Pismo nezadovoljnih roditelja mijenjanjem smjena u OŠ ‘Branko Ćopić’

Poštovani sugrađani,

Želimo da vas upoznamo sa nezadovoljstvom roditelja mijenjanjem smjena u OŠ ‘Branko Ćopić’ na mjesečnom nivou. Naime, učenici razredne nastave, od 1. do 5. razreda moraju da pohađaju nastavu jedan mjesec u prvoj, a drugi u drugoj smjeni, a ponekad dva mjeseca u prvoj, a jedan u drugoj smjeni; dok učenici prvog i drugog razreda imaju tri smjene (stručno nazvane: prva, međusmjena i druga) koje se takođe mijenjaju mjesečno.

Oni koji su prošli ovaj ,ritam’ smjena u školovanju znaju o čemu se radi, znaju da je teško uskladiti školske obaveze i vannastavne aktivnosti, časove u muzičkoj školi i odlazak logopedu. Samo ova škola na našoj opštini ima takvu organizaciju (tj. neorganizaciju) rada.

Osnovni razlozi, po navodima direktora, su podjednako opterećenje učenika smjenama i nedostatak učionica.

  1. Da li učenici uopšte treba da budu ,opterećeni’ time što im se smjene mijenjaju iz mjeseca u mjesec pored gradiva koje treba kvalitetno da usvoje? Umjesto da imaju određeni ritam učenja, spavanja i dodatnih aktivnosti, naša djeca čim uspiju to sve da usklade smjena im se promijeni, pa opet slijedi faza privikavanja.
  2. Što se tiče nedostatka prostora – treba da znate da ova obnovljena škola (Hvala još jednom, gospodinu Malinoviću!) ima više prostorija nego stara, a učenika je manje. Prostor može da se reorganizuje i dobije bar još jedna učionica tako da prvi i drugi razredi nemaju tri smjene.

Bilo bi poželjno da učenici smjene ne mijenjaju u toku školske godine i nije nam jasno zašto to neko od nadležnih u školi ne želi da ispoštuje, jer smatramo da dati razlozi nisu opravdani. Vjerovatno imaju neke prioritete, a očigledno je da to nisu učenici, kako treba da bude.

Na usmene primjedbe roditelja direktor škole ne reaguje, pa čak ni na peticiju koju su prošle godine roditelji pisali Školskom odboru, a na prijedlog direktora OŠ ,Branko Ćopić’.

Ne sumnjamo da je većina roditelja za ustaljene smjene, već želimo da oni koji organizuju nastavni proces malo više obrate pažnju na svoje učenike i njihove roditelje, te reorganizuju nastavu od prvog do petog razreda.

Grupa nezadovoljnih roditelja

Da li ste za opciju da se smjene u OŠ ,Branko Ćopić' ne mijenjaju u toku školske godine i da se ukine ,treća' smjena za prve i druge razrede?

  • DA (81%, 802 glasova)
  • NE (19%, 183 glasova)

Ukupno glasova: 985

Loading ... Loading ...

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*