Oštetili radnike i budžet Srpske za 760.000 KM: Evo kako su direktori ribnjaka iz Prnjavora ostvarivali imovinsku korist

Ribnjak Saničani - Facebook.com

Protiv bivših direktora ribnjaka „Saničani“ Rade Ratkovca (58) iz Prnjavora i Pavla Vurune (46) iz Gradiške podnesen je izveštaj zbog sumnje da su krivičnim delima pričinili štetu veću od 760.000 maraka.

U Policijskoj upravi Prijedor rekli su, navodeći inicijale, da se njih dvojica sumnjiče da su počinili krivična dela povreda osnovnih prava radnika, nepravilno izdvajanje sredstava pravnih lica i utaja poreza i doprinosa.

– Oni su osumnjičeni da kao direktori preduzeća za ribarstvo, nepridržavajući se zakona i drugih propisa o plati i njenim naknadama, radnicima nisu isplaćivali obračunate zarade. Nisu uplaćivali ni obračunate poreze i doprinose, čime su oštetili radnike pomenutog ribnjaka za 444.282 marke – pojasnili su u policiji, gde su precizirali da su na taj način počinili krivično delo povreda osnovnih prava radnika.

Osim toga, zbog nepravilnih izdvajanja sredstava pravnih lica oštetili su budžet Republike Srpske za 249.701 marku.

Kada je u pitanju utaja poreza, policija ih sumnjiči da su kroz poslovne knjige preduzeća nisu evidentirali diskontnu prodaju 15.802 kilograma ribe, sa ostvarenim prihodom od 71.047 maraka.

– Taj dobijeni novac nisu uplatili na žiro račun preduzeća, već su deo novčanih sredstava iskoristili za kupovinu repromaterijala. Drugi deo su dali većinskom vlasniku, što je okarakterisano kao lični dohodak, na koji nisu obračunali ni uplatili porez. Time su oštetili budžet Srpske za 46.643 marke – dodali su u policiji.

Ukupna šteta pričinjena navedenim krivičnim delima iznosi 762.478 maraka, za koji iznos su ostvarili protivpravnu imovinsku korist.

Bivši radnik ribnjaka „Saničani“ Dejan Krneta rekao nam je da je on još 2016. godine podneo krivičnu prijavu protiv odgovornih lica u ovom preduzeću.

– Vlasnik preduzeća je Radojica Ratkovac i on stoji iza svega što se dešavalo u Ribnjaku. Rade je njegov brat, koji je bio radnik u ribnjaku i kojeg je postavio za direktora, ali ga se nije puno pitalo. Takođe i Vuruna je bio tehnolog, pa zatim direktor – istakao je Krneta, koji kaže da više nije mogao trpiti nepravdu, pa je u novembru prošle godine dao otkaz.

Kaže da postoje mnoge malverzacije koje su rađene u ribnjaku, a ističe da je plata kasnila i do 7 meseci.

– Zadnjih meseci je malo bolje stanje kada je u pitanju plata. Međutim, svaku platu koju smo dobili bila je na ruke, odnosno na crno. Kada preuzmemo platu morali smo potpisati da je to beskamatna pozajmica koju nam daje vlasnik Radojica Ratkovac i koju moramo vratiti do kraja godine – istakao je Krneta.

Osim toga, navodi i da im nekoliko godina nije plaćeno zdravstveno i penziono osiguranje, a kada je u pitanju prevoz kaže da im nije uplaćen 38 meseci.

Juče nismo uspeli stupiti u kontakt sa odgovornim osobama iz ribnjaka „Saničani“, jer se u ovom preduzeću nisu javljali na telefon.

Predsednik sindikata direktor

Bivši radnik ribnjaka „Saničani“ Dejan Krneta kaže da je u poslovanju ovog preduzeća bilo mnogo apsurda, a kao jedan od njih naveo je i postavljanje novog direktora.

– Dosadašnji predsednik sindikata je postavljen za direktora. Pa onda se može zaključiti kako je štitio prava radnika, ako sada štiti interese vlasnika – istakao je Krneta.

6 Comments

  1. I sad da vidimo efikasnost inspekcijskih organa. Takvo nešto se dešavalo i u Ribnjaku Prnjavor. Naime radnici su radili par godina na crno. Nisu bili prijavljeni te im nisu uplaćivani doprinosi za socijalno i penziono. Sad su prijavljeni al im se ne uplaćuju doprinosi i kako ispriča jedan od radnika bplje mu je bilo dok nije bio prijavljen te je socijalno ostvarivao preko biroa za zapošljavanje te je u slučaju bolesti mogao ići kod ljekara da mu prepiše odgovarajuće lijekove. Sad pošto poslodavac ne uplaćuje doprinos za socijalno nema šanse ići kod ljekara. O bolovanju da i ne govorimo. Još je interesantno napomenuti da je jedna te ista osoba čas obavljala poslove načelnika inspekcije čas poslove direktora u firmi Ribnjak Prnjavor. Vrag bi ga znao možda ključ ovog lav irinta leži upravo tu. Ali … ko da ga otključa….

  2. Nemože nam niko ništa, jači smo od hahahahahah 🙂
    mogu samo da nas mrze oni što nas nevoleeeeeeee

  3. To su radili zajedno sa Radojicom, Radojica ima tri razreda srednje škole, a Rade možda i manje, jedino u šta se razumiju jeste muljaža

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*