Projekt građanin: Učenici pokrenuli akciju nabavke kanti i kontejnera za smeće

“Projekt građanin” je praktični dio Civitas programa, u sklopu kojeg su učenici srednjih škola ohrabreni da odaberu problem iz svoje zajednice, da istraže postojeće mjere javne politike, da razviju svoja rješenja koja predstavljaju nadležnim institucijama, i da kreiraju akcione planove za implementaciju svojih rješenja.

Radeći na projektu “Ja građanin” učenici prnjavorske Gimnazije pokrenuli su akciju nabavke kontejnera i kanti za smeće u najfrekventnijim dijelovima opštine. U sklopu projekta učenici su postavili i nekoliko anketnih pitanja. Neka od pitanja su: Da li u vašem naselju nedostaje kanti za otpatke? Da li postoji problem kabastog otpada u vašem gradu? Smatrate li da KP Park čini dovoljno za higijenu grada?

Takmičenja učenicima daju priliku da praktično provedu ono što su naučili, i da vježbaju svoje sposobnosti da želje pretvore u stvarnost. Učestvovanjem u “Projektu građanin” učenici su u proteklih 15 godina uspjeli inicirati usvajanje i izmjene zakona na svim nivoima vlasti, uveli su inkluzivno obrazovanje u škole, izgradili školska igrališta, sportske sale i omladinske centre, proveli niz humanitanih i ekoloških akcija u svojim lokalnim zajednicama.

Prnjavor.info / Z. A. /

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*