Pomozimo Elmi Mušinović VIDEO

Jeste li znali da RS ima 27 privatnih aviona?? Ako ste i znali niste prihvatili,jer ko bi normalan i prihatio da u jednoj te istoj državi i drušvu,dok jedni kupuju avione,drugi ni za koru hljeba nemaju.Ili preciznije,glad bi i izdrzali ali bolest svog djeteta –teško.Pogledajte priču o porodici Mušinović iz Prnjavora.

Iako skromni i siromašni,bez vlastite imovine,kuće,sa samo jednom platom,porodica Mušinović iz sela Konjuhovci živjela je prilično bezbrižno i za javnost,anonimno.Problemi nastaju,nažalost, rođenjem njihovog trećeg djeteta,djevojčice Elme.

Sreća što su Medina i Anel dobili sestricu biva pomućena sazanjem da je ona bolesna.

Koliko teško,otkriće se uskoro.Na pedijatrijskoj kliici UKC RS dijagnostikovan je teški oblik retardacije a sa deset mjeseci i epilepsija.Agonija počinje i ne prestaje narednih 4 godine,koliko Elma danas ima.Kreću sa terapijom tri antiepileptika,uporedo se rade fizikalne vježbe jer Elma ne hoda.Uključen je i logoped,jer Elma ne priča.Elmi i njenim roditeljima najteže padaju iscrpljujući epileptički napadi,čak nekoliko tokom jednog dana.

I tako i danima i godinama.Zabrinjavajuće je da terapija skoro i ne djeluje.Bolesni od tereta i brige za vlastitim djetetom,Mušinovići pomoć traže na Institutu za majku i dijete u Beogradu a potom i na Klinici za neurologiju i psihijatriju za djecu i omladinu ,također u Beogradu.Dijagnoza je potvrđena ali ni najbolji srbijanski neurolozi ne mogu utvrditi uzrok farmako-rezistentne epilepsije i Mušinovićima predlažu mišljenje inostranih kolega. Očajna potraga za spasenjem djeteta odvodi ih u Švajarsku,u eminentnu Kliniku za epilepsiju,u Cirihu.

I tako za potresnu priču porodice Mušinović saznaje prnjavorska i šira javnost.

Kreću humanitarne akcije prikupljanja novca za Elmin odlazak u Švajcarsku.

Ovaj put biće im potrebno oko 32 i po hiljade švajcarskih franaka..Kao što majka reče,Elmi se prije odlaska na novu dijagnostiku mora isključiti lijek da bi nalaz tj. snimak mozga bio mjerodavan.Isključenjem lijeka isprovociraće se novi napadi.Ni zamisliti ne možemo šta to za malenu Elmu znači ali možemo i moramo sad priskočiti,pokazati svoju ljudsku stranu,probuditi svoju i svačiju savjest,skupiti potreban novac.Jer predaha nema, Elmi je svaki trenutak dragocjen.Do kraja godine,Elma bi trebala za Švajcarsku a prikupljeno je tek nešto više od 6 hijada KM.

Dotakla je mnoge tužna sudbina Mušinovića.Humani ljudi javljaju se sa svih strana,pomažu kako ko može-pozivom humanitarnog broja,donacijama,promocijama,šetnjom,igrom,pjesmom.Prvi u nizu je i humanitarni koncert kojeg je inicirao i organizovao nas sugrađanin ,estradni umjetnik Dražen Grumić čiji sin Kristijan ide sa Elminim bratom Amelom u isti razred.Koncert će biti odrzan 14.novembra,u Domu kulture,sa pocetkom u 20 H.

Dva dana nakon humanitarnog koncerta tj 16.novembra,biće održana humanitarna žurka u lokalu Gradska kafana u Prnjavoru ,koju organizuje Dušan Mandić a 24.novembra Industri bar ugostiće Bobana Rajovića.Sav prihod od prodatih ulaznica biće korišten u humanitarne svrhe-pomoć liječenju naše Elme Mušinović.

TVK3

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*