Utihno “ljubavni ples” ukrinskih cvjetova FOTO

Dani Preobraženja Gospodnjeg su period kada se u koritu rijeke Ukrine pojavljuju takozvani bijeli cvjetovi. Ovaj prirodni fenomen, poznat kao “cvjetanje rijeke”, ostavlja bez daha sve koji su ga bar jednom vidjeli, a o ovom fenomenu razgovarali smo sa Gojkom Rapićem sportskim ribolovcem iz Prnjavora.

-Ukrinski cvijet ili vodeni cvijet je vrsta leptira koji u toku svog razmnožavanja izlazi iz vode, obično u avgustovskim, toplim danima. Larve nastale u momentu oplođenja padnu na dno vodene površine i za dvije godine postanu leptiri. Ovaj leptir je poznat i po tome što je odličan mamac za ribolovce, posebno one koji se bave lovom na somove, kaže Rapić koji je dobar poznavalac ovog fenomena.

Poznato je da ove pojave nema ni na jednom drugom vodotoku u Bosni i Hercegovini. Kada se izjednači temperatura vode i vazduha tada Ukrinski cvijet izlazi iz vode.

Nadležne opštinske inspekcije u Prnjavoru i Derventi poduzimaju mjere zaštite ovog fenomena.

-Ranije su donijete zakonske uredbe na osnovu odluke ministarstava da se leptir vodeni cvijet zaštiti jer je to fenomen. Mi te odluke dosta dobro provodimo, jer je od presudne važnosti da zaštitimo Ukrinski cvijet. Ako prekomjerno izlovljavamo to nije dobro, a nije dobro ni uništavanje zemljišta gdje se leptir u obliku larve vraća, a to se dešava ekspolatacijom zemljišta i šljunka. Ukrinski cvijet najviše cvjeta na onim površinama gdje bageri ne ulaze, kaže Rapić.

“Vodeni cvijet” je insekt vrste “ephemeroptera” koji dvije godine u obliku larve živi na dnu rijeke, nakon čega se pretvara u leptira i izlaze na površinu vode zbog parenja. Hiljade insekata u tom trenutku stvaraju utisak da je rijeka “procvjetala”. Cvjetanje se javlja uglavnom u noćnim časovima. Stručnjaci kažu da se ovaj svjetski fenomen može vidjeti još samo na rijeci Tisi u Srbiji i na rijeci Jangcekjang u Kini.

(prnjavorlive.info)

3 Comments

  1. Bas ste zastitili ukrinjski cvat sa svojim zakonom svaka vam cast od rijeke koja ja je bila nsjcistija u Evropi napravili ste kaljugu u kojoj ce pomrijeti sav vodeni svijet a ne samo ukrinjski cavat od kada iz termoelektrane izbavuje izbacuju onaj otrov dpbro je sto nam jos zabe krekecu zakan za zastiti ukrinjskog cvata je bio samo za ribolovce a za termoelktrabu zakon zmiri e da vidimo sada koga ce te kaznjavati..

  2. Pitajte Vuka Hamovica i Dodika zasto Ukrina vise ne cvjeta! Termoelektrana u Stanarima je pogubna za ekologiju opstine Prnjavor ali mi od toga nemamo ama bas nikakve satisfakcije.

    • To zagađenje od strane termoelektrane Dodik hvali kao njegov veliki uspjeh, pa mu vi i dalje dajte podršku, odavno se zna da je stanarski ugalj pun sumpora…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*