Pronašao rijetku vrstu gljiva (Foto)

Za veliku polipovku vjerovatno mnogi nikada nisu čuli. Radi se o vrsti gljive, neobičnog izgleda, koja je rijetka na našim prostorima. Ono što je zanimljivu za ovu gljivu je da nije jestiva, ali je isto tako u nekim državama poput Hrvatske zakonom zaštićena, zbog svoje rijetkosti.

Šetajući šumama Prisoja, u potrazi za jestivim gljivama Dragan Peulić je naišao i na ovu neobičnu gljivu.

„Dugo već berem gljive, ovakvu sam samo jednom vidio u životu, bilo je to 2014. godine. Drugi susret sa ovom neobičnom gljivom desio se juče. U početku nisam znao o kakvoj vrsti gljive se radi, međutim kada sam kasnije malo istražio, shvatio sam da se radi o veoma rijetkoj vrsti“, kaže Peulić.

Rijetka, nije jestiva, a zaštićena ukrtako bi se mogla opisati ova vrsta gljive. Ona potiče iz Australije, a na tlo Evrope prenešena je tokom Prvog svjetskog rata. Česta je na području Francuske, Njemačke, dok je rijetka na našim prostorima, pri čemu je u Hrvatskoj i zakonom zaštićena.

„Po neugodnom mirisu kojeg sam osjetio kada sam prišao ovoj gljivi, svatio sam da nije jestiva. Ipak istraživajući sam došao do podatka da gljiva nije jestiva, ali nije ni otrovna, a interesantno je i to da je recimo u Hrvatskoh zakonom zaštićena, iako nije jestiva“, istako je Peulić.

Prnjavor.info / Z. A. /

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*