Moguća prekogranična saradnja ergele lipicanera “Đakovo” i “Vučijak”

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i državne ergele lipicanera iz Đakova u Hrvatskoj razgovarali su danas o mogućnostima prekogranične saradnje na projektu „Konji bijeli“ koji se odnosi na promociju, očuvanje i zaštitu lipicanera kao najstarije rase konja u Evropi.

Projekat se odnosi i na očuvanje zajedničke nematerijalne i materijalne kulturne baštine, te razvoj održivog turizma u cilju razvoja u prekograničnom području kroz provođenje zajedničkih projekata i aktivnosti.

Jedan od ciljeva projekta je i rekonstrukcija i uređenje centra za reprodukciju i osjemenjavanje sa bankom gena tipičnih lipicanerskih rodova i linija, te obnovu štala i prostora za uzgoj konja.

Na sastanku je razgovarano i o mogućnosti razmjene genetskog materijala grla iz Lipika i Đakova u ergelu Prnjavor i obrnuto, kao i o pomoći kolega iz Hrvatske za dobijanje punopravnog članstva ergele na Vučijaku u Međunarodni komitet za uzgoj lipicanera.

Saopštenje MPŠV

2 Comments

  1. Jel to ista priča kao i za privrednu zonu! Ja tamo vidim samo blato i baruštinu !

  2. sad ce pred izbore poceti ekonomsko propagandni program ili skraceno EPP za siroke mase kako ce izgledati objekti i stale za konje,a od toga nema nista,jer su nam to vec pokazivali pred prosle izbore ako se sjecate,bili su to lijepi crtezi,cccccccccc.banda lopovska,uvijek tako pocinju pricu pred izbore,a kad prodju izbori,oni se smiju i misle ali smo ih nasamarili stoku glasacku nepismenu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*