Profesori i studenti iz Rusije u posjeti farmi muznih krava „Usorac“

Profesori i 50 studenata Državnog poljoprivrednog univerziteta “Petar Prvi” iz Voronježa Rusija,  borave u uzvratnoj posjeti Univerzitetu u Istočnom Sarajevu. U okviru ove 7-mo dnevne studijske posjete, ruski studenti i profesori protekle sedmice posjetili su i farmu muznih krava Usorac u Prnjavoru.

50 studenata i profesora iz Rusije sedam dana borave  u RS. Radi se o projektu akademske razmjene između dva Univerziteta – državnog poljoprivrednog iz Voronježa Rusija i Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Osnovni cilj je  razmjenjivanje iskustava  u nauci i obrazovanju, ali i uopšte upoznavanje kulture, standarda i načina života sa naših prostora. U okviru sedmodnevnog putovanja, Rusi su posjetili i farmu muznih krava „ Usorac“ u Prnjavoru. Bilo je ovo odlično iskustvo za buduće  ruske poljoprivrednike, kažu profesori.

„Za studente je ovo dobra praksa, jedno veliko iskustvo i mislim da im se veoma svidjelo“, rekao je Roman Lucenka profesor na Državnom poljoprivrednom univerzitetu „Petar Prvi“,   Voronjež –   Rusija.

Nikiti Lisinov, studentu treće godine  Univerziteta u Voronježu,  mnogo se dopalo ovo studijsko putovanje, dopada mu se naš kraj i naši studenti sa kojima se upoznao. Svidjelo mu se i na Farmi Usorac. Iznenađen je tehnologijama koje se koriste, ali i cijenom mlijeka na našem tržištu- kaže litra mlijeka je džaba.

Na Farmi „Usorac“ su se upoznali sa radom farme, tehnologijom koja se upotrebljava i sa robotskom mužom, koju nažalost ni većina farmi u Rusiji još nema, kaže Vladimir Usorac. Dodaje i da njihova posjeta daje šansu domaćim prizvođačima da pokažu koliko su  ozbiljni proizvođači i da imaju šta ponuditi.

„Mislim da su iznenađeni sa nivoom proizvodnje u RS, od tehnoligije do ljudskog znanja. I  mislim da će ova njihova posjeta  u velikoj promijeniti sliku o poljoprivredi na našim prostorima“, istakao je Vladimir Usorac.

Usorac dodaje i da ga uopšte ne iznenađuje što su ruski studenti rekli da je cijena litre mlijeka na našim prostorima izuzetno jeftina.  Dodaje da je glavni krivac za to pritisak Evropske unije na naše prostore jer su ostali bez ruskog  tržišta. Poljoprivredni proizvođači se nadaju da će država nešto uraditi po ovom pitanju kako bi se stanje popravilo, inače nam napretka nema, naglašava Usorac. Na Farmi muznih krava „Usorac“ ima 110 muznih krava, a   ukupno oko  200 grla. Prošle godine je isporučeno oko  710 000 litara mlijeka.  Na posjete Farmi Usorac, ruski studenti i profesori sam dan poslije posjetili su stočarski centar u poljoprivrednom Institutu u Banja Luci.

TV K3

1 Comment

  1. То је једна од најмодернијих фарми у Републици Српској и БиХ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*