Spriječii diskriminaciju korisnika dječijeg dodatka VIDEO

Forum žena PDP-a pozvao je danas Vladu Republike Srpske da što prije u skupštinsku proceduru uputi na usvajanje po hitnom postupku prijedlog izmjena i dopuna Zakona o dječijoj zaštiti “kako bi bila smanjena šteta načinjena ovim zakonom na račun djece sa poteškoćama u razvoju”.

TV K3

Predsjednik Foruma žena PDP-a Banjaluka Dijana Ješić izjavila je da je potrebno izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti, koji je stupio na snagu 1. januara i prema kojem će se dječiji dodatak dijeliti samo za djecu sa težim oblikom invaliditeta, spriječiti diskriminaciju djese sa poteškoćama u razvoju.

“Efekti ovog zakona će se osjetiti u septembru jer će tada doći do potpisivanja ugovora korisnika dječijeg dodatka radi obnovljanja godišnjih ugovora. Tada će oko 2.000 djece ostati bez ovog dodatka”, rekla je Ješićeva na konferenciji za novinare.

Ona je dodala da je apsurd to što se u tom tom zakonu nalazi i povećanje prava određenih kategorija, kao što je dodatak za nezaposlene porodilje u iznosu od 405 KM.

“To jeste odlična i neophodna mjera, ali raditi to nauštrb najosjetljivijih kategorija, odnosno smanjivanjem njihovih prava je nehuman čin”, rekla je Ješićeva.

Predsjednik Foruma žena PDP-a u Prnjavoru Tanja Živković rekla je da će djeci, koja će od septembra ostati bez 90 KM dječijeg dodatka, biti uskraćena osnovna sredstva potrebna za normalno funkcionisanje.

“Nekim ljudima je tih 90 KM jedini prihod, ako uzmemo u obzir da se roditelji djece sa poteškoćama u razvoju ne mogu zaposliti jer je ovoj djeci potrebna cjelodnevna briga”, napomenula je Živkovićeva, koja je i majka djeteta sa poteškoćama u razvoju.

Prema njenim riječima, ove probleme treba rješavati sistemaski jer je u porastu broj djece sa poteškoćama u razvoju, dok je tačan broj nemoguće utvrditi.

SRNA

8 Comments

  1. Zunic sta god je tako to je propalo i osusilo se.Pokusao je kao otmicer i ucjenjivac pa fasova corku,potom trgovina i ostase samo dugovi,u opstini bio je Gataricev savjetnik pa ga ovaj nogira sa posla,drva kada je krao zavrsi u hitnoj i sada neko moze ocekivati da od PDPa nesto ostane u Prnjavoru kada ga on vodi.

    • Urose imas pravo, stvarno taj Zunic je sve upropastio i sve se osusilo sto je takao! Samo da dodam da su Upravni odbori u kojima je bio rezultrali stecajem tih preduzeca(Promet,Cer,Banja,Kozara…),i cacino imanje je rasprodao a kada je u kuci htio biti gazda dobio je prijavu za nasilje u porodici. Da sam na njegovome mjestu i kada idem na malu nuzdu onu stvar rukom ne bih dirao da se ne osusi!

  2. Kave su ovo budalastine?! Pa njen sef je u koaliciji sa SNSDom i na budzetu! Nekome je pametnije da nista ne govori!!!

  3. Ja koliko znam PDP je u Prnjavoru u koaliciji sa SNSDom. Pitati načelnika kako da se riješi ovaj problem. Npr.neka izdvoji iz opštinskog budžeta a ako neće onda neka pita nekoga iz resornog ministarstva i neka rješava problem… Ako hoće, naravno…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*