Nazire se rješenje problema porodilišta u Prnjavoru i Derventi

Prnjavor – Na probleme u domovima zdravlja u Prnjavoru i Derventi konačno bi mogla biti stavljena tačka, jer je na pomolu dogovor da nastave sa opremanjem operacionih sala za potrebe porodilišta, dok će im u pomoć priskakati anesteziolozi iz susjednih bolnica.

Opstanak porodilišta u tim opštinama doveden je u pitanje prije više od godinu dana, nakon što je donesen novi pravilnik prema kojem je za funkcionisanje porodilišta neophodno postojanje operacionih sala, savremene opreme i anesteziologa. Na porodilište u Derventi stavljen je katanac 31. oktobra prošle godine, s obzirom na to da nisu uspjeli ispuniti sve uslove, a nisu željeli da porodilje i bebe dovode u opasnost. Sa druge strane, prnjavorsko porodilište nastavilo je sa radom.

Načelnik Prnjavora Darko Tomaš kaže za “Glas Srpske” da je prije nekoliko dana na sastanku sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite RS Alenom Šeranićem dogovorio u kojem pravcu će tražiti rješenje za opstanak porodilišta u toj opštini.

– Porodilište funkcioniše normalno kao i do sada, a sa ministrom je dogovoreno da mi nastavimo i dalje da opremamo operacionu salu i modernizujemo opremu u porodilištu, te da će nam ministarstvo pomoći u smislu da potreban kadar, odnosno anesteziolozi budu obezbijeđeni iz bolnica u okruženju – rekao je Tomaš. Dodao je da se iz budžeta opštine finansiraju plate zaposlenih u tamošnjem porodilištu, te da će opština, kao i do sada, biti na raspolaganju Domu zdravlja kako bi sve eventualne probleme što prije prevazišli.

Izjavu direktorice Doma zdravlja u Prnjavoru Svjetlane Malić juče nismo uspjeli da dobijemo, jer nije odgovarala na telefonske pozive.

I u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS potvrdili su da je održan sastanak sa čelnicima Prnjavora i izrazili nadu da će u što skorije vrijeme pomenuti problemi u porodilištima biti riješeni u korist pacijenata.

Direktor Doma zdravlja u Derventi Mirko Šaran ističe za “Glas Srpske” da očekuje zvanično uputstvo od resornog ministarstva.

– Očekujemo ista uputstva kao što su dobile kolege u Prnjavoru kako bismo napravili korak dalje. Porodilište je zatvoreno i bez zvaničnog dopisa ministarstva, koje će razjasniti legalnost našeg rada, nismo spremni da ga ponovo otvorimo – rekao je Šaran.

Republika Srpska, osim ova dva, ima i devet bolničkih porodilišta i jedno u Univerzitetskom kliničkom centru RS u Banjaluci.

Sanitetska vozila

Darko Tomaš je istakao da su za Dom zdravlja u Prnjavoru prije dvije godine nabavili dva nova vozila, kojima je transport pacijenata mnogo brži i udobniji.

– Izgrađen je i autoput, tako da hitni slučajevi iz Prnjavora, ako do toga dođe, brže mogu stići u Banjaluku nego iz nekih udaljenih banjalučkih mjesnih zajednica, tako da sam siguran da je rizik sveden na najmanju moguću mjeru – istakao je Tomaš.

Glas Srpske

1 Comment

  1. A oni gradjani sto zive po selima sto su im putevi devastirani odnosno totalno lose uradjeni ok.da to su radili Kalabic Aulic Cupeljic. Darko sa tim nema nista a oni nisu ni u Snsd jest da su potrebni da tamo po tim selima prijete gradjanima da moraju da glasaju za Dodika i Snsd.Znaci glasajte i za nas i mi smo na listama Snsd .

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*