Prnjavor: Dvije decenije “Ukrajinske ljetne škole Andrej Šepticki” (FOTO VIDEO)

U povodu završetka ovogodišnje „Ukrajinske ljetne škole Andrija Šepticki“ u Prnjavoru, posjetili smo Duhovni centar te sa sveštenstvom i polaznicima škole razgovarali o značaju i svim prednostima ovog jedinstvenog nastavnog programa koji već 20 godina opstaje pod okriljem Ukrajinske crkve, u Prnjavoru.

TV K3

Davne 1998.godine, ideja tadašnjeg paroha prnjavorskog, protojereja stavrofora Petra Ovada prerasla je tokom godina u jedinstven nastavni  projekat nazvan po čuvenom ukrajinskom mitropolitu Andriji Šeptickom, najzaslužnijem za očuvanje ukrajinskog identiteta. Upravo je to i bila ideja njenog tvorca da svakom zainteresovanom školarcu pruži osnovna znanja o svojoj postojbini.

Nekadašnji polaznik a danas voditelj škole, jerej Orel Zakaljuk kaže da je cilj ovog projekta da mlade ljude uče, školuju, obrazuju da bi i oni jednog dana postali animatori škole.

Grkokatoličkom vikarijatu Križevačke eparhije u BiH ovo je veoma bitan projekat, kaže episkopski vikar grkokatoličkog vikarijata Križevačke eparhije u BiH Miroslav Krnješin.

„Mi moramo ulagati u mlade i omladinu, prenositi na njih vrijednosti i znanja. Ako se to propusti, imaćemo nesigurnu budućnost“, kaže Krnješin.

Škola je organizovana po istom principu, kao i sve škole. Polaznici pohađaju časove iz ukrajinskog jezika, istorije, geografije, vjeronauke, liturgike, muzičkog i likovnog vaspitanja, etno muzikologije… održavaju se radionice a učenici, pošto dolaze iz svih krajeva RS pa i šire, borave u Duhovnom centru tokom trajanja škole 30.jula do 12.avgusta.

Sofija Zastavni je u Ljetnoj školi već 10 godina, i svake godine rado joj se vraća.

Posebnu čast prnjavorskim ukrajincima svojim dolaskom u Ukrajinsku ljetnu školu učinio je križevački vladika Nikola Kekić. Kaže da su ovakvi projekti od izuzetne važnosti  posebno za mlade, jedinstvena prilika, jer ovakva škola postoji samo u Prnjavoru, da dožive zajedništvo i ukrajinski identitet.

Opština Prnjavor će im uvijek biti na raspolaganju. Odnos lokalne uprave prema nacionalnim manjinama tradicionalno je poznat i dobar. Tako će biti i u budućnosti obećava načelnik Darko Tomaš.

Ukrajinsku ljetnu školu pohađa 30-tak učenika iz svih krajeva RS ali i šire.

Nije slučajno da je ona pokrenuta baš u Prnjavoru zato što u našoj Maloj Evropi živi najveći broj Ukrajinaca. Prema zvaničnim staistikama, u Prnjavoru živi oko 1000 Ukrajinaca.

Dijana Milinčić/TV K3

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*