U Prnjavoru najčešće “pucaju” brakovi nakon 16 godina bračne zajednice

Izgovoreno sudbonosno da, početak je bračnog života, koji bi trebao da traje, dok traje i životni vijek supružnika.

Za brak se nerijetko kaže da je institucija, ali statistike kažu kako iz godine u godinu raste broj „propalih“ brakova. Kakva je situacija u Prnjavoru po pitanju razvoda, te u kojoj životnoj dobi se ljudi najčešće razvode, pitali smo Centar za socijalni rad. Iz Centra su nam pojasnili kako posjeduju podatke o razvodima u kojima supružnici imaju malojetnu djecu, te dodaju, da u slučajevima gdje bračni supružnici u brakorazvodnim parnicama nemaju maloljetne djece, Centar za socijalni rad ne učestvuje.

„Uvidom u arhivu Centra za socijalni rad Prnjavor u protekle tri godine sudskom presudom razvedena su 94 braka, i to u 2014. godini 30 brakova, 2015. 39 brakova i u 2016. 25 brakova. U prvih 5 mjeseci 2017. godine, razvedeno je 11 brakova“, kažu iz prnjavorskog Centra za socijalni rad.

Brzo u brak, još brže iz braka, ne može se reći za razvode registrovane u Prnjavoru, budući da je najveći broj brakova, razveden nakon 16 i više godina trajanja bračne zajednice.

„Analizom podataka koji se tiču postupka povjere maloljetne djece u periodu 2012 – 2016. godina , dobijen je podatak da je najveći broj brakova razveden nakon 16 i više godina trajanja bračne zajednice. Kada smo analizirali uzrast djece tokom brakorazvodnog postupka, dobijen je podatak da su najčešći razvodi braka u navedenom periodu bili u bračnim zajednicama sa djecom uzrasta od 6 do 10 godina“, navode iz Centra.

Prnjavor.info – Zoran Ančić

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*