Narodna nošnja okoline Prnjavora na reviji u Istočnom Sarajevu

 U organizaciji Omladinskog centra „Axiom“ u Istočnom Sarajevu, u subotu 15. septembra 2018. godine održaće se revija originalnih narodnih nošnji iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske. Svoje kolekcije predstaviće 6 izlagača, a posjetioci će moći vidjeti oko 50 originalnih muških i ženskih nošnji iz raznih krajeva kao što su Sarajevsko polje, Vlašić, Semberija, Derventa, Janj, Zmijanje, Glamoč, Kupres, Glasinac, Beograd, Knjaževac, Jasenica, Gnjilane, Srem, Banat, Bačka, Bukovica i Vrlika.

  Poziv za učešće na ovoj reviji dobio je i naš sugrađanin Dario Topić, diplomirani profesor istorije, koji će kroz ovu reviju predstaviti dio svojih etnoloških istraživanja okoline Prnjavora. Posjetioci će moći vidjeti dvije ženske originalne tradicionalne nošnje srpskog stanovništva okoline Prnjavora: svečanu ljetnu nošnju starijeg tipa koju su nosile udate žene od sredine XIX vijeka do I svjetskog rata i nošnju starije udate žene korištenu nakon I svjetskog rata.

   Program će početi u 13:30 časova defileom svih učesnika spasovdanskom ulicom do parka Gavrilo Princip gdje je predviđeno zajedničko fotografisanje, a u 19 časova počinje revija u Kulturnom centru u Istočnom Sarajevu gdje će svaki izlagač upoznati publiku sa karakteristikama i specifičnostima nošnje koju predstavlja.

Prnjavor.info

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*