Re: Kolumne prnjavor.info

Kolumna (lat. columna u prevodu znači stub) je u novinarstvu stubačni tekst pisan u prvom licu jednine s neskrivenom ironijom i čak satiričnim karakteristikama. Pisac kolumne je kolumnista.

Moderator: aquarius

Post Reply
User avatar
vrsta8472
Posts: 21448
Joined: 29.09.2003. 20:24
Location: Прњавор
Contact:

Re: Kolumne prnjavor.info

Post by vrsta8472 »

Нова колумна!

Колективна мудрост нашег народа

"Mi smo veseo narod koji istovremeno ceni pesimizam, jer ga smatra otmenim i oslobađa od odgovornosti. Ako već unapred sumnjate u svoj uspeh, neuspeh će vam lakše pasti, jer ste ga mudro predvideli."

Ovu neobičnu, ali surovo tačnu dijagnozu, svom je narodu ustanovio veliki srpski političar i filozof, možda i najveći kojeg je moderna Srbija imala. O čemu se ovdje radi?

U našem okruženju, manje ili više svakodnevno možemo čuti rečenice poput: "Neću položiti, profesor (nastavnik) me mrzi.", "Uzalud pokušavaš, nećeš uspjeti.", "Izgubićemo, jači su od nas.", "Džaba se trudiš, postoji (tamo negdje) neko moćniji." i tako dalje. Pitam se, a mogu samo da zamislim, koliko bismo uspješniji i efikasniji bili da svu tu silnu energiju i vrijeme koje koristimo na proricanje i pravdanje eventualnog neuspjeha, preusmjerimo i iskoristimo da bismo uspješno ostvarili zadani cilj. Odakle nam uopšte sav taj pesimizam?

Jedan engleski putopisac je, još za vrijeme turske vladavine na ovim prostorima, opisivao hrišćanskog podanika unutar Osmanskog Carstva i pritom je naveo da je to čovjek koji radije pjeva, nego što priča, pleše, nego što normalno hoda, te da je sklon pesimizmu, sanjarenju i maštanju, više nego rješavanju problema racionalnim promišljanjem. Dvorište tog kmeta je bilo neuredno, veći dio njegove njive neobrađen, a alat i oruđe kojim se služio, današnjim žargonom rečeno, polufunkcionalno. Upitavši ga zašto tako živi, zašto ne preuzme odgovornost i prestane da sanjari, hrišćanski podanik bi mu kratko odgovorio-sudbina. Posebna mudrost nam nije potrebna da bismo shvatili poentu ove kratke priče, zbog čega je ustvari, taj jadni i napaćeni seljak stvari najčešće prepuštao sudbini. Naime, ta ista sudbina bi mu već sutradan mogla dovesti nekakvog spahiju, gospodara života i smrti na tom prostoru, koji bi mu u trenutku, jednim potezom (ili naređenjem) mogao obezvrijediti i uzaludnim učiniti sav njegov trud koji bi uložio u obrađivanje njive ili uređivanje svog dvorišta.

Napravivši ovu malu digresiju, zapitao sam se, da li je to kolektivno nasljeđe u nama još uvijek, ne samo prisutno, već i do te mjere snažno, da i dan-danas, kada imamo priliku da svoj i svijet oko sebe uredimo na nama odgovarajući način, to uređivanje ipak olako prepuštamo nekom drugom. Zapravo, pod smokvinim listom praznih priča, u kojima tu našu pasivnost i inertnost pokušavamo maskirati nekakvom (najčešće) imaginarnom inferiornošću, mi ustvari prikrivamo nezainteresovanost, te manjak hrabrosti i samopouzdanja koji nam nedostaju kako bismo preuzeli odgovornost i uhvatili se u koštac sa problemima koji nas okružuju. Nasuprot tome, spremni smo da satima, danima, pa i mjesecima po raznoraznim birtijama ili lokalnim internet forumima, mudrujemo o nekom problemu, umjesto da se konstruktivno uključimo u njegovo rješavanje.

Obično to jalovo, maratonsko mudrovanje završava najmudriji, i to poznatom (našem narodu omiljenom) kafanskom doskočicom - "Svi su oni lopovi". Možemo li se onda s pravom nazvati mazohistima, ako smo u stanju da takvim ljudima, u najmanju ruku, sumnjivog morala, neodgovorno prepustimo sudbinu nas, a danas, sutra i naše djece? Šta se to dešava sa nama u ovom „moru slobode“ u kome smo se odjednom našli? Da li nas je ružičasta televizija, na čijem programu svakodnevno defiluju pijane i drogirane, umno bolesne nakaze, prikazujući nam iskrivljenu sliku stvarnosti, ubijedila da je odgovoran život u kome se poštuju tradicionalne ljudske vrijednosti prevaziđen? Da je danas došlo vrijeme hedonizma, moralne izopačenosti i lake zabave i da ne trebamo uzalud trošiti vrijeme na građanski aktivizam u cilju postizanja nekih zajedničkih ciljeva, kada dragocjeno vrijeme potrošeno na to, možemo provesti racionalnije. Naprimjer, slušajući najnovije hitove Jelene Karleuše ili njoj sličnih (ako uopšte postoji neko nalik na onakvu nakazu), trgovaca ljudskom nesrećom, kojima je jedini cilj veličanje gluposti, bez obzira na posljedice po društvo i okolinu (svaka sličnost sa maksimom kapitalizma je slučajna, ili ipak ne).

Dakle, ne dozvolimo televiziji da nam kreira svijest, već iskoristimo tu slobodu, kojom nam stalno mašu pred očima. Sloboda, sama po sebi, pretpostavlja odgovornost, stoga je preuzmimo kako bi ovaj naš grad koliko sutra bio bolje mjesto za život svih nas. Moramo prestati da se ponašamo kao posmatrači u sopstvenoj utakmici, pa da onda za poraz, koji zbog naše nezainteresovanosti neminovno slijedi, po pravilu krivimo roditelje, profesore, političare, masone, Marsovce ili jednostavno, samo zlu sudbinu, koja se tobože na nas, ni krive ni dužne okomila. Prnjavor je zbir svih nas koji u njemu živimo, tako da ne može on da se promjeni, a svi mi da ostanemo isti. Što prije postanemo svjesni toga da nismo tako nemoćni, kakvim se ponekad sami sebi činimo, prije ćemo moći da djelujemo. Shvatimo da naš ukupan uspjeh zavisi od naše želje da popravimo ono čime nismo zadovoljni, volje da se dogovorimo o prioritetima, te od sposobnosti da svu raspoloživu zajedničku energiju koncentrišemo i usmjerimo na ostvarenje dogovorenog cilja. Prema tome, do nas je.

Saša Aulić 28.07.2012.

Да чујемо коментаре!
Хроничар свакодневнице

vedran@prnjavor.info

grlica
Posts: 1867
Joined: 12.01.2012. 23:54

Re: Kolumne prnjavor.info

Post by grlica »

pih , -čista petica!
imam moćno pero - jezik srpski

User avatar
Magyar
Posts: 1135
Joined: 18.12.2009. 10:21
Location: Lazina voda

Re: Kolumne prnjavor.info

Post by Magyar »

A vec sam se zapitao da li je moguce da samo meni smeta Pink :D ! Lijepo sroceno :smt006
Sve što možeš danas, uradi juče!

User avatar
MAXIMUS
Posts: 3189
Joined: 07.05.2007. 11:19

Re: Kolumne prnjavor.info

Post by MAXIMUS »

Tekst je na mjestu .
Čak što više rješenje izgleda jednostavnije od problema ali da li je to baš tako !? Budi slobodan uzmi sudbinu u svoje ruke i kreni u bolju budućnost ( ili što bi rek*o Radovan III ,,pobi *ovna i gotova stvar,, ) :lol:
Svaka sloboda kroz istoriju je životima i krvlju plaćena pa sam pesimista u smislu da je dovoljno izaći na izbore i izboriti svoju slobode . Uzeću za primjer zadnje veće okupljanje ,,Okupirajmo Val Strit,, rekao sam istu stvar ...revolucije nema bez krvi , ma kako ružno zvučalo ! I šta se dogodilo !? Čisto zbog medija i ,,demokratske tradicije,, trpili su ih ( vjerovatno i zbijali šale na njihov račun ) zatim je policija LAAAGAAANOOOO rastjerala okupljene i to SA NALOGOM U RUCI :!:
Kod nas nije ništa drukčije u stvari jeste , kod nas je još radikalnije ...

Sloboda je skupa roba , ali sloboda u pravom smislu riječi !
Čini mi se , rođače , da je standard pokvario ljude ...
Jedu g)ovna i sanjare .
DŽ. Štulić

Lasse
Posts: 193
Joined: 17.07.2011. 14:57

Re: Kolumne prnjavor.info

Post by Lasse »

Ни у ком случају! Право гласа на изборима је само један вид слободе, који је без слободе мишљења и моћи расуђивања по правилу контрапродуктиван.

Протести на Вол Стриту су показали да у САД-у постоји грађанска свијест и велико незадовољство које је сваким даном све веће, тако да су ти протести направили помак и утабали стазу неким сљедећим који ће још више пољуљати тај неправедни систем. Идеологија неолибералног капитализма је историјски млада и тек прије неких 20ак година је постала доминантна у свијету, тако да још није пређена та граница преко које би људи били спремни да се ухвате пушака. Знаш како кажу, "мрак је најцрњи прије самог свитања", а сигурно је да та најцрња тачка још није достигнута.
Видиш, у САД-у можемо пронаћи и неке позитивне примјере. Рецимо онај из Capitalism A Love Story ( који бих свима овдје препоручио, а на којем сам ти захвалан :) ) у којем су радницима једне творнице, након одлучног и вишедневног штрајка, испуњени сви њихови захтјеви. Такве примјере треба да слиједимо, јер нам они свједоче да се заједничком борбом могу постићи многи циљеви.
Last edited by Administrator on 30.07.2012. 17:37, edited 1 time in total.
Reason: Bespotrebno citiranje

User avatar
MAXIMUS
Posts: 3189
Joined: 07.05.2007. 11:19

Re: Kolumne prnjavor.info

Post by MAXIMUS »

Rekoh ,,revolucija bez krvi , ma koliko ružno zvučalo,, je najradikalniji čin i daleko od toga da sam pristalica jednog takvog rješenja !
Međutim ti ,,utabani putevi,, su trenutni minimalni pomaci koji su tromi i dok ,,prosvjetljena demokratska publika,, napravi sledeći potez ka pravednijem društvu ovi isti će donijeti tri nova zakona ili osmisliti novi napad na trgovački centar tako da će pod plaštom straha smanjivati ljudske slobode i raditi svoj posao ispod žita .

Navodiš primjer tvornice u Americi i štrajka !? Šta misliš taj isti štrajk kako bi ovde završio !? Uostalom bilo ih je da li se išta promjenilo !?
Čini mi se , rođače , da je standard pokvario ljude ...
Jedu g)ovna i sanjare .
DŽ. Štulić

User avatar
regeman
Posts: 8267
Joined: 19.05.2003. 22:24
Location: kingston

Re: Kolumne prnjavor.info

Post by regeman »

u sad postoji gradjanska svijest od nastanka SAD. Da se hoce uciti od njih se moze dosta toga nauciti.
Nazalost, jedini uvid u usa nasem covjeku su radikalski sajtovi i slicne gluposti o teorijama zavjere. Kad citam po netu nekad mislim da niko bolje ne poznaje Amere i teorije zavjere od Srba...
Ameri su protestvovali protiv rata u Vijetnamu...cak je i woodstock tako nastao kao refleksija bunta....jel bilo kod nas protesta? jeste kad su hapsili svercere ratne..
nas problem je nedostatak individualnosti...i stekare smo od ljudi.. u Prnjavoru kad god su unistavali nesto ili skrnavili..stare zgrade, pa ono staro drvo..svi smo stajali sa strane, kao i u B. Luci..protesti od 200 ljudi..dobro ali malo..

inace tekst je odlican..
That same year, Strummer reportedly cried when he learned that "Rock the Casbah" had been adopted as a slogan by US bomber pilots in the Gulf War.

Lasse
Posts: 193
Joined: 17.07.2011. 14:57

Re: Kolumne prnjavor.info

Post by Lasse »

Не бих рекао да су минимални и троми. Штавише, сива еминенција америчке политике Збигњев Бжежински, све гласније говори о једној новој идеологији- "капитализму с људским лицем", која би представљала морално одговорнији капитализам од овог који имамо данас. То заговара, прије свега, зато што увиђа незадовољство грађана и зато што види да америчком друштву пријети колапс. Да ли би био принуђен да нуди уступке и говори о новој идеологији, да није под притиском протеста? Мало вјероватно.

Овдје је ситуација тежа из два разлога. Људи су навикнути на тежак живот (поготово за вријеме и након рата), па су у стању да годину (и више) дана раде без накнаде. Након годину дана ступе у штрајк, да би се онда на крају задовољили са двије плате, којим би их послодавац вратио на посао. Осталих 10 заврши у његовом џепу. И тако у круг.
Други разлог је песимизам, мањак вјере у сопствене могућности и бојазан да би их послодавац могао отпустити (јер на бироу чека безброј таквих) уколико покушају да истрају.
И поред ова два разлога сигуран сам да постоје и позитивни примјери, у којима су штрајкачима, након што су истрајали, уважени њихови захтјеви.

User avatar
MAXIMUS
Posts: 3189
Joined: 07.05.2007. 11:19

Re: Kolumne prnjavor.info

Post by MAXIMUS »

U suštini raspravljamo da li je čaša napola prazna ili napola puna ! :D

Dotični gospodin Zbignjev nije usamljen u svojim razmišljanjina , svojevremeno su i komunisti-socijalisti razmišljali da mogu ,,nagovoriti,, kapitaliste da prepuste fabrike radnicima pa su ih naznali socijalisti utopisti . I danas je puno ,,utopista,, ako misle da će od globalnih kapitalista izvući novac i upotrjebiti ih za humanije društvo sa puno više socijalne pravde .
Na kraju krajeva 60-ih imali smo sistem u kome su bogatiji odvajali više a radnik je bio zaštićen radničkim pravima . U suštini trebali bi se vratiti na sistem prije 50 godina i EEETOOO REŠEENJA !
Malo morgen ! To znači mnogo manje miliona bankama i ostalim bogatunima a toliko su godina potplaćivali ( oni to zovu ,,ulagali,, ) političare da bi se donijeli današnji zakoni i naveli vodu na svoj mlin.
Čini mi se , rođače , da je standard pokvario ljude ...
Jedu g)ovna i sanjare .
DŽ. Štulić

Lasse
Posts: 193
Joined: 17.07.2011. 14:57

Re: Kolumne prnjavor.info

Post by Lasse »

Мишљења сам да ће се и банкари, капиталисти радије одрећи једног дијела колача, него што ће довести у питање свој положај. Наравно, не у тој мјери да фабрике препусте радницима, али у некој прихватљивијој мјери сигурно да. Бжежински није наиван. Нити је он некакав хуманиста, нити га погађа тежак положај радника, али му је савршено јасно да је овакав неправедан систем, без одређених корекција у корист (већине) сиромашних, осуђен на пропаст.

Lasse
Posts: 193
Joined: 17.07.2011. 14:57

Re: Kolumne prnjavor.info

Post by Lasse »

http://www.vaseljenska.com/misljenja/za ... dan-odsto/

"Тко је у нама убио потребу да будемо људи? Да ли је нормално мирити се са цркавањем на рате? Психијатри нам ништа не објашњавају, луднице су препуне, посла преко главе."

User avatar
MAXIMUS
Posts: 3189
Joined: 07.05.2007. 11:19

Re: Kolumne prnjavor.info

Post by MAXIMUS »

dobar tekst !
Čini mi se , rođače , da je standard pokvario ljude ...
Jedu g)ovna i sanjare .
DŽ. Štulić

Lasse
Posts: 193
Joined: 17.07.2011. 14:57

Re: Kolumne prnjavor.info

Post by Lasse »

Ако имаш времена, прочитај још који, текстови су јој одлични. Њени преко Саве је не воле претјерано, кажу да је контраверзна. :)

User avatar
MAXIMUS
Posts: 3189
Joined: 07.05.2007. 11:19

Re: Kolumne prnjavor.info

Post by MAXIMUS »

Čitao sam njene tekstove ,,piskaralo,, je prati preko FB ... rijedak slučaj ,,sjevernih nam susjeda,, i razmišljanja . :)
Čini mi se , rođače , da je standard pokvario ljude ...
Jedu g)ovna i sanjare .
DŽ. Štulić

Lasse
Posts: 193
Joined: 17.07.2011. 14:57

Re: Kolumne prnjavor.info

Post by Lasse »

http://www.politika.rs/rubrike/region/P ... og.sr.html

Изузетак или будуће правило?

Post Reply