Prnjavorčanin u vojsci Srbije

Kada se nešto istinski voli, želi, kada se ka tome teži, onda ne postoji nijedna nesavladiva prepreka, koja bi spriječila da se do zacrtanog cilja dođe.

Ljubav prema vojsci, uniformi, odvela je Prnjavorčanina Miloša Brkovića do Srbije, gdje trenutno služi vojni rok. Mladić rođen 1991. godine po završetku srednje škole, pokušao je upisati Policijsku akademiju, ali nije uspio. Nakon toga zasnovao je radni odnos. Radeći u nekoliko prnjavorskih firmi, stigao je do pet godina radnog staža, ali i do saznanja da svi poslovi koje je radio, nisu nešto što ga ispunjava. Shvatio je da je vojna umiforna nešto što će ga učiniti srećnim.

“Ljubav prema otadžbini, patriotizam, želja da nešto novo naučim u životu, ali i činjenica da me brojni poslovi koje sam prije radio nisu ispunjavali, neki su od faktora koji su uticali da se odlučim za vojsku. Vojska me ispunjava, sama uniforma kad je vidim odmah me usreći, to je ono što u životu želim”, kaže Brković.

Sa obuke u Somboru

Jedan od preduslova da bi se prijavio u vojsku Srbije bilo je državljanstvo, a kako sam kaže, isključivo zbog vojske izvadio je državljanstvo.

“U BiH vojska je profesionalna, u Srbiji je nešto drugačije. Ovde prvo moraš da odslužiš vojni rok, koji nije obavezan, na dobrovoljnoj je bazi, a po odsluženju roka možeš konkurisati za posao profesionalnog vojnika vojske Srbije”, pojašnjava Brković.

Prijavio se, bio je pozvan, testove, ljekarske preglede uspješno prošao u Novom Sadu. Vojni poziv dobio je 20. maja, a na odsluženju vojnog roka nalazi se od 1. juna.

Sa obuke u Šapcu

“Vojni rok traje 6 mjeseci. Prvo sam bio u Somboru 40-ak dana na osnovnoj pješadijskoj obuci. Zakletvu sam položio 30. juna u Valjevu. Bio sam još u Požarevcu i Šapcu, a trenutno se nalazim u Novom Sadu u sastavu Riječne flotile”.

Po VES-u ( vojno evidenciona specijalnost) Brković je 11702. inženjerija, pontorinac. Po okončanju vojnog roka, gdje su mu još dva mjeseca ostala, planira, kaže, ostati u vojsci.

“Osjećaj je izvanredan, zadovoljan sam. Ovo je nešto što sam oduvijek želio, i sa čim želim i dalje da se bavim. Već sam konkurisao za profesionalnu vojnu službu, tako da u vojsci želim ostati i po odsluženju vojnog roka. Na obuci u Šapcu dobio sam čin razvodnika, prvi vojnički čin. Prvi, ali ne i posljednji”, poručio je za kraj Brković.

Prnjavor.info – Z. Ančić

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*