Nova plantaža lješnjaka kod Zorana Sarića u Grabik Ilovi (VIDEO)

Mladi inžinjer poljoprivrede Zoran Sarić iz Prnjavora odlučio se da na porodičnom imanju u Grabik Ilovi podigne plantažu lješnjaka. U toku je sadnja na parceli od 20 duluma na kojoj će biti 1.500 sadnica a do sada ih je posađeno 1.000.

Diplomirani inžinjer poljoprivrede iz Prnjavora Zoran Sarić, kaže da je ideja i želja za podizanjem zasada lješnjaka u njemu tinjala već dugo ali da do sada nije uspijevao da je realizuje.

Za lješnjak se odlučio iz razloga same tehnologije uzgoja jer je sve uglavnom mehanizovano u odnosu na neke druge voćarske kulture

S obzirom da je studirao poljoprivredu, iako smjer stočarstvo, Sarić kaže da ipak ima dodirnih tačaka i sa ovom vrstom poljoprivrede te da mu struka može pomoći u ovom poslu.

Sadni materijal nabavljan je uglavnom u okruženju a dio sadnica je iz susjedne Srbije. Cijena jedne sadnice kreće se u prosjeku oko 5 maraka kaže Sarić.

U podizanju plantaže veliku podršku mu je kaže pružila porodica.

Sarić kao preduslov za sadnju lješnjaka navodi dobru pripremu parcele i zemljišta što je neophodno kako bi sadnice imale sve što je potrebno za uspješan rast i razvoj.

Na području opštine Prnjavor ali i šire regije ne postoji mnogo zasada ove kulture. Ljudi se slabo odlučuju na ovu vrstu proizvodnje jer je potrebno da prođe nekoliko godina da bi se vidjeli i ostvarili prvi rezultati.

Sadnja lješnjaka se inače obavlja u novembru a po struci ona se radi i do polovine decembra ukoliko vremenski uslovi to dozvoljavaju.

Sarić kaže da mu ovo nije prvi put da radi ovako nešto i da je prije dvije godine kao probni eksperiment posadio 200 sadnica u blizini porodične kuće da na oglednom primjeru vidi kako će to izgledati.

Sarić ističe da je dugoročni plan da proširi plantažu za još neka 2 hektara otprilike isto koliko ima na ovoj parceli. Zadovoljan bi kaže bio kada bi lijeska počela da daje rod u petoj ili šestoj godini zrelosti.

Mnogi, naročito mlađi, stanovnici opštine Prnjavor kao i okruženja odlaze u inostranstvo smatrajući da ovdje nemaju perspektivu.

Za sve one koji razmišljaju da se bave nekom vrstom poljoprivrede Sarić poručuje da treba prije svega dobro sagledati u šta se upuštaju, da se dobro informišu i dobiju prave informacije, da se savjetuju sa stručnjacima u zavisnosti od oblasti poljoprivrede kojom žele da se bave te da budu svjesni da je za svaki posao potrebno da prođe određeno vrijeme da se neke stvari poslože i da to funkcioniše kako treba.

TV K3

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*