekih sportskih kolektiva, rekli bismo da to nije ništa novo, međutim, ovdje je riječ o sportu koji (iako spada u borilačke sportove) još uvijek ne egzistira na području naše opštine. Pogodićete, radi se o boksu koji je, iz meni nepoznatih razloga, proglašen plemenitom vještinom. Svakako, ni u predizbornoj kampanji se ne upotrebljava u plemenite svrhe, pa ga tako naši kandidati po pravilu koriste kako bi svojim protivkandidatima pokazali zube, te im poručili kako će ih (valjda politički) nokautirati ili razbiti. Ja bih lično više volio da svoju eventualnu pobjedu kandidati zasluže djelima, a ne korištenjem bokserske terminologije, potkupljivanjem, manipulacijama, ucjenama, prijetnjama i ostalim, dobro uvježbanim metodama.

Da boks može i praktično da se upotrijebi u predizborne svrhe, svjedoči nedavni napad na jednog odbornika u lokalnom parlamentu, koji se desio, a gdje drugo već na mjestu koje je svakodnevno rezervisano za „ozbiljne“ političke rasprave, istaknutih domaćih stručnjaka iz oblasti politikologije. Dakle, u kafani. S obzirom na retoriku šefova opštinskih, stranačkih odbora ovakav napad i ne treba da nas čudi, imajući u vidu „gvozdeni zakon oligarhije“ koji je prisutan u većini političkih stranaka i po kojem niži stranački aktivisti moraju da usklade svoje političko ponašanje sa višim funkcionerima, kako bi nastavili da egzistiraju unutar date stranke ili se eventualno našli na izbornoj listi. To što neki put pretjeraju, nikom ništa. Dobro dođe čak i žrtvama, koje onda na sva zvona kukaju kako se ne osjećaju sigurnim, kako su fizički ugroženi, te da glasači imaju u vidu nasilničke metode kojima se njihovi politički protivnici služe. Rekli bismo, vukovi siti, a ovce su dobile još jednu zanimaciju kojom će im pažnja biti skrenuta sa stvarnih problema.

Svakako, ono što manje upućene posmatrače može zbuniti, jeste politički optimizam i (kvazi)samopouzdanje koje krasi načelničke kandidate dvije najveće prnjavorske stranke. Ako uzmemo u obzir i saberemo broj glasova na koje ti kandidati navodno računaju, onda bi Prnjavor morao da ima najmanje duplo više glasača, kao i dvopartijski sistem, kako građani ne bi bili u prilici da svoj glas daju nekoj trećoj opciji. Pošto naš grad nema niti toliko glasača, a još manje dvopartijski sistem, radi se o najobičnijoj manipulaciji, kojom se pristalice ostalih kandidata žele obeshrabriti da izađu na izbore, jer bi im glas u tom slučaju bio isuviše mali i bezvrijedan da bi promjenio ishod izbora. Naravno da ovo nije jedini politički trik kojim se kandidati služe u predizbornoj kampanji, ali je svakako specifičan po tome što „bode oči“ i vrijeđa inteligenciju svakog normalnog, iole obrazovanog čovjeka.

Na kraju bih se ponovo vratio na Makijavelija i njegovu definiciju po kojoj je politika ustvari, borba za vlast svim raspoloživim sredstvima, u kojoj je ispravno primjenjivati sve što je u cilju zadržavanja ili preuzimanja vlasti. Vidimo da se ova definicija i dan-danas potvrđuje kao tačna, stoga imajte to na umu i ne dozvolite kompromitovanim i moralno fleksibilnim osobama, koje besramno posežu za svim tim raspoloživim sredstvima, da vas kupe lažima, gomilom nerealnih obećanja i ostalim isprobanim, njima svojstvenim mehanizmima.

Saša Aulić 03.08.2012.
Хроничар свакодневнице

vedran@prnjavor.info

User avatar
MAXIMUS
Posts: 3189
Joined: 07.05.2007. 11:19

Re: Politički i nepolitički nokauti

Post by MAXIMUS »

Svugdje u svijetu imamo predizborna obećanja i poslije izbora rezultate tj. ispunjenje predizbornih obećanja !
Mi smo i u toj sferi specifični pa u predizbornoj trci tražimo da nam kandidati ( stranke ) ispune dio obećanja ( napravi put , priključi vodu , struju ... ) pa glasamo za tu opciju ( ne svi ali dobar dio ) valjda svjesni da posle izbora ide sve po starom i ulovi u mutnom dok te se još pita ... Ovakav ,,dil,, odgovara i političarima jer jeftinije ne mogu proći ! A mi svjesno kupujemo ,,*uda pod bubrege,, pa se onda žalimo kako su političari za sve krivi i kako su svi isti a ne vidimo sebe ( birače ) u tom lancu !
Čini mi se , rođače , da je standard pokvario ljude ...
Jedu g)ovna i sanjare .
DŽ. Štulić

Lasse
Posts: 193
Joined: 17.07.2011. 14:57

Re: Politički i nepolitički nokauti

Post by Lasse »

Потписујем! Једноставно, не цијенимо сами себе, јефтино се продајемо и послије зажалимо због тога. На крају крајева, не схватамо да и ту струју, воду, пут, расвјету, па и оно прасе испод шатора уствари плаћамо ми сами, па нас тако практично купују нашим новцем.

User avatar
vrsta8472
Posts: 21448
Joined: 29.09.2003. 20:24
Location: Прњавор
Contact:

Re: Politički i nepolitički nokauti

Post by vrsta8472 »

У б и н а с п е с и м и з а м :!:
Хроничар свакодневнице

vedran@prnjavor.info

User avatar
MAXIMUS
Posts: 3189
Joined: 07.05.2007. 11:19

Re: Politički i nepolitički nokauti

Post by MAXIMUS »

Tražio sam na wikipediji taj izraz ali ne nađoh ! :D
Čini mi se , rođače , da je standard pokvario ljude ...
Jedu g)ovna i sanjare .
DŽ. Štulić

Post Reply