Proslavili 50 godina mature (Foto)

Prva generacije Osnovne škole “Pali borci” iz Štrbaca (1960-1968) obilježila je 50-tu godišnjicu male mature.

Sad već daleke 1960. godine, prva generacija koja je sjela u klupe Osnovne škole “Pali borci” u Štrpcima brojala je 47 učenika, koji su osam godina kasnije završili svoj osmogodišnji obrazovni ciklus.

Iz školskih dana

Te 1968. godine otišao je svako svojim putem, u potrazi za novim znanjima i životnim izazovima, rastala se generacija. Rastala se, ali se opet, nakon 50 godina sastala. Od 47 učenika, 50 godina kasnije, na istom mjestu, okupilo se njih 24, koji su evocirali uspomene na đačke dane provedene u štrbackoj školi. Nisu svi bili tu, jer njih 10 više nije među živima, dok ih 13 nije došlo na ovaj jubilarni susret.

Prozivka u školi

“Susret je počeo prozivkom u školi u Štrpcima, nakon zajedničkog slikanja, autobusom smo kroz selo krenuli do crkve, gdje je održan parastos za one koji nažalost danas nisu više sa nama, te je položeno cvijeće i zapaljene svijeće na 6 grobova, učenika ove generacije, sahranjenih u Štrpcima”, rekao je Nemanja Vasić jedan od 47 učenika ove generacije.

Vasić je istekao kako su autobusom obišli i Kainovića mlin, a nakon toga je usledio odlazak na ribnjak, gdje je druženje nastavljeno uz gitaru i harmoniku do kasno u noć.

Nastavak druženja

“Druženje učenika iz osnovne škole nekako je mnogo emotivnije nego ono iz srednje škole. Svi smo iz istog sela, pa sjećanja odu do samog djetinstva, a obradujemo i sve ljude koje sretnemo tad”, kaže Vasić.

Pored 24 učenika, druženju i susretu generacije prisustvovao je i tadašnji direktor škole, kao i 3 nastavnika.

Prnjavor.info / Z. Ančić /

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*