Promovisana knjiga “Priče plišane zavese”

U Domu kulture u Prnjavoru sinoć je održana scenska promocija knjige “Priče plišane zavese” autora Brankice Radonjić iz Prnjavora, dugogodišnjeg umjetničkog rukovodioca Dramske scene Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta”.

Sadržaj knjige posjetiocima su uz izvođenje prigodnih skečeva dočarali glumci “Prosvjetinog” dramskog pozorišta.

Radonjićeva kaže da ova knjiga, koja sadrži 15 dramoleta za djecu, predstavlja korisno štivo za prosvjetne i pozorišne radnike koji imaju namjeru da postavljaju kratke dramske komade na dječijoj sceni.

“Ove su priče nastajale unazad nekoliko godina, prije svega iz naše potrebe da imamo kvalitetne dramske tekstove, kratke forme za nastup u vrtićima, školicama, školskim sekcijama”, pojasnila je Radonjićeva.

Ona je naglasila da posebnu čast predstavlja činjenica što je knjigu objavila izdavačka kuća “Pčelica” iz Čačka, što je prvi put da se neko od autora iz BiH našao u njihovom izdavačkom programu.

“Svi koji se bave radom sa djecom znaju kakva je reputacija `Pčelice` kada je u pitanju dječija literatura i didaktika za osnovnu školu”, kaže ona.

Recenzent knjige Ranko Pavlović ocijenio je da se među “plišanim koricama” Brankice Radonjić smjestilo 15-ak vrlo lijepih i zanimljivih igrokaza koji su prihvatljivi za dječije školske dramske sekcije, ali istovremeno i za ozbiljniju dramsku scenu.

Pavlović kaže da su u ovim igrokazima djeca spremna da se igraju, ali i razmišljaju, te povremeno prave određene “zvrčke”, odnosno ponašaju se upravo onako kakva djeca i treba da budu.

“Brankica vješto pored djece u igrokaze uklapa mame, tate, bake, deke, tetke, teče. LJudske osobine daje mravima i drugim životinjama, kao da piše basne, oživljava Snješka Bijelića, Djeda Mraza, oklagije i još mnogo toga, drugim riječima svega ima iza te plišane zavjese”, istakao je Pavlović.

Večerašnjoj promociji prisustvovao je i dugogodišnji saradnik prnjavorskog amaterskog pozorišta Srećko Marčeta, član Teatra “Scena” iz Novog Grada, koji je rekao da Radonjićeva, osim što ima veliki talenat za dramsku scenu, odlično i piše.

Marčeta kaže da se čitajući knjigu, uz pojedine priče i sam vratio u djetinjstvo, u vrijeme igre i maštanja.

On nije isključio mogućnost da se neke od priča iz “plišane zavjese” nađu i na sceni pozorišta sa kojim radi.

SRNA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*