RTV - pretplata

Radio, TV, internet, štampa...

Moderator: aquarius

Plaćate li TV-pretplatu ?

DA
25
56%
NE
20
44%
 
Total votes: 45

User avatar
radnik
Posts: 65
Joined: 13.03.2010. 23:03

Re: RTV - pretplata

Post by radnik »

KAMIKAZA wrote:Ja sam za to da se pretplata naplacuje procentualno od licnog dohodka ,recimo 0,05%;pa ko ima vecu platu ili penziju ,neka da vise. :wink:
Slažem se. Dajte veću platu. Sve ostalo lako je riješiti.
u radu je spas

User avatar
VUK-RS
Posts: 613
Joined: 03.08.2005. 04:41
Location: Прњавор

Re: RTV - pretplata

Post by VUK-RS »

Televizije pišu tužbe zbog bojkota naplate

Banjaluka - U BiH vlada opšte nezadovoljstvo naplatom RTV pretplate. Nisu zadovoljni ni javni servisi ni telekom operateri, koji su već šestu godinu, praktično, inkasanti, a više od svih gunđaju – pretplatnici.

Dok se javni servisi bore sa slabom naplatom i traže načine kako da brže prikupljaju novac, telekomima ne odgovara što, kako tvrde, gube pretplatnike, iako uzimaju proviziju za tu uslugu. U međuvremenu su javni servisi tužili nekoliko stotina hiljada telefonskih pretplatnika koji nisu plaćali RTV taksu.

Značajan bojkot plaćanja RTV takse posledica je, tvrde u udruženjima potrošača, kršenja Zakona o zaštiti potrošača BiH po kojem se dve usluge ne smeju naplaćivati istim računom. Promena sistema naplate ne odgovara javnim servisima, jer nisu spremni da plaćaju inkasante. Ne pristaju ni na sistem posebnih računa, jer bi imali poštanske troškove i pad naplativosti.

Međutim, i u sadašnjem sistemu javnim emiterima ne ide glatko. Muku muče sa sporim sudskim procesima, pa je tako FTV pokušala da pred Ustavnim sudom BiH isposluje da prečicom naplati dugovanja. Ustavni sud BiH u sredu je odbio apelaciju FTV, u kojoj je ovaj javni servis zahtevao da račun za RTV taksu bude izvršni akt. Šef kabineta predsednika Ustavnog suda BiH Nedim Ademović objašnjava da je FTV smatrala da su potraživanja od dužnika u stvari pravo na imovinu i da oni na osnovu računa mogu da idu na direktno izvršenje. „Zahtevali su da ne moraju da idu na sud, prolaze parnicu, čekaju pravosnažnu sudsku odluku, pa tek onda idu na izvršenje. Međutim, sudovi su smatrali da se račun ne može smatrati izvršnom ispravom, nego da moraju da tuže dužnike“, kaže Ademović. Federalna televizija se pozivala na ustavno pravo na imovinu. Drugim rečima, RTV taksu tretira kao deo imovine. Komentar u FTV juče nismo mogli da dobijemo.

Mada se nije žalila Ustavnom sudu, i Radio televizija RS od telefonskih pretplatnika potražuje oko 50 miliona KM. „Za pet godina naplate trebalo je da prikupimo 159 miliona KM, a mi smo naplatili 99 miliona KM“, kaže predsednica Upravnog odbora RTRS Radmila Čokorilo. Ona ne krije da su se neki od pretplatnika dosetili modela da izbegnu plaćanje takse, pa su prešli” na manje telekom operatere, koji nemaju ugovore sa javnim servisima. Nezvanično, i od tih deset „malih“ alternativnih telekoma se traži da od početka iduće godine uđu u posao sa RTV servisima.

Bez obzira na to, RTRS u odnosu na FTV ima bolju naplatu – oko 70 odsto. Inače, najlošija naplata u BiH je u zapadnoj Hercegovini – do 15 odsto. Direktor za razvoj udruženja za zaštitu potrošača „Plava sfera“ Danijel Malić kaže kako imaju mnogo pritužbi građana zbog RTV takse i da ih bojkot ne čudi.

„Mi smo takođe za plaćanje RTV takse, ali ona mora da bude odvojena od telefonskog računa! Zakon o zaštiti potrošača BiH je rekao da se više usluga ne može ispostavljati na jednom računu i tako se krše prava potrošača!“ kaže Malić. On podseća da se ovakav način naplate RTV ne sprovodi u razvijenim zemljama. Bojkot plaćanja RTV takse je, kaže, izazvan nepoštovanjem zakona, pa je i ljutnja potrošača, s te strane, opravdana. Na sve to, isti iznos takse plaćaju i oni koji imaju odličan signal kao i oni koji na svojim televizorima imaju loš prijem. Na pitanje zašto udruženja potrošača nikada nisu podigla tužbe za kršenje zakona, Malić kaže da nemaju kapaciteta da se tome suprotstave.


Inače, prihodi od RTV takse i marketinga sva tri javna servisa uplaćuju se na jedinstven račun. Od toga BHRT pripada pola, a RTRS i RTFBiH po 25 odsto. Tako od jedne RTV takse od 6,90 KM, 3,45 KM ide na račun BHRT, a po 1,73 KM uzimaju druga dva emitera.


Ugovori po starom
Sva tri telekom operatera u BiH „BH Telekom“, „M:tel“ i „HT Eronet“ su još u januaru saopštila da nisu zainteresovana za produženje ugovora s RTV servisima, ali se ovih dana o tome intenzivno pregovara. „Očekujemo da će ugovori, koji ističu krajem ove godine, ipak biti produženi. To je najefikasniji način prikupljanja RTV takse“, kaže član Upravnog odbora BHRT Nikola Deretić.

(Blic.rs)
Ovaj post je pisan iskljucivo radi povecanja ukupnog broja postova u mom profilu i ni u kom slucaju ne odrazava moje stvarno misljenje o doticnoj temi.

Post Reply